mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  18.03.2021 10:06:00

Výhledy do nové turistické sezóny v Německu, výhled německé centrály cestovního ruchu. Němečtí turisté a Česko.

Výhledy do nové turistické sezóny v Německu

18.03.2021 / 09:36 | Aktualizováno: 18.03.2021 / 10:06

S největším veletrhem cestovního ruchu na světě ITB, který se každoročně koná na začátku března v Berlíně (letos virtuálně), a s postupným uvolňováním restrikcí kvůli pandemii koronaviru se otevřelo téma cestování a turismu v nových podmínkách. Zařazení ČR na seznam rizikových zemí Českou republiku jako oblíbenou dovolenkovou destinaci Němců velmi znevýhodňuje.

Podle turistických svazů, cestovních kanceláří a operátorů lze předpokládat, že nová turistická sezóna začne postupně v několika vlnách. Branže se připravuje na to, že po Velikonocích se postupně začnou uvolňovat restrikce a omezení a turistická sezóna by koncem května mohla v omezeném módu začít. Průzkumy ukazují, že důvěra Němců v klasickou dovolenou, a to i v zahraničí, vzrůstá. Nicméně není jisté, vzhledem k aktuálnímu vývoji v ČR, zda to bude možné i v České republice. Zařazení ČR na seznam rizikových zemí Českou republiku jako oblíbenou dovolenkovou destinaci Němců velmi znevýhodňuje, a to i vůči ostatním konkurentům, jako jsou např. Polsko či Rakousko. Tuto situaci např. využilo pro svou turistickou kampaň Maďarsko, které vycítilo příležitost a zaměřilo se na lákání německého turisty.

Německá centrála cestovního ruchu počítá nejdříve s uvolněním domácího trhu a pak s obnovením cestování do sousedních zemí. V loňském roce se ukázalo, že první zahraniční trhy, které se pro německé turisty otevřely, byly právě polský, rakouský a český. Letos to ale s obnovením cestování právě do ČR nevypadá z německého pohledu reálně. Důvodem jsou komplikované podmínky, které stanovují, zda vůbec, a za jakých podmínek do dané země mohu cestovatelé vstoupit, pohybovat se tam a za jakých podmínek se mohu vrátit.

O zahájení sezony se intenzivně diskutuje. Původně plánovaný velikonoční restart se aktuálně nesetkává s politickou podporou, samotní spotřebitelé více věří až květnovým termínům (Svatodušní svátky). Pro novou sezónu se očekává největší možná flexibilita ze strany nabízených služeb (např. 100 % stornopoplatek ubytovacích či cestovních nákladů), vysoká preference individuálního cestování autem; pokud autobusem, tak pouze v malých skupinkách (max 20 osob).

Podle Německé centrály cestovního ruchu je typickým německým turistou cestujícím do ČR starší osoba (50+), proto budou německé cestovní kanceláře nabízet testování cestujících před nástupem na zájezd, ochranné a hygienické pomůcky po celou dobu zájezdu tak, aby cesta byla co nejvíce bezpečná po celou dobu zájezdu. Je reálné takové cesty nabízet od června/července 2021 i vzhledem k roustoucímu počtu naočkovaných osob v SRN. Létání do tzv. „snových destinací“ za obtížných podmínek bez garance doletu (např. testování během dlouhých letů na přestupech, povinná karanténa apod.) je faktor, který tzv. „hraje do karet“ cestování autem do blízkých zemí.

Podle aktuální studie Robert Koch Institutu byl vliv zahraničních dovolených v létě 2020 na rozšíření nákazy v Německu minimální, profesní asociace vidí tuto skutečnost jako silný argument v diskusi s jejich politickými protějšky. Výchozím předpokladem pro start sezony každopádně zůstává stabilní situace celého zdravotnického systému.

Porovnání roku 2019 vs 2020

  • 2020 vs. 2019 razantní pokles pro dosud boomující německý domácí turismus ?(v roce 2019 496 miliónů přenocování na území SRN, v roce 2020 ca. 299 miliónů přenocování).
  • -40 % u dlouhodobých a -60 % u krátkodobých dovolených.?
  • Pro 57 % dotázaných se jejich ekonomická situace podstatně nezměnila → základní výchozí předpoklad pro dovolenou?.
  • V roce 2020 do ČR přijelo téměř 820 tisíc německých turistů. Oproti rekordnímu roku 2019, kdy počet příjezdů z Německa překročil hranici 2 milionů hostů, jde tedy o 60% propad.
  • Přesto zůstalo Německo s velkým odstupem na prvním místě mezi zahraničními turisty, nejvíce hostů v prvním covidovém roce bylo z tuzemska – 8 milionů.
  • 80 % Němců už přemýšlelo o dovolené v roce 2021, 51 % deklaruje opravdu chuť dovolenou podniknout.

 

Výchozí situace pro plánování dovolených je pozitivní, po zkušenostech z loňska se očekává rychlý nástup (jakmile bude možné cestovat, lidé vyrazí). Sama Německá centrála cestovního ruchu očekává nejdříve návrat zahraničních turistů ze sousedních zemí, pro letní sezonu případně využití bezpečnostních koridorů, vzdálenější trhy až v druhé polovině/závěru roku 2021.

Autor: Tereza Petráňová ve spolupráci s německým zastoupením CzechTourism

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování


Poslední zprávy z rubriky Cestování:

Pá   9:00  Cestovní ruch - 1. čtvrtletí 2024 ČSÚ (ČSÚ)
25.04.2024  Benátky zpoplatní jednodenní návštěvníky 5 EUR Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688