Michal Brothánek (AVANT IS)
Okénko investora  |  23.04.2024 14:00:00

Realitní trh čeká rozvolnění. Kupující mají jedinečnou příležitost získat nemovitost v atraktivní lokalitě, říká Avant Financial Group

Pokles úrokových sazeb a dostupnější financování mění tuzemský realitní trh. Podle české finanční společnosti Avant Financial Group je jejich snižování ze strany České národní banky příležitostí jak pro developerské firmy, tak především pro kupující. V průběhu roku předvídá Avant Financial Group další snižování úrokových sazeb. Ke konci roku očekává, že dosáhne 4%. 

„Zatímco v loňském roce jsme byli svědky zamrznutí realitního trhu z důvodu vysokých úrokových sazeb, zkraje letošního vidíme postupné rozvolňování. Již koncem roku 2023 začala Česká národní banka úrokové sazby postupně snižovat. Nyní můžeme očekávat jejich pokles na 5,75 %, ke konci roku až na 4% hranici,“ predikuje Jan Plaček, ředitel fondového portfolia Avant Financial Group. 

S klesajícími sazbami k vyšší poptávce 

Podle Avant Financial Group by aktuální úrokové sazby měly být pro zájemce impulsem k nákupu. Klesající sazby podle Jana Plačka sice znamenají dostupnější financování, ale také rostoucí poptávku po zajímavých nemovitostech. 

„Pokud je pro zájemce aktuální míra zadlužení snesitelná, neměl by s nákupem nemovitosti vyčkávat. Zájemců bude v následujících měsících přibývat a nemovitosti budou postupně z trhu mizet. V současné době má kupující velký výběr a ideální příležitost získat bydlení na atraktivní adrese,“ komentuje Plaček. 

Svazující regulace brzdí výstavbu

Avant Financial Group také uvádí, že vyšší poptávka po hypotečních úvěrech a prodeje nemovitostí pomohou developerským společnostem reinvestovat prostředky, které bylo obtížné v loňském roce zlikvidnit. Zároveň dodává, že tento trend pravděpodobně nepovede k masivnější výstavbě.

„Ačkoli můžeme očekávat nárůst prodejů nemovitostí, určitě nečekejme, že se v Česku začne více stavět. Development na tuzemské scéně dlouhodobě naráží na přehnaně složitou legislativu, která je navíc obvykle spojena s dodatečnými poplatky. Investor je totiž povinen zajistit projektu kompletní infrastrukturu, ale také spolufinancovat projekty, které lokalitu zatraktivní pro stávající i budoucí obyvatele – například příspěvkem na výstavbu škol nebo revitalizaci parků nezřídka přesahující desítky milionů korun. Už málokdo si uvědomuje, že tyto náklady ve skutečnosti hradí zájemci o nové bydlení, neboť takové požadavky nutně zvyšují i cenu nabízených nemovitostí,“ vysvětluje Plaček. 

Otázka složitosti stavebního řízení však nemá jednoduché řešení, ačkoli od 1. července vstoupí v účinnost novela stavebního zákona. Avant Financial Group upozorňuje, že stát se bude nejprve muset s novým zákonem naučit pracovat, což může značně ovlivnit samotný proces povolování staveb. Jeho délka se v Česku, dle veřejných dat, pohybuje v rozmezí 8 až 15 let. Komplikování stavebního řízení může ovlivnit i další novelizace zákona. 

„Pomyslný ‚souboj‘ soukromého a veřejného sektoru je charakteristickým znakem developmentu v České republice. Jsem přesvědčen, že zjednodušení legislativy a zejména méně zásahů ze strany zájmových skupin do výstavby by tento problém pomohlo vyřešit,“ uzavírá Plaček. 

Více o Avant Financial Group, a. s.

Podporovat nadějné podnikatelské projekty – o to usiluje skupina Avant Financial Group, a. s., která poskytuje jako ekvitní partner komplexní finanční služby pro podnikatelský sektor. V čele skupiny stojí Marek Unčovský, který ji založil v roce 2011. Mezi hlavní aktivity skupiny patří správa majetku. Avant Financial Group zprostředkovává ekvitní financování, zajišťuje akviziční byznys, ale i strategické poradenství firmám. To vše díky rozsáhlému ekosystému, v jehož struktuře najdeme AVANT investiční společnost, a. s., spravující a administrující majetek 152 fondů a podfondů v celkové hodnotě 125,6 miliardy korun. Díky ekosystému Avant propojuje jak podnikatelský, tak investiční sektor – poskytuje financování nadějným podnikatelským záměrům a zároveň investiční příležitosti těm, kteří chtějí zhodnotit své vklady. K 30. červnu 2023 spravovala skupina Avant Financial Group aktiva v celkové výši 1,35 miliardy korun. 

Michal Brothánek

obchodní ředitel a člen představenstva AVANT IS

Michal se dlouhodobě pohybuje v manažerských a obchodních pozicích ve finančním sektoru. Řadu let působil v korporátním obchodě ČSOB. V rámci těchto rolí řídil v letech 2006-2009 vydávání dluhových cenných papírů na dealingu banky pro velké bankovní klienty. Jako výkonný ředitel vedl v letech 2010-2016 útvar Institucionálního bankovnictví poskytující služby finančním institucím (bankám, pojišťovnám, obchodníkům s cennými papíry, investičním společnostem, investičním fondům a fondům kvalifikovaných investorů), klientům custody a depozitáře investičních společností a fondů. Zde stál u počátku boomu fondů kvalifikovaných investorů. V letech 2016 až 2021 zodpovídal jako člen představenstva ČSOB Pojišťovny za řízení všech obchodních sítí a partnerů, podpory obchodu a navazujících útvarů.


AVANT IS

AVANT je česká investiční společnost založená v roce 2007. Jedná se o největšího správce fondů kvalifikovaných investorů v České republice s tržním podílem 30,4 % (k 30.9.2023 celkem 147 fondů a podfondů ve správě a administraci s celkovým objemem majetku 132,4 mld. Kč dle AKAT). AVANT je leader v inovativních řešeních fondových struktur a nejrychleji rostoucí investiční společnost v České republice. AVANT má zkušený tým odborníků s dlouholetou praxí v sektoru finančních institucí. Investiční společnost je regulována Českou národní bankou.

Více informací na https://www.avantfunds.cz/cs.

23.04. 21:41  :D (Ajajaj)
23.04. 14:58  :D (Lupták)
23.04. 14:37  :D (Ajajaj)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688