ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.05.2024 17:34:00

Komise zahajuje první fázi konzultace se sociálními partnery o spravedlivé práci na dálku a právu odpojit se

První fáze konzultace o právu odpojit se

Komise dnes zahájila první fázi konzultace s evropskými sociálními partnery s cílem shromáždit jejich názory na možné zaměření akce EU, pokud jde o spravedlivou práci na dálku a právo odpojit se.

Práce na dálku se rozšířila, a to zejména od pandemie COVID-19. Šetření pracovních sil EU ukazuje, že celkový podíl osob pracujících z domova v EU se v posledních několika letech takřka zdvojnásobil, a to z 11,1 % v roce 2019 na 20 % v roce 2022. V tomto ohledu existují značné rozdíly mezi jednotlivými odvětvími, sektory a pracovními profily, a to i v závislosti na „možnosti práce na dálku“ u daného pracovního místa, tj. rozsahu, v jakém lze pracovat na dálku. Důkazy ukazují, že pracovníci, kteří mají možnost pracovat na dálku a této možnosti využívají, jednoznačně oceňují její výhody, zejména flexibilitu – více než 60 % respondentů průzkumu nadace Eurofound z roku 2022 potvrdilo, že chtějí alespoň část pracovní doby pracovat z domova.

Práce na dálku přináší světu práce řadu příležitostí, ale také určité výzvy. I když umožňuje flexibilitu při uspořádání práce, vyvolává rovněž otázky, jak zajistit dodržování práv pracovníků v digitalizovaném pracovním prostředí. Týká se to například zajištění odpovídajících pracovních podmínek a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Zejména používání digitálních nástrojů pro práci na dálku může pro zaměstnance vytvářet riziko pracovní kultury „nepřetržitého připojení“. Proto různé zúčastněné strany volají po „právu odpojit se“, aby se vymezily jasné hranice mezi pracovním a soukromým životem.

Dnešní konzultace navazuje na usnesení Evropského parlamentu z roku 2021 vyzývající k předložení návrhu na řešení těchto otázek. V souladu s politickými směry předsedkyně von der Leyenové, pokud jde o usnesení přijatá Evropským parlamentem podle článku 225 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU), je Komise odhodlána reagovat legislativním návrhem při plném respektování zásad proporcionality, subsidiarity a zdokonalení tvorby právních předpisů.

Mezitím evropští mezioboroví sociální partneři zahájili s podporou Komise jednání o aktualizaci rámcové dohody o práci na dálku z roku 2002. V návaznosti na bezvýsledná jednání požádali, aby se touto záležitostí zabývala Komise. Proto Komise nyní zahajuje formální konzultace se sociálními partnery EU v souladu s pravidly a postupy pro právní předpisy v oblasti sociální politiky. Veřejná konzultace potrvá do 11. června 2024.

Souvislosti

V souladu s čl. 154 odst. 2 Smlouvy o fungování EU zjišťuje Komise stanoviska sociálních partnerů EU. Stanoví dvoufázovou konzultaci s evropskými sociálními partnery, pokud jde o návrhy v oblasti sociální politiky na základě článku 153 Smlouvy o fungování EU.

Ačkoli v současné době na úrovni EU neexistují žádné právní předpisy, které by konkrétně práci na dálku nebo právo odpojit se upravovaly, existují právní předpisy EU, které se vztahují i na situaci práce na dálku a zabývají se některými aspekty souvisejícími s právem odpojit se. Strategický rámec pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci na období 2021–2027 stanoví klíčové priority a opatření k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví pracovníků při práci. Směrnice o pracovní době stanoví pravidla týkající se denních a týdenních dob odpočinku, dovolené za kalendářní rok a omezení týdenní pracovní doby. Směrnice o transparentních a předvídatelných pracovních podmínkách dává pracovníkům bez předvídatelného rozvržení pracovní doby (např. pracovníkům na zavolanou nebo pracovníkům se smlouvou na nulový počet hodin) právo předem vědět, kdy a kde bude práce probíhat. Směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem pomáhá rodičům a pečovatelům sladit pracovní a rodinný život tím, že poskytuje práva týkající se vhodného pracovního volna a pružného uspořádání práce.

V roce 2024 zveřejnily útvary Komise studii, která zkoumá sociální, hospodářský a právní kontext a trendy v oblasti práce na dálku a práva odpojit se v souvislosti s digitalizací a budoucností práce během pandemie COVID-19 a po ní. Studie vychází z rozsáhlých konzultací se správními orgány ve všech zemích EU, jakož i se zaměstnanci, zaměstnavateli, odborníky a akademickou obcí. Výsledky studie spolu s výsledky konzultací se sociálními partnery budou podkladem pro přípravu opatření EU v oblasti práce na dálku a práva na odpojení.

Další informace

Konzultační dokument: první fáze konzultace se sociálními partnery

Studie o práci na dálku a právu odpojit se

Přihlaste se k odběru elektronického zpravodaje Komise o zaměstnanosti, sociálních věcech a sociálním začleňování

*Aktualizováno 30/04/24.

Quote

Díky digitálním technologiím lze dnes mnoho zaměstnání vykonávat na dálku. Celková bilance je pozitivní, 60 % pracovníků dává alespoň po část pracovního týdne přednost práci z domova. Pracovníci si u práce na dálku pochvalují flexibilitu a autonomii, zatímco podniky těží z výhod vyšší produktivity a udržení zaměstnanců. Nyní vedeme konzultace se sociálními partnery ohledně příležitosti a rizik, které se s prací na dálku pojí. Chceme zajistit, aby pravidla EU podporovala jejich autonomii a nestála v cestě podnikům a pracovníkům, kteří se na práci na dálku dohodnou. Rádi bychom slyšeli i vaše názory na to, zda existují konkrétní rizika, která vyžadují opatření ze strany EU. Může jít například o rizika pro zdraví pracovníků, jež by mohla plynout z kultury „nepřetržitého připojení“, a související výzvu Evropského parlamentu k zajištění práva odpojit se.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda pro hospodářství ve prospěch lidí 2024-04-29

Práce na dálku byla během pandemie COVID-19 nutnost. Nyní je z ní trvalý aspekt moderního pracovního života. Je důležité, abychom v době, kdy se této změně přizpůsobujeme, vzali na vědomí její hluboké sociální důsledky a řešili je. Komise je i nadále odhodlána reagovat na usnesení Evropského parlamentu legislativními návrhy, jak je uvedeno v politických směrech. V návaznosti na bezvýsledná jednání mezi sociálními partnery vyzývá Komise sociální partnery, aby se vyjádřili k dalším krokům. Rozumná politika v oblasti práce na dálku a právo odpojit se jsou nezbytnými předpoklady pro zachování zdravé rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem pracovníků a pro ochranu jejich duševní a fyzické pohody.
Nicolas Schmit, komisař pro pracovní místa a sociální práva 2024-04-29

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688