Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  29.04.2024 00:00:00

Jak pronajmout byt, hlavní zásady

Začněte přípravou bytu

Cena pronájmu se mimo jiné stanovuje podle toho, jak je byt vybavený. Zvažte, zda se vám vyplatí investovat do renovace, vyměnit zařízení bytu nebo ponecháte byt pouze s kuchyňskou linkou a základními spotřebiči. Dobrým zvykem je byt čistě vymalovat a odstranit veškeré předměty osobní hodnoty (obrázky, fotografie, suvenýry). Ideální je snadno omyvatelná podlaha, pokud jsou v bytě starší koberce, vždy je vyměňte. 

Po přípravě bytu zjistěte, jaká je v lokalitě obvyklá cena nájemného. Pomohou vám zveřejněné inzeráty nebo zkušený realitní makléř. 

 

Myslete na kauci, inflaci i smluvní pokutu

Do smlouvy o nájmu uveďte smluvní pokutu, pokud by nájemné nebylo uhrazeno v dohodnutém termínu. Smluvní pokuta může být účtována i za škody, údržbu a opravy nebo nepovolené změny. Předem žádejte kauci, tu je třeba vrátit po skončení nájmu včetně úroků. Smluvní pokutu či kauci nesmíte stanovit vyšší než 3měsíční nájmy. Do smlouvy můžete přidat inflační doložku a zvyšovat nájemné automaticky dle roční inflace.

Nájemníka můžete prověřit například v Centrálním registru dlužníků, v evidenci exekucí či insolventním rejstříku (můžete si nechat předložit výpisy z registrů, zjistit, zda osoby nejsou hledané policií ČR nebo požádat o předložení pracovní smlouvy). Nelze to nájemníkům zakázat, ale zajímejte se o to, zda se jedná o kuřáky a zda budou byt obývat s mazlíčky. 

 

Nezapomeňte na náležitosti nájemní smlouvy

V nájemní smlouvě musí být vymezena nemovitost, musí obsahovat identifikační údaje pronajímatele i nájemce. Rozepsaná musí být výše nájemného, zálohy na služby i to, jakým způsobem a kdy se budou platit. Smlouvu je možné uzavřít na dobu určitou i neurčitou. Nájemci můžete uložit povinnost uzavřít pojištění domácnosti a pojištění odpovědnosti. Máte právo dvakrát ročně stav nemovitosti zkontrolovat, na návštěvu se musíte předem ohlásit. Obvykle platí, že drobné opravy do 1 tisíce korun hradí nájemník, větší opravy je povinen uhradit pronajímatel. 

 

Rychlý prodej nemovitosti

Pronájem je jednou z cest, jak nemovitost majiteli vydělává. Rovněž můžete vydělat při růstu tržní ceny rychlým prodejem nemovitosti. S tím vám pomůže služba NaVykup.cz. Peníze získáte v řádu několika dní. 

 

 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út   8:00  Nula na účtu je minulostí, aplikace pohlídá výdaje Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 16:29  Nejdůležitější změny v reformě penzí, které schválila vláda Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Po   0:00  Darování nemovitosti má celou řadu úskalí. Pozor na ně Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:22  Změny ve fixacích hypoték: Jak se přizpůsobit a ušetřit Iva Grácová (Bezvafinance)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688