TNBiz (TN.cz)
Práce  |  14.01.2020 17:13:14

Zrušení superhrubé mzdy a stravenkový paušál: Lidé by dostali více peněz, chyběly by v rozpočtu

Zásadních daňových změn jsme si užili těsně před koncem roku, očividně jich ale není dost. Ministryně financí za ANO Alena Schillerová by ráda zrušila superhrubou mzdu nebo zásadně změnila systém dotování jídla pomocí stravenek. V úterý nad návrhy daňových změn zasedla koalice, společnou řeč ale hledá jen těžko. Neveřejné jednání začalo v jednu odpoledne, zřejmě se protáhne až do pozdních večerních hodin.

Proti návrhům ministryně Schillerové se ostře postavila především sociální demokracie. Na její požadavek zrušení superhrubé mzdy a její nahrazení daní z příjmu ve výši devatenácti procent z hrubé mzdy podle šéfa ČSSD Jana Hamáčka nejsme připraveni, k návrhu je strana skeptická dlouhodobě.

 

Zrušení superhrubé mzdy 

V minulosti zrušení superhrubé mzdy prosazovala rovněž ODS, navrhovala nahradit ji 15% daní z hrubé mzdy. Proti tomu se tehdy postavil premiér Andrej Babiš v obavě, že by taková změna ve státním rozpočtu způsobila schodek ve výši 75 miliard korun. Nový návrh Schillerové by ve státním rozpočtu mohl znamenat schodek ve výši 25 miliard.

"Zrušení superhrubé mzdy je hezký nástroj, jak by se zaměstnancům mohla o něco málo zvýšit čistá mzda. Na druhou stranu se ale musíme bavit o důchodové reformě nebo sociální politice jako takové. Pokud dojde k jakýmkoli daňovým výpadkům, je třeba se ptát, kde vezmeme na tyto věci," uvedl poslanec Jan Chvojka (ČSSD). Zrušení superhrubé mzdy by mohlo komplikovat sestavení rozpočtu pro příští rokJak by se zvýšila mzda vám?

Konec superhrubé mzdy - O kolik vám vzroste čistá mzda?


Je čas zrušit superhrubou mzdu? Odpovídala Věra Kovářová Železná

 

Stravenkový paušál

Shodu koalice nenachází ani v otázce stravenek. Schillerové volá po jejich zrušení a zavedení stravenkového paušálu, proti jsou opět sociální demokraté. "ČSSD má k návrhu hned několik výhrad. V prvé řadě se ptáme, proč rušit systém, který funguje a brát lidem stravenky? K tomu důvod nevidíme," komentuje návrh na zrušení stravenek předseda ČSSD Jan Hamáček.


"Druhou věcí jsou rozpočtové dopady. Ministerstvo financí přiznává, že to bude znamenat propad ve státním rozpočtu, my se domníváme, že ten propad může být až ve výši pět miliard," doplňuje Hamáček. Obává se rovněž, aby v důsledku nahrazení stravenek výplatou hotových peněz nedocházelo k rušení závodního stravování, vadí mu i nutnost zavést daňovou výjimku, které chce ČSSD dlouhodobě spíše rušit.


Schillerová totiž počítá s tím, že i když místo stravenkami budou firmy dotovat závodní stravování přímo penězi, stále by mohli vzniklou částku zahrnout do svých výdajů. Na programu je celkem čtrnáct jednacích bodů.

Vedle stravenek a superhrubé mzdy, o které koalice plánuje rozhodnout co nejdříve, se jedná i o důchodové reformě, boji s chudobou, zrušení některých daňových výjimek, novele zákona o dostupnosti léčiv nebo o daňovém paušálu, týkajícím se podnikání živnostníků.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Práce:

Út 10:15  Rekordně málo firem reaguje na zájem lidí o práci Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688