Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Okénko práce  |  02.05.2024 10:26:22

Kolega zapáchá? Vyřešte citlivou situaci s taktem a nadhledem

Osobní hygiena na pracovišti je často tabu, ale když někdo ze spolupracovníků opravdu silně zapáchá, může to otrávit náladu v celé kanceláři. Jak ale tento delikátní problém řešit, aniž byste kolegu ztrapnili nebo urazili? S trochou diplomacie a empatie to zvládnete.

Promluvte si s kolegou z očí do očí

Jednou z možností je promluvit si s kolegou napřímo, ale vlídně. Zvolte klidné a soukromé prostředí a vyjádřete své obavy ohleduplně. Začněte pozitivně, například pochvalou za jeho pracovní výkony, a pak jemně naznačte, že jste si všimli problému s osobní hygienou. Nabídněte kolegovi podporu a pochopení. Cílem je motivace ke změně, ne ponížení.

Kolegu můžete konfrontovat i nepřímo

Pokud se vám do přímé konfrontace nechce, existují i nepřímé způsoby, jak kolegu upozornit. Můžete mu anonymně poslat dopis nebo e-mail s citlivě formulovanou zprávou. Další možností je zvýšení celkové úrovně hygieny přímo v kanceláři.

Zajistěte dostatek mýdla, dezinfekce a čisticích prostředků a jděte ostatním příkladem. Jako poslední možnost se nabízí nenápadné náznaky jako například časté větrání či nabídnutí žvýkačky. Opět ale myslete na to, abyste kolegu zbytečně neztrapnili.

Nebojte se o pomoc požádat vedení

Pokud se problém s osobní hygienou kolegy opakuje a narušuje pracovní prostředí, je vhodné obrátit se na nadřízeného nebo personální oddělení. Požádejte je o diskrétní a profesionální řešení nastalé situace. Mnoho firem má pro tyto případy interní protokoly.

Nadřízený by měl s daným zaměstnancem promluvit mezi čtyřma očima a probrat možné příčiny i řešení. Zároveň by mu měl dát jasně najevo, že dodržování základních hygienických pravidel je na pracovišti povinné. Pracovníci z řad managementu mají mnohem větší autoritu, díky čemuž váš kolega případné pokárání či upozornění snese pravděpodobně mnohem snáze, než kdybyste ho konfrontovali vy.

Myslete na prevenci

Nejlepším řešením je vždy prevence. Nastavte si jasná očekávání ohledně osobní hygieny už při nástupu nových zaměstnanců. Vhodné jsou pravidelné semináře či workshopy o etiketě a hygieně na pracovišti. Získáte tak oporu ve školiteli, který není součástí pracovního kolektivu a může si tudíž dovolit více než běžní zaměstnanci. Nemusíte se přitom obávat, že by narušil firemní kulturu.

Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, mějte vždy na paměti city kolegy, který si možná prochází těžkým obdobím. S notnou dávkou taktu, diplomacie a laskavosti lze i ten nejchoulostivější problém překonat a najít řešení, se kterým budou všichni spokojení.

Jaroslav Fišer

Zakladatel a provozovatel webu DobraPrace.cz se zkušenostmi z online trhu práce od roku 2000. Nejprve spustil internetovou burzu práce se zaměřením na východní Čechy, od roku 2004 pak provozuje pracovní portál DobraPrace.cz, který patří k největším a „služebně" nejstarším v České republice. Předtím působil řadu let jako novinář a editor pro regionální média, několik let spolupracoval i s TV Prima či Českou informační agenturou. Veškeré zkušenosti zúročuje mimo jiné i při tvorbě odborných článků s pracovní tematikou.

 

Dobrá práce.cz

Dobraprace.cz je pracovní portál s 20letou historií. Zveřejňuje nabídky prestižních personálních agentur či významných podniků s celorepublikovou působností, ale také malých firem s lokální působností. Mimo to produkuje komplexní obsah jak v rámci novinek z pracovního trhu, tak rad, jako například jak získat a udržet své zaměstnání nebo jak z něho odejít.

Více informací na https://www.dobraprace.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko práce:

02.05.2024  Kolega zapáchá? Vyřešte citlivou situaci s taktem a nadhledem Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688