ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  10.05.2024 10:18:46

Cestovní ruch na Vysočině v 1. čtvrtletí 2024 – Celkový počet návštěvníků ze zahraničí se oproti prvním třem měsícům 2023 zvýšil o 29 %

V průběhu 1. čtvrtletí roku 2024 uvítala hromadná ubytovací zařízení (hotely, penziony, chaty atd.) v České republice více než 4,1 milionu hostů, což bylo ve srovnání se skutečností stejného období roku 2023 o 9,9 % více. V Kraji Vysočina se během prvních tří měsíců roku 2024 v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo více než 111 tisíc hostů, což představuje meziroční nárůst o 15,0 %. Šlo o druhý nejvyšší nárůst ze všech regionů České republiky, jehož důvod můžeme hledat v mistrovství světa v biatlonu, které se konalo v Novém Městě na Moravě.

Více než 16 tisíc hostů, kteří na Vysočinu přicestovali ze zahraničí (nerezidenti), představovalo 14,5 % z celkového počtu hostů. Celkový počet návštěvníků ze zahraničí se oproti prvním třem měsícům 2023 zvýšil o 29 % (po Jihočeském kraji druhý nejvyšší nárůst). Vysočina však patří v mezikrajském srovnání dlouhodobě k regionům, které nejsou pro zahraniční návštěvníky příliš atraktivní a tuto situaci nezvrátilo ani zmíněné mistrovství světa - počet zahraničních hostů byl na Vysočině i v 1. čtvrtletí 2024 ze všech krajů druhý nejnižší.

Stejně jako ve většině ostatních krajů (s výjimkou Prahy a Karlovarského kraje) i na Vysočině dlouhodobě převládají hosté z České republiky (rezidenti). Jejich počet v prvních třech měsících roku 2024 dosáhl zhruba 95 tisíc osob (85,5 % celkového počtu hostů) a ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku se zvýšil bezmála o 13 %.

Struktura zahraničních hostů, kteří Kraj Vysočina v prvních třech měsících roku 2024 navštívili, se oproti minulosti příliš nezměnila. I nadále v ní převažovali návštěvníci ze Slovenska, jejichž podíl dosáhl 25,7 %, na další místo se zařadili hosté z Německa (24,5 %), více než desetiprocentní podíl měli ještě návštěvníci z Polska. Podíl hostů z jiných zemí přesáhl pět procent pouze v případě občanů Rakouska a v případě ukrajinských občanů se k této hranici těsně přiblížil (4,9 %).

Celkový počet přenocování se v lednu až březnu 2024 oproti prvním třem měsícům předchozího roku na Vysočině zvýšil o 19,7 %. V mezikrajském srovnání šlo o vůbec nejvyšší přírůstek – i zde se projevil vliv mistrovství světa v biatlonu. V celé České republice se počet přenocování zvýšil podstatně méně (o 7,7 %), nárůst počtu přenocování byl zaznamenán v devíti krajích, v pěti došlo k poklesu.

U počtu přenocování nerezidentů byl na regionální úrovni zaznamenán zdaleka nejvyšší nárůst na Vysočině (o 43,9 %), k nárůstu o více než 20 % došlo ještě v Jihočeském a Středočeském kraji a v hlavním městě. Naproti tomu v krajích Pardubickém a Zlínském se počet přenocování nerezidentů snížil.

Průměrný počet přenocování na jednoho hosta činil v Kraji Vysočina 2,2, spolu s Prahou jde o třetí nejnižší hodnotu. Dlouhodobě nejvyšší je tento ukazatel v Karlovarském kraji, i když rozdíl oproti dalším regionům stále ještě nebyl tak výrazný jako v minulosti. Nejnižší počet přenocování byl v prvních třech měsících roku 2024 zaznamenán v Jihomoravském kraji (1,7) – stejně jako ve většině předchozích let.

Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních podle krajů v 1. čtvrtletí 2024

Návštěvnost v hromadných ubytovacích zařízeních podle krajů v 1. čtvrtletí 2024

Nerezidenti v hromadných ubytovacích zařízeních Kraje Vysočina podle zemí v 1. čtvrtletí 2024

Poznámka:

Do celkových výsledků návštěvnosti jsou započítány údaje týkající se ukrajinských státních příslušníků, kteří si ubytování hradili sami. Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině však nebylo ve všech případech možné na straně provozovatelů ubytovacích zařízení rozlišit, zda jde o turistu či uprchlíka. Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu dle mezinárodních doporučení.

 

Kontakt:
Ing. Vlastislav Valda
Oddělení informačních služeb, Krajská správa ČSÚ v Jihlavě
E-mail: vlastislav.valda@czso.cz
Tel.: 567 109 062

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688