Osobní finance  |  16.07.2020 11:57:31

Češi si pomalu zvykají na nové způsoby online plateb. Přesto šestina Čechů stále neví, co je QR kód a k čemu se používá

Sledování pohybu na účtu a provádění běžných plateb jsou nejčastější finanční operace, ke kterým Češi využívají   online bankovnictví. Používají k tomu především trvalé platby (77 %) a šablony (61 %). Naopak novější způsoby plateb, například přes QR kódy, u nás ještě nejsou rozšířené. Pravidelně tímto způsobem platí jen pětina Čechů (22 %), dvě třetiny dotázaných (65 %) nemá s QR kódy zkušenost žádnou. Mobilem pravidelně platí třetina uživatelů (34 %) online bankovnictví. Vyplývá to z průzkumu Sberbank, který zkoumal platební zvyklosti Čechů a jejich vztah k online bankovnictví.

Zvykli jsme si na trvalé platby

Internetové a mobilní bankovnictví využívají Češi nejčastěji ke sledování zůstatku a pohybu peněz na účtu (86 %) a k zasílání běžných plateb (85 %). Polovina respondentů přitom platí nejčastěji přes internetové bankovnictví a třetina prostřednictvím mobilního. „Pro pravidelné platby Češi často využívají trvalé příkazy. Ty každý měsíc šetří čas a pomáhají s včasným splácením závazků více jak třem čtvrtinám uživatelů internetového bankovnictví (77 %). Každý druhý (50 %) si takto nastavil jednu až čtyři platby, čtvrtina uživatelů má takto nastavených až 10 plateb měsíčně,“ říká Radka Černá ze Sberbank. Tři pětiny dotázaných (61 %) využívají k opakujícím se platbám i šablony.

QR kódy šetří čas zatím jen málokomu

Oproti tomu k jiným funkcím mobilního bankovnictví a způsobům plateb jsou Češi ještě obezřetní. Namísto načtení QR kódů, řeší jednorázové platby nejčastěji ručním přepisem všech údajů. To by se ale podle odborníků mělo brzy změnit. „QR kódů, jakožto funkce, která významně usnadňuje zadávání plateb, pravidelně využívá jen pětina uživatelů (22 %) a necelá šestina (17 %) o této možnosti nikdy neslyšela. Vidíme ale, že situace se v posledních měsících mění a adaptace na některé bezhotovostní způsoby platby se vlivem okolností zrychluje,” potvrzuje Černá. Prostřednictvím QR kódů mohou lidé sdílet i platební údaje se svými známými, s tím má zatím zkušenost jen pětina lidí (19 %).

Obliba mobilních peněženek pomalu roste

Platbu mobilem prostřednictvím Google Pay nebo Apple Pay pravidelně provádí třetina uživatelů online bankovnictví (34 %). Naopak nulovou zkušenost s tímto způsobem placení má skoro polovina lidí (46 %), každý devátý (11 %) o této možnosti dokonce nikdy neslyšel.


O průzkumu Platební zvyklosti Čechů od Sberbank:
Kvantitativní výzkum provedený společností ResponseN ow analyzuje vztah české populace k digitálním technologiím a novinkám v oblasti financí a mapuje platební zvyklosti Čechů. Proběhl prostřednictvím dotazování ekonomicky aktivních respondentů ve věku 18-60 let, byly rovnoměrně zastoupené věkové skupiny, region, pohlaví. Účastnilo se jej 690 respondentů, sběr dat probíhal v únoru roku 2020.
Sberbank CZ se svými finančními produkty a službami zaměřuje na retailové klienty, malé a střední firmy a velké společnosti. Její základní hodnotou je co nejvyšší spokojenost klientů. Zakládá si na férovém přístupu a vstřícných službách. V rámci firemního bankovnictvíSberbank CZ vedle nabídky běžných bankovních produktů silnou pozici v oblasti devizových operací, strukturovaného a exportního financování. Na českém trhu působí Sberbank CZ od roku 1993, od 1. ledna 1997 jako samostatná akciová společnost. Jejím majoritním vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688