Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  02.05.2024 14:36:33

ČNB snižuje sazby o dalšího půl procentního bodu (Komentář)

Česká národní banka na dnešním zasedání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího půl procentního bodu, tedy stejně jako v únoru a březnu. Základní repo sazba tak klesla na 5,25 procenta. Toto rozhodnutí bylo v souladu s naší prognózou i konsensem analytiků. Finanční trh však před dnešním zasedáním zaceňoval mírnější snížení sazeb v rozmezí čtvrt až půl procentního bodu.

Pokračujícímu uvolňování měnové politiky nahrává pokles inflace na dvouprocentní cíl, navzdory tomu chce ale bankovní rada zůstat opatrná. Meziroční inflace v únoru a březnu dosáhla rovných dvou procent, což je zároveň cíl centrální banky. Jádrová složka sice zůstává nad ním, i tak ale na začátku roku klesla do tolerančního pásma ČNB, tedy pod tři procenta. Celková i jádrová inflace se v prvním letošním čtvrtletí nacházela výrazně pod prognózou ČNB. Přesto bankovní rada snižovala úrokové sazby pomaleji, než by podle prognózy ČNB bylo žádoucí. Repo sazba byla oproti prognóze ČNB v prvním čtvrtletí v průměru vyšší o skoro procentní bod. Centrální bankéři nadále preferují pouze pozvolné snižování úrokových sazeb. Jako důvod nejčastěji uvádějí slabší kurz české koruny a rychlý růst cen služeb. Kurz koruny vůči euru byl v prvním čtvrtletí oproti očekávání centrální banky slabší o 1,6 procenta. Ceny služeb, které jsou běžně nejvíce perzistentní složkou inflace, v březnu rostly meziročním tempem přesahujícím pět procent.

Bankovní rada bude podle nás úrokové sazby snižovat stejným tempem také na dalších dvou zasedáních. Pro červen a srpen očekáváme snížení opět o půl procentního bodu. Celková i jádrová inflace by měly do konce roku setrvat v tolerančním pásmu ČNB. Celková meziroční inflace pravděpodobně v nejbližších měsících zrychlí mírně nad dvě procenta vlivem dražších pohonných hmot, obnoveného růstu cen potravin a nižší srovnávací základny. Jádrová inflace by se ale měla nadále postupně snižovat, když by v jejím vývoji měl být se zpožděním stále více patrný vliv přísné měnové politiky. Z dosavadních vyjádření bankovní rady vyplývá neochota snižovat sazby o více než půl procentního bodu na jednom zasedání. S ohledem na vývoj inflace a stále poměrně slabé ekonomiky tak pravděpodobně měnová politika v letošním prvním pololetí zůstane přísnější, než by bylo třeba.

Veškerý pokles úrokových sazeb v současném cyklu měnové politiky by se měl odehrát v letošním roce, repo sazba ale zůstane pravděpodobně vyšší, než bylo zvykem. V naší prognóze očekáváme, že v září, listopadu a prosinci dojde ke snížení o standardního čtvrt procentního bodu a na konci roku by tak podle nás měla repo sazba činit 3,5 %. To by měla být zároveň její konečná úroveň. Bankovní rada dlouhodobě uvádí, že chce držet sazby výše, než bylo dříve zvykem. Oproti dosavadním třem procentům, centrální bankéři podle jejich vyjádření preferují spíše terminální úroveň v rozmezí 3,5 až čtyři procenta. Obdobné indikace ohledně vyšší terminální sazby nyní navíc přicházejí také od zahraničních centrálních bank.

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   9:02  Ranní okénko - Očekává se potvrzení inflačních čísel v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:00  Počet obyvatel v obcích - k 1. 1. 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Pá   9:00  Věkové složení obyvatelstva - 2023 ČSÚ (ČSÚ)
Pá   8:31  Červnový pokles sazeb ECB potvrzen ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688