Michal Brothánek (AVANT IS)
Okénko investora  |  10.05.2024 14:00:00

Příležitosti "zelené" energie

V     V březnovém Speciálu Profi Poradenství & Finance Jana Chuchvalcová vyzpovídala také zástupce fondu WERO ČSEF SICAV, a.s., Pavla Němce. 

 Jak Jaké jsou hlavní cíle a strategie fondu WERO ČSEF SICAV, podfond AQUA a.s. pro nadcházející období?

   Již když jsme fond zakládali, chtěli jsme se výhradně soustředit na obnovitelné zdroje energií. Na počátku jsme se zaměřili na vodní hospodářství, zpracování a čištění vody. V této oblasti realizujeme projekty, které zefektivňují fungování provozů s vysokou náročností na spotřebu vody, jako jsou například městské bazény a lázně. S příchodem energetické krize a s tím spojené nové regulace v tomto odvětví jsme objevili příležitost ve výrobě „zelené“ energie, především pak v sektoru bioplynu, resp. výroby biometanu, jako plnohodnotné alternativy k zemnímu plynu. Podle plánů EU, by se do roku 2030 měl biometan podílet 10 % na celkové spotřebě plynu. Jen pro příklad, v České republice by to znamenalo až 600násobně zvýšit produkci biometanu. V současné době je v ČR sice 600 bioplynových stanic, ale pouze 5 z nich umí vyrábět biometan. Takže příležitost v tomto odvětví je obrovská.

2.     To zní velmi zajímavě. Ale jak konkrétně jste tuto příležitost uchopili pro klienty fondu?

I      Investovali jsme do nákupu 8 bioplynových stanic na Slovensku, kde je funkčních zhruba 77 stanic a otevírá se zde ještě větší příležitost než u nás. Dvě bioplynové stanice, Koš a Kaloša, každá s elektrickým výkonem 1 MW, jsou již v provozu a v portfoliu fondu. S růstem majetku ve fondu použijeme tento kapitál pro přestavbu stanic na výrobu biometanu a postupně budeme tyto bioplynové stanice do fondu vkládat. Pro klienty to znamená, že se stanou spoluvlastníky těchto energetických zdrojů a budou moci participovat na budoucích ziscích ve formě atraktivního výnosu, který fond bude generovat. 

        Z čeho se vlastně generuje na bioplynových stanicích výnos pro fond?

          Výnos je tvořen dvěma složkami. První složkou je samotná výroba elektřiny, resp.  biometanu. Máte určité náklady na výrobu, což jsou primárně vstupní suroviny, a pak máte výkupní cenu elektřiny nebo biometanu. Zjednodušeně řečeno, rozdíl mezi těmito náklady a výkupní cenou vytváří zisk. Na základě oceňovacích modelů nezávislých znalců se promítá do růstu hodnoty konkrétní bioplynové stanice, a tudíž i růstu majetku fondu. Druhou složkou, která je spojena s výrobou biometanu, je emisní povolenka. Biometan lze považovat za nízkouhlíkovou alternativu, zejména pokud se získává z odpadů nebo organických zbytků. Při prodeji biometanu tedy prodáváte i emisní povolenku, která také významně zefektivňuje hospodaření stanice a zvyšuje ziskovou marži.

4.     Jakou úlohu by mohl hrát fond v portfoliu klienta?

  T     To je samozřejmě velmi individuální, každý klient má jiný profil, jiné potřeby apod. Nicméně obecně lze říci, že náš fond, poněvadž investuje do majetkových účastí ve společnostech (reálných energetických aktiv), lze zařadit do třídy private equity. Tato třída tvoří společně s akciemi dynamickou část portfolia a náš fond by zde jistě mohl sehrát svoji roli doručením atraktivního výnosu do celého portfolia. 

5.     Nelze se nezeptat na závěr, jaký zisk připíšete klientům za rok 2023?

 To    To je bohužel poněkud předčasná otázka. Aktuálně ve spolupráci s auditorem probíhá ocenění všech aktiv fondu a výsledkem bude účetní závěrka, která nám teprve určí, s jakým výnosem jsme pro fond hospodařili. Poslední zveřejněný výsledek fondu za 12 měsíců k listopadu 2023 činil 12 % p.a. s majetkem fondu ve výši 240 mil. Kč. Osobně věřím, že se klienti dočkají neméně dobrého výsledku i za celý rok 2023.

  

     Pavel Němec se pohybuje v oblasti finančních a kapitálových trhů přes 20 let. Kariéru zahájil v roce 2001 v holandské bankovní skupině ABN AMRO, kde zastával pozici generálního ředitele jejího penzijního fondu v ČR. Pracoval také pro skupinu KKCG Karla Komárka, kde měl na starosti řízení obchodníka s cennými papíry a investiční společnost Atlantik. Od roku 2010 je spojen s J&T Bankou, kde prošel několika manažerskými pozicemi, až po současné řízení aktivit v oblasti Business Development. Je spoluzakladatelem dvou fondů kvalifikovaných investorů TUTAMEN SICAV a WERO ČSEF SICAV, kde zúročuje své dosavadní zkušenosti ze světa investic a správy majetku.

        Disclaimer:

   F  Fond je fondem kvalifikovaných investorů dle zákona č. 240/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů, o investičních společnostech a investičních fondech, jeho akcionářem se může stát výhradně kvalifikovaný́ investor dle paragrafu 272 tohoto zákona. Správce upozorňuje investory, že hodnota investice do fondu může klesat i stoupat a návratnost původně investované částky není zaručena. Výkonnost fondu v předchozích obdobích nezaručuje stejnou nebo vyšší výkonnost v budoucnu. Sdělení klíčových informací fondu (KID) je k dispozici na http://www.avantfunds.cz/informacni-povinnost/. V listinné podobě lze uvedené informace získat v sídle společnosti AVANT investiční společnost, a.s., City Tower, Hvězdova 1716/2b, 140 00 Praha 4 – Nusle. Uvedené informace mají pouze informativní charakter a nepředstavují návrh na uzavření smlouvy nebo veřejnou nabídku podle ustanovení občanského zákoníku.

 

Michal Brothánek

obchodní ředitel a člen představenstva AVANT IS

Michal se dlouhodobě pohybuje v manažerských a obchodních pozicích ve finančním sektoru. Řadu let působil v korporátním obchodě ČSOB. V rámci těchto rolí řídil v letech 2006-2009 vydávání dluhových cenných papírů na dealingu banky pro velké bankovní klienty. Jako výkonný ředitel vedl v letech 2010-2016 útvar Institucionálního bankovnictví poskytující služby finančním institucím (bankám, pojišťovnám, obchodníkům s cennými papíry, investičním společnostem, investičním fondům a fondům kvalifikovaných investorů), klientům custody a depozitáře investičních společností a fondů. Zde stál u počátku boomu fondů kvalifikovaných investorů. V letech 2016 až 2021 zodpovídal jako člen představenstva ČSOB Pojišťovny za řízení všech obchodních sítí a partnerů, podpory obchodu a navazujících útvarů.


AVANT IS

AVANT je česká investiční společnost založená v roce 2007. Jedná se o největšího správce fondů kvalifikovaných investorů v České republice s tržním podílem 30,4 % (k 30.9.2023 celkem 147 fondů a podfondů ve správě a administraci s celkovým objemem majetku 132,4 mld. Kč dle AKAT). AVANT je leader v inovativních řešeních fondových struktur a nejrychleji rostoucí investiční společnost v České republice. AVANT má zkušený tým odborníků s dlouholetou praxí v sektoru finančních institucí. Investiční společnost je regulována Českou národní bankou.

Více informací na https://www.avantfunds.cz/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   9:00  Nový impuls pro zlato: Dubnová inflace v USA Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
St 15:13  Pohonné hmoty dále zlevní. Kolik budeme tankovat v létě? Petr Lajsek (Purple Trading)
St 12:51  Průlomové partnerství: Microsoft a Stockholm Exergi budou dekarbonizovat Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
13.05.2024  Spotřebitelská inflace (duben 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)

Přečtěte si také:

14.01.2017Investice do zelené energie klesly nejvíce za dvanáct let Ekonomický deník (Ekonomický deník)
13.09.2016Mládek: Zeman na tripartitě navrhl zrušení podpory zelené energii Ekonomický deník (Ekonomický deník)
10.09.2016Brazílie a Argentina: Zelená energie na rozcestí Ekonomický deník (Ekonomický deník)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688