Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.05.2024 15:02:04

Milionové tzv. insider transakce na akciích KOFOLA

Akcie KOFOLA lze na pražské burze vyhodnotit coby nejaktivnější z hlediska tzv. insider obchodů. Tedy obchodůakciemi firmy ze strany jejího managementu. Za poslední rok k regulátorovi doputovalo v tomto ohledu více než 50 hlášení. Toto celkové množství sice ovlivnily také transakce, kdy management získal zdarma akcie v rámci motivačního programu firmy, nicméně i tak je management nejaktivnější z hlediska samotných obchodů na pražské burze. Ve většině případů nákupních. Přelom měsíce nyní navíc přinesl výrazné transakce také co do objemu. V úterý odpoledne podaná další hlášení doplnila, že během jen týdne dva manažeři nakoupili akcie KOFOLA v souhrnu za téměř tři a čtvrt milionu korun.

Svou aktivitou se mezi top nákupčí akcií KOFOLA nově dostal Marek Farník. Zakladatel a šéf společnosti UGO, která se před více než dekádou stala součástí nápojové skupiny, totiž jen během dvou dnů nakoupil 7 200 akcií KOFOLA. Učinil tak 2. a 3. května na pražské burze při cenách 270-272 . Ještě předtím v pátek 26. dubna nakoupil 3 700 akcií KOFOLA při kurzu 272 . Jak tedy v úterý poodkryla daná hlášení pro ČNB, během pár dnů tak do akcií KOFOLA zainvestoval v souhrnu 2,96 mil. .  

Marek Farník naposledy akcie KOFOLA nakupoval v průběhu loňského prosince. Za podobné ceny jako v současnosti celkem přes 2 100 akcií. Transakce však tehdy regulátorovi oznámil nestandartně s odstupem, resp. až 22. ledna… Jednalo se vlastně o jeho první výraznější zainvestování do firmy, jelikož jediný nákup akcií KOFOLA předtím uskutečnil jen v prosinci 2021 v objemu 668 akcií. V tu dobu ho však akcie přišly při kurzu 310 o něco dráže. Každopádně Marek Farník si za své finanční prostředky v souhrnu na burze pořídil již téměř 16 tis. akcií KOFOLA.

Vedle šéfa UGO na přelomu měsíce nakupoval akcie KOFOLA také finanční ředitel společnosti Pivovary CZ Group. Tedy KOFOLOU před nedávnem převzaté pivovarnické skupiny. V úterý 30. dubna Martin Rosypal koupil na pražské burze 1 000 akcií KOFOLA při kurzu 270 , tedy zainvestoval 270 tis. Kč.

V letošním roce lze napočítat, že na účty managementu nápojové skupiny zamířilo již celkem přes 53,5 tis. akcií. Velký podíl sice tvořily zdarma přidělené akcie KOFOLA v rámci motivačního programu, i tak lze z tohoto pohledu hovořit vlastně o důvěře managementu ve firmu. Takto získané akcie totiž nikdo následně neprodal. Nutno však také doplnit, že příděl „motivačních“ akcií ze strany firmy je částečně podmíněn také nákupy přímo managementem na burze.

Obecně, letos ze strany managementu šlo zaznamenat jen jednu prodejní transakci. V únoru člen představenstva Marián Šefčovič prodal 535 akcií KOFOLA při kurzu 273 .

Připomenout lze, že akcionáři společnosti KOFOLA letos mohou opět vyhlížet dividendu. Firma s reportem loňských výsledků avizovala, že zamýšlí navrhnout valné hromadě ke schválení vyplatit na každou akcii 13,50 . Tedy stejnou částku jako loni. Tehdy se požitku akcionáři dočkali na základě rozhodnutí až „druhé“ na podzim konané valné hromady, když firma čekala na výsledek letního vývoje byznysu. Zda se letos dočkají dříve, není zatím zřejmé. Řádná valná hromada nicméně musí proběhnout do konce června. Její termín, potažmo pozvánka s navrhovanými body zatím nebyla zveřejněna. Obvykle ji KOFOLA pořádá až v „nejzazší“ termín, loni se uskutečnila 28. června. Jasno by díky pozvánce na valnou hromadu mělo každopádně být nejpozději do konce května.

Akcie KOFOLA svým cenovým vývojem patří poslední měsíce na pražské burze k těm nejstabilnějším. I přes řadu poměrně výrazných kurzotvorných zpráv totiž nevybočily z úzkého cenového pásma cca 268-278 .

Graf: KOFOLA CS - graf kurzu akcie cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688