Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  09.05.2024 09:17:30

Zlevnění ČEZu: Atraktivní nabídka, nebo berlička pro neznalé?

ceny energií opět rostou

ČEZ představil nové ceníky, kde se cena za megawatthodinu silové elektřiny dostala na úroveň 3124 Kč bez DPH, což je sice pokles, ale stále nad cenami, které noví klienti mohou získat u konkurenčních dodavatelů. Tyto ceny se často pohybují pod 2800 Kč za MWh bez DPH. Přestože je nová ceníková řada Extra ČEZu pod 3000 Kč, stále není nejlevnější na trhu. ČEZ může benefitovat ze své pozice dominantního hráče na trhu, a proto může mít u svých produktů nastavené i vyšší ceny.


Proč elektřina poslední týdny zdražuje?  

U akvizičních nabídek už situace tolik pozitivní není. Především od února došlo ke zdražení ceny elektřiny z úrovně kolem 70-75 eur za MWh na současných 95-100 eur za MWh. Důvodem k navyšování cen elektřiny je jak mírně oživení evropského průmyslu, tak především zdražování emisních povolenek. Trh očekává jejich stahování, což by mohlo dále podpořit růst jejich ceny, která už tak vystoupala z 50 eur na více než 70 eur za tunu CO2.

Rozpočty evropských států jsou také stále více závislejší na příjmech z emisních povolenek, což může znamenat další tlak na jejich rychlejší stahování a vyšší cenu. Celkově se spotřebitelé musí připravit na zdražování cen elektřiny, ale i plynu, které bude akcelerovat především od druhé poloviny 2024.


Spotřebitel může zdražení předejít 

V této nepříznivě se vyvíjející situaci si mohou domácnosti alespoň zafixovat ceny elektřiny na dva nebo tři roky a těžit ze současných výhodných akvizičních nabídek. Evidujeme také malou část lidí, která spekuluje a zůstává v běžných produktech s dobou neurčitou, kde jsou ale ceny ještě výrazně dražší. V takovém případě se mnohem více vyplatí přechod na produkty navázané na měsíční fixaci nebo na SPOT, které stále využívají výhodných, ale rostoucích cen na burze. Je však potřeba vzít na vědomí, že se situace může velmi rychle změnit.

Celkově platí, že edukovaný spotřebitel, který situaci řeší včas, výrazně ušetří. Průměrná úspora změnou dodavatele u elektřiny dosahuje kolem 4 až 5 tisíc korun, u plynu je to dokonce kolem 7 tisíc korun. Situaci s dodavatelem elektřiny je potřeba řešit včas, ideálně 6 měsíců před koncem stávající smlouvy, jinak domácnosti hrozí, že přejde na dražší ceníky stávajícího dodavatele a výrazně si připlatí. Ideálním prvním krokem je začít na důvěryhodném srovnávači.

 

Tomáš Vrňák

Tomáš Vrňák

Jeho pracovní začátky sahají do roku 2009, kdy začínal jako obchodník a radil převážně domácnostem se změnou dodavatele. Později se vypracoval na seniorního obchodníka. Od roku 2016 nastoupil do společnosti Ušetřeno.cz, kde na pozici supervizora doposud vede obchodní tým. Od roku 2022 zastává pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a pomáhá společnosti predikovat chování domácností v oblasti změny dodavatele energií. Jeho příspěvky můžete najít v Hospodářských novinách, Deníku, či vystoupil v reportážích ČT. Jeho koníčkem je rodina, rád tráví čas v přírodě a má rád rychlé automobily.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Spořte bezpečně a s vysokou likviditou Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 17:51  Smlouva na dodávku energií: Jakou zvolit strategii? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Čt   8:00  Rodinný rozpočet na pár kliknutí. Aplikace pomáhají Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St 12:37  Tipy, jak vybrat spořicí účet: Nenechte se nachytat na podmínky bank Tomáš Rosenkranc (Ušetřeno.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688