Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  13.10.2000 14:35:21

Kurzy měn: Meziměsíčně cenová hladina nevykázala žádný pohyb, meziročně vzrostla o 4,1%

Týdenní zpráva Komerční banky

Datum : 13.10.2000

CPI – Meziměsíčně cenová hladina nevykázala žádný pohyb, meziročně vzrostla o 4,1%. Čistá inflace meziměsíčně poklesla o 0,1%, meziročně stagnovala na 3,2%. Míra inflace dosáhla hodnoty 3,3%. Výsledné údaje byly výrazně nižší než tržní očekávání. Při detailnějším pohledu na strukturu cenového indexu je patrné, že mírný meziměsíční cenový nárůst ve skupinách potraviny nápoje, tabák, doprava (motorová nafta o 14%) a vzdělávání (sezonní efekt) byl vykompenzován výrazným poklesem cen ve skupině volný čas (sezonní efekt).

       Nezaměstnanost – překvapivě poklesla ze srpnových 9% na 8,8% ke konci září. Tento údaj byl mírně pod tržním očekáváním a potvrzuje růstovou tendenci ekonomiky.

       Průmyslová výroba a tržby – Meziroční růst srpnové průmyslové výroby dosáhl 11,0% a byl tudíž značně vyšší, než očekávání trhu (6,7%). Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová výroba vzrostla o 8,9%. Nejvyšší přírůstky byly zaznamenány ve výrobě dopravních prostředků (+38,0%) a ve výrobě elektrických a optických přístrojů (+32,3%). Tržby v srpnu meziročně vzrostly o 13,6%, po očištění o vliv počtu pracovních dní vzrostly o 11,3%. Růst českého průmyslu je tažen hlavně konjunkturou západní Evropy, tj zemí, které jsou našimi největšími obchodními partnery. Pozitivním aspektem celého růstu je pak i příznivý vývoj relace mezi vývojem reálných mezd a produktivity práce.

       Stavebnictví – Stavební výroba v srpnu vzrostla o výrazných 8,2%. Po očištění o vliv počtu pracovních dní dosáhl růst 6,9%. Za prvních osm měsíců letošního roku si pak stavební výroba polepšila o 2,8%. Tento údaj naznačuje, že se stavebnictví již od svého dna odrazilo. Z hlediska struktury se na růstu srpnové stavební výroby podílel vyšší objem stavebních prací na výstavbě dopravní infrastruktury investičního charakteru

       Ceny průmyslových výrobců – stouply v září meziměsíčně o 0,6% (meziročně o 5,4%), přičemž trh očekával meziměsíční nárůst o 0,4% (5,2%). Nejvýraznější vliv na ceny průmyslových výrobců měla i tentokráte vyšší ceny ropy a jejích produktů - ceny v průmyslu koksování a rafinérského zpracování ropy se tak zvýšily o 46,9%, ceny v chemickém a farmaceutickém průmyslu o 16,0%. Druhým nabídkovým faktorem, který ovlivnil růst cen v potravinářském a tabákovém průmyslu bylo zvýšení cen jatečních výrobků.

       Maloobchodní tržby – v srpnu vzrostly maloobchodním tržby meziročně o 5,8%, přičemž trh očekával 3,9%. Od počátku letošního roku si tržby v maloobchodě meziročně polepšily o 5,4%. Dynamika maloobchodních tržeb svědčí o akceleraci spotřebitelských výdajů.

      

Očekávané události v příštím týdnu



       Pátek 20.října – Český statistický úřad oznámí výsledky zahraničního obchodu za září.

      

CZK/EUR



       Tento týden byl pro korunu velmi úspěšný, a to zejména jeho první polovina kdy koruna posílila z hodnot nad hladinou 35,60 až k 35,30. Ve druhé polovině týdne se již koruna držela v klidu mezi 35,35 a 35,45. Pozitivní trend na naší měně byl výsledkem příznivých makroekonomických indikátorů, které byly zveřejněny v průběhu tohoto týdne. Konjunkturní indikátory totiž potvrdily rostoucí trend naší ekonomiky, zatímco cenové indexy aktuální inflační nebezpečí nepotvrdily.

       Kurz koruny se tak opět dostal na úrovně, kde se držel po velkou část letošního léta. Protože v průběhu příštího týdne nebudou zveřejněna žádná důležitá data, mohla by se koruna stabilizoval v pásmu mezi 35,25 a 35,65, při klidnějším vývoji by kurz nemusel opustit pásmo 35,30 a 35,50. Důležitým fundamentálním faktorem bude příští pátek zveřejněné číslo našeho zářijového zahraničního obchodu.

      

CZK/USD



       Na příznivá makroekonomická data reagovala v první polovině tohoto týdne příznivě i koruna proti dolaru, když posílila z hodnot těsně pod 41,00 až pod hladinu 40,40 ve středu týdne. Optimismus na koruně byl podpořen i oslabováním dolaru proti euru. Druhá polovina týdne však znamenala obrat na trhu a oslabení koruny až nad úroveň 41,00, když byla tlačena zejména opětovným posilováním dolaru proti euru, které se tak dostalo na svou nejslabší úroveň po zářijové intervenci.

       Pro vývoj kurzu koruny proti dolaru bude v příštím týdnu nejdůležitější vývoj situace na trhu eura k dolaru. Tam je situace značně nejistá, neboť v současné době je ve hře několik faktorů – krize na Blízkém východě, rostoucí ceny ropy, padající americké akcie. Navíc se v souvislosti s pokračujícím pádem eura proti dolaru zvyšuje pravděpodobnost intervence ECB na podporu eura. V příštím týdnu tak nelze vyloučit oslabení koruny k 41,25, při posilování eura proti dolaru by se však měl kurz koruny vrátit pod 41,00. V případě intervence koruna posílí pod 40,00.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688