Marie Šimuničová (Kurzy.cz)
Úrokové sazby  |  09.05.2024 06:00:00

Úrokové sazby v květnu 2024 se snižují o desetiny až jednotky procentních bodů

Výše úrokových sazeb u spořících účtů, termínovaných vkladů i hypoték se postupně snižuje. Což znamená, že spoření a vklady se stávají nominálně méně výhodnými, a naopak hypoteční úvěry zlevňují.


Přehled úrokových měr ve vybraných komerčních bankách


 


 

Tabulky ukazují pouze některé banky a některé jejich produkty, kompletní porovnání úrokových sazeb jednotlivých bank naleznete na naši stránce přehled úrokových sazeb. Na stránce také zjistíte za jakých podmínek si lze produkt sjednat a další důležité informace o produktu.

Přehled úrokových sazeb komerčních bank


Časté podmínky pro zřízení spořících účtů a termínovaných vkladů

Některé spořící účty a termínované vklady nabízejí výhodnou úrokovou míru za určitých podmínek. Mezi běžné podmínky patří:

  • platba kartou vybrané banky několikrát do měsíce (obvykle 3x - 5x)
  • zřízení internetového bankovnictví
  • pravidelné používání bankovní aplikace vybrané banky
  • částka na spořícím účtu nepřesáhne určitou výši (pokud ano, je částka nad limitem úročena nižší sazbou, případně i celá částka úročena nižší sazbou, nebo již na účet nelze více spořit)
  • minimální výše vkladu (obvyklé u termínovaných vkladů, min. vklad - jednotky až desítky tisíc) 

Co to je úroková sazba a co ovlivňuje

Úroková sazba udává procentní navýšení půjčené částky za určité časové období. Může se jednat o úrok, který banka nebo jiná finanční instituce účtuje za půjčené peníze, nebo o výnos, který investor obdrží za uložené prostředky. Úroková sazba je proměnlivá a bývá ovlivněna různými faktory, jako jsou poptávka po úvěrech a investicích, či hospodářskými podmínkami centrální banky, podle kterých se následně řídí i banky komerční.

Úrokové sazby jsou hlavním nástrojem měnové politiky ČNB, která se snaží udržovat inflaci nízkou a stabilní v blízkosti svého 2% cíle. Úrokové sazby nastavené ČNB se promítají do tržních sazeb a následně ovlivňují vývoj ekonomiky a inflace.


Úroková míra z hlediska bankovního spoření a vkladů:


Termínovaný vklad

Úroková míra může být dána fixně, což je běžné u termínovaných vkladů, které garantují stejně vysokou úrokovou míru po celou dobu uložení peněžních prostředků. Tato doba je předem dohodnutá a podle ní se odvíjí výše úrokové míry. Termínované vklady se uzavírají na různě dlouhá období, které banky nabízejí, obvykle na 3, 6, 12 měsíců, nebo také na několik let. Během této doby není obvykle možné vybrat peníze bez sankcí nebo ztráty úroků.

 

Spořící účet

Výše úrokové míry může být vyhlašovaná což znamená, že s úrokovou mírou může banka libovolně hýbat a procentní navýšení prostředků poskytnutých bance se může průběžně měnit. Vyhlašované úrokové míry jsou běžné u spořících účtů, které nebývají uzavírané na předem stanovenou dobu a peníze na účtu vložené jsou klientovi kdykoliv k dispozici.

 

Porovnání termínovaných vkladů a spořících účtů

Úroková míra termínovaných vkladů bývá obvykle vyšší než na účtech spořících. Ale situace na bankovních trzích je velmi proměnlivá a nelze to jednoznačně určit. Například v období, kdy roste inflace a bankovní trh je méně stabilní, je možné, že vyhlašované sazby převýší sazby fixní, kterými se banka zavazuje na delší období, což pro ni může být v době, kdy je bankovní trh nestabilní, riskantnější. V období, kdy roste míra inflace obvykle rostou i úrokové míry, díky čemuž je zhodnocení vložených finančních prostředků také poměrně vysoké, což pomáhá zajistit, že nominální finanční hodnota finančních prostředků vůči vysoké inflaci se méně znehodnocovala.


Proč se snižují úrokové sazby pro běžné klienty

Úroková míra komerčních banka je zejména závislá na výši základních úrokových sazeb, které určuje ČNB. Mezi základní úrokové sazby patří lombardní, diskontní a 2T repo sazby. Tyto sazby mezi pololetím roku 2021 a pololetím roku 2022 rapidně narostly a až do začátku tohoto roku se držely vysoko (lombardní sazba okolo 8 %, diskontní okolo 6 % a 2T reposazba okolo 7 %.) Počátkem roku 2024 však nastal zlom a základní úrokové míry se začaly snižovat, na což obratem začaly reagovat i komerční banky, které začaly snižovat úrokové míry na svých spořících účtech a termínovaných vkladech. Což znamená, že spoření na spořících účtech a termínovaných vkladech méně navyšuje nominální výši vložených finančních prostředků. To však neznamená, že se reálná výše finančních prostředků bude také snižovat, jelikož vývoj inflace má také sestupnou tendenci.


Základní úrokové sazby ČNB

Lombardní sazba

sazba, za kterou si můžou komerční banky půjčovat peníze od ČNB
 



Lombardní sazba: Denní, Úrokové sazby ČNB, Stav

 

Diskontní sazba

Sazba, za kterou si komerční banky  můžou peníze u ČNB ukládat.

Diskontní sazba: Denní, Úrokové sazby ČNB, Stav


2T repo sazba

Ovlivňuje množství peněz v oběhu a ČNB jejím prostřednictvím ovlivňuje krátkodobé tržní úrokové sazby. Tato posledně jmenovaná sazba má ve svém důsledku největší vliv na cenu hypoték, i když nepřímo a s určitým zpožděním.

 2T repo sazba: Denní, Úrokové sazby ČNB, Stav

 

 



 


Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688