Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  11.02.2023 10:11:02

Před 5 lety se do vesmíru dostal Muskův červený Roadster. Kde je nyní?

Bylo úterý 6. února 2018 a společnost SpaceX podnikatele Elona Muska učinila svůj další krok v dobývání vesmíru. Z Kennedyho vesmírného střediska totiž úspěšně poprvé odstartovala 70 metrů vysoká super výkonná raketa Falcon Heavy, jejíž motory při startu vytváří tah více než 5 milionů liber. Tedy přibližně tolik, jako v souhrnu motory 18 letadel Boeing 747. Zmiňovaný první testovací let Falcon Heavy se rozhodl Elon Musk „vytížit“ svým vlastním zajetým elektromobilem Tesla Roadster. Ten se následně svým nasměrováním stal ve vesmíru vlastně umělou družicí Slunce.

Jak známo místo řidiče v Roadsteru zaujímá „Starman“ - figurína oblečená do skafandru. Putování vesmírem si měla zpestřovat hudbou Davida Bowieho. Pokud by baterie stále fungovala, již by po téměř půl milionu přehrátí jistě působila Space Oddity na Starmana poněkud ohraně. Potažmo do druhého ucha přehrávaná stopáží kratší Life On Mars, kterou by si vyslechl zhruba 670 tisíckrát… Pokud zůstaneme u statistik tak Tesla Roadster, coby první sériově vyráběný elektromobil společností Tesla, měl stanovenu záruku na 36 tisíc mil. Tu však vlastně překročil více než 70tisíckrát, když vesmírem „najezdil“ již přes 2,5 miliard mil, tedy více než 4 miliardy kilometrů. Pro představu asi 63krát více, než je cest na Zemi.

Jak dále uvádí web whereisroadster.com od země je kabriolet Tesla Roadster nyní vzdálen asi 326 milionů kilometrů, tedy přes 18 světelných minut. K nám se pohybuje rychlostí více než 3 km/s, nicméně vůz „jede“ rychleji. Tedy vztaženo k rychlosti, se kterou obíhá okolo slunce. Ta přesahuje 23 km/s, tedy 83 tisíc kilometrů/hodinu. Jeden oběh slunce uskuteční za 557 dní, tedy za dobu svého putování tak vůz učinil již více než třikrát.

 

Jak jsme uváděli v článku Muskův Roadster se již dostal nejblíže k Marsu, v říjnu 2020 se vůz přiblížil rudé planetě. V současnosti je tomu spíše naopak. Co se týká Země, vědci spočítali, že k návratu by mělo dojít až v roce 2091. Tedy k přiblížení na několik set tisíc kilometrů k planetě, kde byl vůz vyroben. Pravděpodobnost, že se během teoreticky milionu let putování vesmírem srazí se Zemí, vypočítali vědci na 6 procent.

V rámci propagace SpaceX umožnila v prvních dnech po startu v přímém přenosu pozorovat putování elektromobilu zvukově doplněné legendárním songem Starmen, který David Bowie nazpíval v roce 1972. Shlédnout jej lze stále ze záznamu.

 

Závěrem možno zmínit, že SpaceX pokračuje mj. ve svém projektu Starship. Ve čtvrtek uskutečnila statický zážeh 33 motorů rakety Super Heavy, která by celý 120metrový kolos měla letos poprvé dostat do vesmíru. A to možná již v březnu.

 

11.02. 23:25  Mohl si to plytvani usetrit (Pingu)
11.02. 16:14  Kde je kde je...? (Ladislav Strnad)
11.02. 13:35  Roadster (Ondra)

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688