Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  10.05.2024 08:22:52

Změny ve fixacích hypoték: Jak se přizpůsobit a ušetřit

V poslední době jsme svědky poměrně zásadních změn na trhu s hypotékami: banky se stále více orientují na nabídku kratších fixací úrokových sazeb. Zatímco dříve byly populární především pětileté fixace, dnes se objevují častěji tříleté, a dokonce roční fixace.

Proč banky upřednostňují kratší fixace?

  • Flexibilita v reakci na trh: Kratší fixace umožňují bankám lépe reagovat na změny úrokových sazeb a udržet si tak konkurenceschopnost.
  • Legislativní změny: Novela zákona o spotřebitelském úvěru, která vstoupí v platnost v září 2024, mění pravidla hry, zejména co se týče předčasného splacení úvěrů. Banky reagují na tyto změny a minimalizují rizika spojená s předčasným splacením hypoték.
  • Finanční stabilita: Menší riziko předčasného splacení představuje pro banky stabilnější příjmy z úroků a méně administrativní práce.

Jak se přizpůsobit a využít nové situace?

Abyste se mohli přizpůsobit novým trendům v oblasti fixací hypoték, je nezbytné dobře rozumět dostupným možnostem. Proto je nezbytné znát specifika různých typů fixací, které vám banky nabízejí. Rovněž je klíčové pravidelně sledovat vývoj úrokových sazeb, abyste mohli rychle reagovat na příznivé změny, které by vám mohly přinést finanční úspory.

Základem je plánování dlouhodobých finančních a životních cílů. Vyberte si takový typ fixace, který bude těmto plánům nejlépe vyhovovat. Tato strategie vám umožní využít změny na trhu ve svůj prospěch a udržet finanční stabilitu i v nejistých časech.

Co dělat před skončením fixace?

  1. Refinancování: Věnujte dostatek času zjištění všech možností refinancování vaší hypotéky. Porovnejte nabídky různých bank a vyberte tu, která nejlépe odpovídá vašim potřebám.
  2. Konzultace s odborníkem: Zvažte konzultaci s finančním poradcem, který vám pomůže zorientovat se na trhu a najít nejlepší řešení pro vaši situaci.
  3. Připravte se na vyšší úrokové sazby: Mějte plán pro případ, že by úrokové sazby po skončení fixace stouply a měly by dopad na vaše měsíční splátky.

Jak minimalizovat náklady a rizika?

Chcete minimalizovat náklady a rizika spojená s vaší hypotékou? Nebojte se vyjednávat s bankami o lepších podmínkách svého úvěru na bydlení. Aktivně jednejte o zlepšení vašich smluvních podmínek, zejména pokud máte dobré kreditní skóre a stabilní příjem, což vás staví do pozice silnějšího vyjednávacího partnera.

Mějte přehled o možnostech předčasného splacení úvěru bez sankcí. Tato znalost vám může pomoci, pokud dojde k výrazným změnám tržních úrokových sazeb. Být proaktivní a informovaný znamená, že můžete rychle reagovat na změny a případně refinancovat svůj úvěr za výhodnějších podmínek, což může významně snížit celkové náklady spojené s vaší hypotékou.

Neméně důležité je pravidelné zhodnocení vaší finanční situace, což vám umožní připravit se na různé scénáře, které mohou nastat. Pokud úrokové sazby vzrostou, měli byste mít plán, jak zvládnout potenciální zvýšení měsíčních splátek. To může zahrnovat zvýšení vašich úspor nebo přepracování vašeho rozpočtu tak, aby pokryl tyto dodatečné náklady.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Spořte bezpečně a s vysokou likviditou Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 17:51  Smlouva na dodávku energií: Jakou zvolit strategii? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Čt   8:00  Rodinný rozpočet na pár kliknutí. Aplikace pomáhají Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St 12:37  Tipy, jak vybrat spořicí účet: Nenechte se nachytat na podmínky bank Tomáš Rosenkranc (Ušetřeno.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688