Inzerce (Inzerce)
Investice  |  30.04.2024 10:09:51REKLAMA

Tesla po špatných výsledcích roste, Meta po dobrých padá. Jak se daří Big techu?

Výsledková sezóna PR článek XTB

Výsledková sezóna je v plném proudu a minulý týden začaly zveřejňovat své výsledky opravdu velké společnosti, na které jsou investoři nejvíce zvědaví. Pojďme se tedy podívat na to, co nám tyto společnosti přinesly, a hlavně na to, jak akcie po zveřejnění výsledků reagovaly.

Minulý týden otevřel americký výrobce elektromobilů Tesla. Není přehnané říci, že v samotné zprávě nebylo snad jediné pozitivní číslo. Tržby Tesly klesly zhruba o 9 %, zisk se snížil o polovinu a společnost vygenerovala volný peněžní tok ve výši mínus 2,5 miliardy USD. Společnost vyrobila zhruba 433 000 vozů a navzdory obrovským slevám jich prodala pouze 386 000 kusů. Úroveň zásob vzrostla z 15 na 28 dní a firma ve své poslední zprávě zopakovala, že tempo růstu výroby bude letos výrazně vyšší než loni. Z hlediska čísel tedy výsledky nebyly zdaleka dobré, ale akcie již od vrcholu klesly o zhruba 60 %, a touha investorů k levnému nákupu tak pravděpodobně byla větší než strach ze špatných výsledků, protože samotná cena akcie nakonec po zveřejnění výsledků vzrostla o zhruba 12 % a rostla i v dalších dnech. Určitě pomohly i pozitivní doprovodné komentáře Elona Muska v hovoru s investory nebo jeho následná návštěva Číny.

Po společnosti Tesla oznámila výsledky také společnost Meta. Ta překonala očekávání jak ve výnosech, tak v tržbách. Tržby meziročně vzrostly o 27 % a zisk dokonce o zhruba 70 %. Meta také zvýšila počet uživatelů, průměrné měsíční příjmy, objem zobrazované reklamy a cenu, kterou účtuje inzerentům. Jinými slovy, na Metě bylo téměř vše skvělé, ale akcie reagovaly přesně opačně a oslabily o zhruba 11 %. Během rozhovoru s investory v after marketu na chvíli akcie oslabily dokonce o 20 %. Co tedy investory vyděsilo? Jednou z věcí může být to, že Meta začala poskytovat méně informací. Pokud jde o počet uživatelů, bude nyní uvádět pouze počet denních uživatelů celé rodiny aplikací, a nebude tedy poskytovat informace o měsíčním počtu, ani o počtu uživatelů samotného Facebooku. Kromě toho Meta velmi mírně snížila výhled růstu tržeb pro aktuální čtvrtletí. Meta zveřejnila interval, jehož střed je na úrovni 37,75 miliardy dolarů, zatímco trh očekával 38,3 miliardy dolarů. Společnost také oznámila zvýšení výdajů na IT infrastrukturu, aby mohla využívat výkonnější nástroje i v oblasti umělé inteligence, a generální ředitel Mark Zuckerberg v hovoru také zmínil, že větší monetizace některých služeb bude nějakou dobu trvat. Kombinace těchto faktorů, zejména po velmi strmém růstu akcií v uplynulém roce, způsobila výrazné oslabení akcií.

Výsledky zveřejnila také mateřská společnost Google, Alphabet. Společnost zaznamenala pěkný nárůst příjmů a zisku, přičemž rostly příjmy z reklamy, YouTube a cloudu. Příjmy v cloudovém segmentu byly meziročně vyšší dokonce o 29 % a zisky pěkně rostou každé čtvrtletí. Alphabet také rozšířil svůj program zpětného odkupu akcií o dalších 70 miliard dolarů a oznámil, že začne vyplácet symbolickou dividendu. Společnost má také rozpracováno mnoho projektů v oblasti umělé inteligence a díky tomu rostou i kapitálové výdaje Alphabetu. V tomto případě však byli investoři s výsledky zjevně spokojeni a akcie vzrostly o zhruba 11 %.

Poslední zajímavou společností byl Microsoft. Výsledky byly opět vynikající, protože společnost překonala odhady jak v tržbách, tak v zisku. Obě čísla také meziročně pěkně vzrostla a Microsoftu se dařilo v podstatě ve všech třech hlavních segmentech podnikání. Největší pozornost zřejmě přitahoval segment cloudu, který investorům napověděl, jak se společnosti daří v oblasti umělé inteligence. Microsoft oznámil růst cloudu Azure o 31 % a také vyčíslil dopad věcí souvisejících s AI. Podle Microsoftu se AI na tomto růstu v minulém čtvrtletí podílela 7 procentními body, a tak i Microsoft potvrdil, že se technologickému sektoru daří. Akcie na dobré výsledky reagovaly růstem o několik %.

Výsledková sezóna však ještě neskončila a tento týden se dočkáme například výsledků společnosti Amazon nebo Apple. Vzhledem k reakcím akcií předchozích společností a měnícímu se tržnímu prostředí (z očekávaných 3 snížení sazeb do konce roku se k dnešnímu dni očekává pouze jedno) je možné, že volatilní reakce budou pokračovat. Investoři a tradeři by si tak neměli nechat ujít ani výsledky zbylých firem, které nás bezpochyby ještě mohou velmi překvapit.

Ať už se rozhodnete jakkoli, Vaše peníze by v ideálním případě měly být vždy využity. Pokud se rozhodnete pro nákup akcií, budete mít akcie. Pokud se rozhodnete počkat do konce výsledkové sezóny nebo do vyjasnění situace, můžete využít službu úročení neinvestovaných prostředků. Prvních 90 dní po uzavření smlouvy totiž každý obchodník nebo investor automaticky využívá bezplatný peněžní úrok ve výši 6 % p.a. v případě CZK, 5 % p.a. v případě USD a 4,2 % p.a. v případě EUR.

Více informací naleznete na: https://www.xtb.com/cz/uroceni-hotovosti.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688