Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  06.02.2009 09:07:12

AFT k sazbám - podle Tůmy jsou sazby blízko dna

Bankovní rada ČNB dnes podle očekávání snížila úrokové sazby o půl procentního bodu na 1,75%, což je historicky nejnižší úroveň sazeb, na které je ČNB naposledy držely v období duben-říjen 2005. Hlasovaní bylo jednoznačné 4:1:1 (jeden hlas pro -25 bps.; jeden pro -75 bps). Centrální banka reaguje na prudký nárůstu proti-inflačních rizik - recese v západní Evropě, která se přelila i do české ekonomiky,  vše v kombinaci s propadech cen komodit a potravin. Bankovní rada také měla k dispozici novou makroekonomickou  prognózu, která přináší velmi výraznou revizi ekonomického růstu směrem dolů.

Vůči listopadové verzi došlo k výrazné úpravě vnějšímu faktorům – hlubší recese západní Evropy, propady cen komodit (ropa) a také příznivý vývoj cen potravin. Ve výsledku centrální banka letos předpokládá pokles ekonomiky kolem 0,3%, podle slov guvernéra, díky stagnaci všech hlavních složek. Naše projekce je podobná, ale spíše "pozitivní nula“.  Ekonomická slabost by se měla prodle ČNB protáhnout i do roku 2010. Rizika jsou podle Tůmy spíše pro větší propad a to v důsledku hlubší a delší recese v západní Evropě.

ČNB, očekává letos výrazně nižší inflaci a nižší růst cen také na začátku roku 2010. Podle našeho názoru prognóza pracuje se silnějším kurzem koruny (průměr pro 2009 eČNB: 25,8 CZK/EUR vs. eAFT: 26,7 CZK/EUR), která nevyvolává inflační tlaky. Podle našeho názoru slabší koruna bude tlumit výrazné snížení inflace. Proto v polovině roku 2009 ČNB očekává inflaci blízko nuly a nižší inflaci na konci roku 2009 než AFT, ale i trh.

Prognóza

                        CPI

                               HDP

 

1Q/10

2Q/10

2008

2009

2010

únor 2009

1,4%

2,1%

3,9%

-0,3%

0,9%

listopad 2008

2,0%

-

4,5%

2,9%

3,1%

Pramen: ČNB

ČNB snížila svoje sazby na historické minimum (1,75%). Guvernér Tůma na tiskové konferenci uvedl, že úrokové sazby se mohou nacházet u svého dna. To odpovídá i našemu očekávání, protože ČNB bude reflektovat nižší úrovně koruny a sazby již nesníží. Kurz měny je pro nastavení měnové politiky klíčový u malé otevřené ekonomiky jako je ČR. Na rozdíl od léta 2008 je efekt opačný a koruna by měla brzdit snižování sazeb.

Devizový trh přešel bez reakce rozhodnutí ČNB a kurz stagnoval na úrovni 28,35 CZK/EUR. Ovšem po tiskové konferenci, kde Tůma naznačil konec snižování sazeb, koruna zpevnila až na hranici 28 korun za euro.

I díky dnešnímu kroku má ČR opět jedny z nejnižších sazeb v Evropě. Nižší jsou jen ve  Švýcarsku (0,50%) a Britanii (1,00%). V okolních státech, ale úrokové sazby stále zůstávají výše než v ČR - základní sazba ECB je 2,00%, v Polsku 4,25% a v Maďarsku 9,50%.

Petr Sklenář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688