Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  02.05.2024 09:13:45

Ranní okénko - Fed ponechal sazby beze změny, dnes očekáváme rozhodnutí ČNB

Dnes se naše pozornost bude upínat na Českou republiku, kde bude nejprve zveřejněn index nákupních manažerů o výrobě (PMI) za duben, odpoledne se dozvíme stav plnění státního rozpočtu a o půl třetí bude vyhlášeno měnově-politické rozhodnutí bankovní rady ČNB ohledně nastavení úrokových sazeb. V případě indexu nákupních manažerů se očekává mírné zlepšení oproti předchozímu měsíci (46,7 vs 46,2), ke hranici expanze se však stále jen blížíme. Státní rozpočet byl ke konci března v deficitu -105 mld. , oproti předchozímu roku bylo zatím ve většině kapitol plnění o něco nižší. Pro zasedání ČNB očekáváme, že z něj vzejde rozhodnutí o snížení základní dvoutýdenní repo sazby z 5,75 % na 5,25 %. Příznivý inflační vývoj, který již dvakrát po sobě setrval přesně na cíli centrální banky (2 %) umožňuje měnovou politiku uvolnit, větší snížení než o 50 bb však neočekáváme, i s odkazem na slova některých členů bankovní rady ohledně přetrvávajících inflačních rizik, která by případné větší snížení sazeb činila hůře obhajitelným před veřejností.

Odpoledne se také dozvíme vývoj nových objednávek ve výrobě v USA, kdy trh očekává mírné zvýšení meziměsíčního růstu z 1,4 % v únoru na 1,6 % v březnu.

Pohled zpět:

Po včerejším svátku práce se dnes budeme ohlížet o dva dny zpět, nejprve tedy na úterý, kdy byl zveřejněn odhad výše reálného hrubého domácího produktu ČR za první kvartál 2024. Mezičtvrtletně česká ekonomika vzrostla o 0,5 %, tedy mírně nad očekávání naší i tržní prognózy (0,4 %). S klesající inflací nyní dochází k růstu reálných mezd, což působí pozitivně na poptávku domácností po statcích střednědobé i dlouhodobé spotřeby a posiluje maloobchodní tržby. V meziročním srovnání HDP rovněž vzrostlo (+0,4 %), což Česko vrací na růstovou trajektorii.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5076

Pozitivně překvapila i ekonomika Německa, jehož HDP dle předběžných čísel mezičtvrtletně vzrostlo o 0,2 % (oproti odhadu +0,1 %). To povzbudilo razantněji i ekonomiku eurozóny, která vzrostla o 0,3 % oproti předchozímu čtvrtletí (a oproti odhadu 0,1 %), jde přitom o nejvyšší nárůst za poslední rok a půl. V meziročním srovnání pak německé HDP dle očekávání pokleslo (-0,2 %), ale eurozóna ve stejném období vzrostla i přesto, a to o 0,4 % (odhad 0,2 %). Inflace v eurozóně dosáhla stejně jako v březnu výše 2,4 %.

Středa byla zajímavá z pohledu USA, kde byla zveřejněna nejprve data (dle agentury ADP) k zaměstnanosti v soukromém sektoru, který v dubnu posílil o 192 tis. nových pracovníků a předčil očekávání trhu, i když nárůst byl nižší než v březnu (208 tis.). Celkový počet nových pracovních míst, reportovaných agenturou JOLTS, pak poklesl z 8,8 mil. v únoru na 8,4 mil. v březnu. Index PMI o výrobě dle institutu ISM poklesl z 50,3 v březnu na 49,2 v dubnu, čímž zaskočil trh a reflektuje tak mírnou kontrakci výroby způsobenou poklesem objednávek a cenovými tlaky na nákladové straně. Nejočekávanějším momentem včerejšího dne bylo zasedání Fedu, který, dle očekávání, již pošesté rozhodl o ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni (5,25-5,50 %). Inflační tlaky stále nepolevují a i přes jejich zmírnění za poslední rok stále nebylo dosaženo 2% cíle, což i vzhledem k napjatému trhu práce zatím prostor pro měnové uvolnění nepřineslo.

Americký index S&P 500 se včera během promluvy šéfa Fedu Jerome Powella držel výše, poté ovšem zaznamenal prudší pád a celkově tak za středu odepisuje -0,34 %. Německý DAX poklesl dokonce o -1,03 %, a ve ztrátě je tak i v 5denním horizontu. Index PX na pražské burze poklesl o -0,12 %, týdenní výkonnost je -0,63 %. Koruna se v úterý držela stabilně kolem 25,15 EUR/CZK, včera posílila k 25,07 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   7:49  Inflace v eurozóně dále zvolní, ECB může snížit sazby v červnu (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:45  Americký průmysl klesl na nulu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

13.12.2023Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, změna sazeb není očekávána Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.11.2023Fed ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) (1.11.2023) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.10.2023ECB dnes ponechá úrokové sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688