Ceny obědů rostou i na Moravě. Za stokorunu se najíte již jen v Olomouci
Ceny obědů na Moravě dál rostou, stejně jako v celé republice: Průměrná útrata za oběd v moravské metropoli se v září vyšplhala na 115 korun 30 haléřů, což je o korunu a 40 haléřů více než letos v červnu a o celých 6 korun více v meziročním srovnání. Prokázal to Ticket Restaurant® Card Index sestavený z plateb více než 70 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů. Nejlevněji nejen z Moravy, ale i z celého Česka se lidé stále najedí v Olomouci.
„Během posledních 12 měsíců tu máme druhou výraznou vlnu růstu cen v restauracích. Poprvé to bylo koncem loňského roku, kdy stravovací zařízení zdražovala zejména kvůli zavádění elektronické evidence tržeb. Letos na jaře se růst cen zastavil, ale nyní lidé za obědy opět připlácejí. Hlavním důvodem je výrazný růst cen některých surovin – zejména másla, mléčných výrobků a některých dalších,“ uvedl Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant® Card ve společnosti Edenred.
Útraty za obědy ve třetím čtvrtletí rostly nejvíce v září. „Nárůst cen másla a mléčných výrobků totiž v prázdninových měsících do určité míry kompenzovala levnější zelenina. Tento příznivý faktor ale s koncem léta již pominul. Jasně to dokládá zářijový meziměsíční růst Ticket Restaurant® Card Indexu pro celou ČR o 70 haléřů,“ doplňuje Jiří Brych. Minimálně v říjnu podle něj lze čekat další výraznější růst cenového indexu.
Z krajských měst jsou nyní hned za Prahou nejdražší obědy v Brně, kde již přesáhly hranici 115 Kč. Naopak nejlevněji se nejen z Moravy, ale i z celé republiky najedí lidé v Olomouci, která se zatím ještě stále drží pod hranicí stokoruny, konkrétně na ceně 99 korun a 90 haléřů, což ovšem představuje meziroční zvýšení o 4 koruny a 90 haléřů. O necelých 6 Kč podražily obědy v Ostravě na aktuálních 101 Kč a 10 haléřů. Ve Zlíně si pak lidé oproti loňskému září připlatí 4 koruny a 80 haléřů.
Aktuální celorepublikový cenový průměr vyrovnal hranici státem uznaného stravného, na základě kterého lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky. Ta dnes činí 109 Kč. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody.
V praxi je
ale hodnota denního příspěvku na stravování ze strany zaměstnavatelů výrazně nižší.
„U papírových stravenek je to 80 korun, u karty jsme přesáhli hranici 85
korun,“ říká Jiří Brych. Stravenku v hodnotě sto korun a vyšší podle něj
dostává nyní pouhá desetina tuzemských zaměstnanců. „Téměř devět z deseti
českých zaměstnanců si tak za oběd musí připlácet ze své kapsy,“ uvádí Jiří
Brych. Zejména u elektronických stravenek zaměstnavatelé příspěvky zvyšují
poměrně flexibilně. „Jednoduše nám nahlásí, že máme zaměstnancům nahrávat vyšší
částky, a hned další měsíc mají zaměstnanci vyšší hodnotu stravného,“
konstatoval Brych.
Společnost Edenred bude pravidelně sledovat reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu a zveřejňovat výsledky na svých webových stránkách www.edenred.cz.
Ticket Restaurant® Card Index
Krajská města |
září |
leden
2017 |
květen |
červen |
červenec
2017 |
srpen
2017 |
září |
Průměr
Q1 2017 |
Průměr
Q2 2017 |
Průměr Q3
2017 |
109,30 |
111,30 |
113,80 |
113,90 |
113,90 |
114,40 |
115,30 |
113,00 |
113,80 |
114,60 |
|
100,00 |
102,00 |
104,00 |
104,20 |
104,20 |
104,40 |
104,80 |
103,30 |
103,90 |
104,50 |
|
95,20 |
97,20 |
100,10 |
100,40 |
100,50 |
100,70 |
101,10 |
98,70 |
100,00 |
100,80 |
|
95,00 |
97,00 |
99,40 |
99,60 |
99,50 |
99,80 |
99,90 |
98,30 |
99,40 |
99,80 |
|
Průměrně |
99,90 |
101,90 |
104,30 |
104,50 |
104,50 |
104,80 |
105,30 |
103,30 |
104,30 |
104,90 |
Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:
Přečtěte si také:
Prezentace
02.05.2024 SCHLIEGER loni zaznamenal čtyřnásobný nárůst...
30.04.2024 Tesla po špatných výsledcích roste, Meta po...
Okénko investora
Miroslav Novák, AKCENTA
Petr Lajsek, Purple Trading
Mgr. Timur Barotov, BHS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Okénko finanční rady
Petr Holub, Zoxo Financial s.r.o.
Tomáš Vrňák, Ušetřeno.cz
Fixace cen energií: Jak mít jistotu a ušetřit v nejistých časech
Richard Bechník, Swiss Life Select
Lukáš Kaňok, Kalkulátor.cz
Distribuční sazba nebo poplatek za jistič. Co všechno ovlivňuje cenu elektřiny?
Petr Holub, MojeNebankovka
Zuzana Dubová, RekvalifikacniKurzy.cz
Financování vašeho vzdělávání: Přehled možností financování rekvalifikačních kurzů
Iva Grácová, Bezvafinance
Marek Pokorný, Portu