Tekuté zlato pod tlakem: Ceny olivového oleje na rekordních hodnotách

Autor: Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
09.05.2024 10:10:49

Když se řekne olivový olej, mnoho lidí si vybaví italské těstoviny, tradiční řecký salát nebo jiné středomořské pokrmy založené na této zdravé potravině. Klimatické změny a špatná úroda se však podepsaly i na tomto produktu. Trh s touto komoditou zažívá těžké období s rekordními cenami. 

 

Cena olivového oleje za poslední rok prudce vzrostla, což překvapilo nejen spotřebitele, investory a dlouholeté odborníky. Na začátku roku 2024 se vyšplhala na historické maximum 10 281 USD za metrickou tunu. V březnu cena zaznamenala mírný pokles o 1,58 %, přesto se stále pohybuje kolem hranice 10 000 USD. Pro srovnání, ve stejném období roku 2023 se cena této komodity pohybovala kolem 6 200 USD za metrickou tunu. *

 

Vývoj cen olivového oleje za posledních 5 let (zdroj: fred.stlouisfed.org)*

 

Podle nezávislého poskytovatele cen komodit Benchmark Prices (MBP), společnosti Mintec, byla na začátku roku u největšího světového producenta, Španělska, zaznamenána rekordní úroveň 9,20 EUR (9,85 USD) za kilogram. Na konci dubna se mírně snížily na 7,80 EUR (8,34 USD), ale stále zůstávají vysoké*.

 

Ceny olivového oleje podle zemí (zdroj: Mintec Global)*

 

Vývoj cen 

Nedávný mírný pokles cen tekutého zlata byl způsoben krátkým obdobím dešťů a zvýšením odhadů produkce oliv. Přesto se cena tohoto oleje drží vysoko a podle statistik Eurostatu se v rámci EU oproti lednu loňského roku zvýšila o 50 %. Prudký meziroční nárůst cen začal ve druhé polovině loňského roku a jeho trend pokračuje až do současných čísel. Největší nárůst meziroční inflace olivového oleje byl zaznamenán v přímořských zemích, jako je Portugalsko a Španělsko, kdy činil více než 60 %. V Řecku, které je jedním z největších spotřebitelů, se cena v obchodech pohybuje od 12 do 15 eur za litr, což je podle statistického úřadu Elstat nárůst o 70 procent oproti loňskému roku. *

 

Meziroční změna míry inflace olivového oleje (zdroj: Euronews.com)*

 

Pokles produkce

Ani vyhlídky na letošní sklizeň nepřinášejí dobré zprávy. Evropská komise (EK) předpovídá 7% nárůst, ale podle společnosti Mintec jsou tato čísla stále pod pětiletým průměrem. Pokračování vysokých cen podporují i prognózy odborníků, které i přes nárůst stále hovoří o poklesu produkce na celém kontinentu. V případě Španělska se očekává produkce mezi 830 000 a 850 000 tunami, což je sice nárůst oproti loňské sklizni, ale zdaleka ne obvyklých 1,3 až 1,5 milionu tun. Stejně negativní prognóza platí i pro Řecko, kde se předpokládá pouze 150 000 až 170 000 tun, což je výrazný rozdíl oproti loňské produkci 340 000 tun. V případě Turecka, které je považováno za významného dodavatele do Evropské unie, se předpokládá pokles produkce na 180 000 tun oproti loňským 410 000 tunám. [1]

 

Pozitivní výhled v Itálii

Naopak pozitivní prognózu má EK pro Itálii, kde se podle Olive Oil Times očekává produkce 330 tis. tun, což je o 37 % více než v loňské sezóně. Španělský výrobce oleje Deoleo pro CNBC uvedl, že současná situace je cyklická a očekává, že se vše vrátí do normálu. Společnost má sice pozitivní výhled do budoucna, ale zůstává opatrná a dodává, že pokud chtějí výrobci udržet ceny pod kontrolou, je třeba změny.

 

Důvodem je především počasí 

Společným jmenovatelem nízkých výnosů a vysokých cen je nízká nabídka způsobená extrémními výkyvy počasí. Pěstitelé oliv se shodují, že ačkoli se olivovníky se suchem a horkem dokážou vyrovnat, současné změny jsou již příliš velké. V posledních letech se klíčoví producenti, jako je Španělsko, Itálie a Řecko, potýkají s extrémním suchem, nedostatkem srážek nebo naopak silnými dešti a krupobitím. Evropská agentura pro životní prostředí ve své zprávě zveřejněné v březnu upozornila na přetrvávající extrémní počasí, zejména v těchto regionech, a jeho důsledky. Možným řešením je vysazování stromů, které jsou odolnější vůči vysokým teplotám, ale výsledky takové změny by byly viditelné až za několik let. Kromě počasí jsou dalším důvodem nízkých výnosů mouchy, které napadají olivovníky zejména v Řecku. Kromě toho zájem o zdravou výživu podporuje vysokou poptávku spotřebitelů po olivovém oleji. Tyto vlivy však nejsou jediné, které zvyšují cenu, a k nim se přidává stále vysoká inflace s vysokými úrokovými sazbami. 

 

Zákaz vývozu jako opatření

V rámci stabilizace domácích cen se Turecko loni v létě rozhodlo zakázat vývoz oleje, který v listopadu prodloužilo na neurčito. Takové opatření je součástí pravidelných vývozních omezení, když se domácí ceny vyšplhají příliš vysoko. Stalo se tak například i v době pandemie Covidu. Navzdory tomuto opatření zůstává turecká Národní rada pro olivy a olivový olej optimistická, pokud jde o roli Turecka v dodávkách oleje na evropské trhy. Přestože se očekává, že letošní sklizeň bude oproti loňskému roku výrazně nižší, stávající zásoby a nová produkce v zemi jsou považovány za dostatečné pro uspokojení poptávky na domácím i evropském trhu.

 

Ropa a organizovaný zločin

Současná situace způsobila, že se olivový olej stal hlavním cílem krádeží ve španělských supermarketech, kde se na nedostatku snaží vydělat organizované zločinecké skupiny. Obchodníci zavádějí opatření, jako je používání řetízků nebo etiket na lahvích, které personál při prodeji odstraňuje, což odráží vážnost situace. K podobným krádežím dochází i v Řecku. Kromě toho byl ve Španělsku také rozbit mezinárodní gang, který nabízel levný olej jako drahý a kvalitní.  Není divu, že ceny, které se v posledních letech téměř ztrojnásobily, ukazují na rostoucí hodnotu a poptávku po olivovém oleji, což z něj činí lukrativní cíl pro podvodníky a zloděje.

 

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

 

[*] Minulé výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků.

 

1] [1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
20.05.2024 09:20 1 unce 2 440,63 USD
20.05.2024 09:14 1 unce 2 440,71 USD
20.05.2024 09:06 1 unce 2 440,78 USD
20.05.2024 08:58 1 unce 2 437,58 USD
20.05.2024 08:52 1 unce 2 437,06 USD
20.05.2024 08:44 1 unce 2 435,41 USD
20.05.2024 08:36 1 unce 2 435,73 USD
20.05.2024 08:32 1 unce 2 438,46 USD
20.05.2024 08:24 1 unce 2 440,77 USD
20.05.2024 08:18 1 unce 2 447,76 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.