Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  02.05.2024 17:29:43

ČNB snížila znovu sazby o 50bb, koruna pod 25 EUR/CZK

Bankovní rada ČNB potřetí v řadě snížila úrokové sazby o 50bb, na čemž panoval mezi analytiky konsensus. Základní úroková sazba tak aktuálně činí 5,25 %. Pro tento krok se vyslovilo všech 7 členů bankovní rady. Inflace se vyvíjí velmi příznivě na začátku letošního roku, ale bankovní rada stále identifikuje proinflační rizika.

Na následné tiskové konferenci uvedl guvernér ČNB Aleš Michl, že dnešní rozhodnutí bylo jednomyslné, což bylo poměrně překvapivé, když na předchozím zasedání hlasovali viceguvernér Jan Frait a člen bankovní rady Tomáš Holub pro razantnější krok ve výši 75bb. Nicméně bankovní rada shledává inflační rizika v souvislosti s rychlejším růstem cen v oblasti služeb, vyššími inflačními očekáváními, slabší korunou či dopady oživení úvěrové aktivity.

Zároveň byla představena nová makroekonomická prognóza, dle které byl výrazně revidován směrem výše růst české ekonomiky v tomto roce z 0,6 % na 1,4 %. V příštím roce je pak predikováno zrychlení až na 2,7 %.

Dále ČNB očekává průměrnou inflaci pro tento rok, podobně jako naše prognóza ve výši 2,3 %. V průběhu roku se ovšem může mírně zvýšit směrem k horní hranici tolerančního pásma díky rostoucím cenám pohonných hmot a zastavení trendu klesajících potravin. Jádrová inflace by v průměru měla dosáhnout 2,6 % a právě jádrovou složku hodlá bankovní rada velmi pečlivě sledovat.

Velmi příznivý vývoj inflace dává bankovní radě prostor pro další snižování sazeb, ale analytický útvar významně redukoval svou zimní prognózu ohledně postupu dalšího snižování sazeb. Aktuální prognóza na 3M PRIBOR naznačuje základní úrokovou sazbu na konci letošního roku okolo 4 %, což by naznačovalo, že na zbývajících pěti zasedání bankovní rada sníží na každém z nich sazby pouze o 25bb.

Nicméně Aleš Michl na dotaz ohledně této záležitosti odpověděl, že se bankovní rada bude řídit příchozími daty. Zároveň uvedl k diskuzi ohledně rovnovážné úrokové sazby, že ji bankovní rada vidí výše, než bylo zvykem. To implikuje i zmíněný 3M PRIBOR na konci příštího roku, podle kterého lze usuzovat, že základní úroková sazba by se mohla zastavit na 3 % či dokonce mírně výše.

Koruna na toto prohlášení okamžitě skokově posílila a prolomila hranici 25,00 EUR/CZK, přičemž na této úrovni ji očekává analytický aparát na konci roku.

Zdroj: Kurzy.cz


Dnešní rozhodnutí o dalším nastavení úrokových sazeb bylo všeobecně očekáváno, ale nová makroekonomická prognóza naznačila, že ČNB může postupovat ještě opatrněji než doposud. Podle většiny bankovní rady by se rovnovážná úroková sazba mohla nacházet někde těsně nad 3 %, což by značilo snahu udržovat dlouhodobě úrokové sazby v kladném teritoriu. Finanční trhy reagovaly střelhbitě a koruna bezprostředně zamířila pod hranicí 25,00 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru



Přečtěte si také:

Po 08:23Koruna vyčkává těsně pod 25,00 EUR/CZK ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
06.05.20247 dní s korunou - Koruna se po zasedání ČNB dostala pod 25 EUR/CZK Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
06.05.2024Koruna zatím nenašla sílu k posunu pod 25,00 EUR/CZK ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688