Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  09.05.2024 10:05:01

Maloobchodní tržby (březen 2024)

Maloobchodní tržby v březnu oproti únoru vzrostly o výrazných 1,3 % a v meziročním srovnání se reálně zvýšily o 6,1 %. Maloobchod tak v březnu více než korigoval slabší tržby za únor. V souhrnu za 1. čtvrtletí maloobchodní tržby bez automobilů ve stálých cenách oproti 4. čtvrtletí loňského roku vzrostly o 1,9 %. Tržby v maloobchodu ve stálých cenách byly zároveň v letošním 1. čtvrtletí nejvýše od 3. čtvrtletí 2022. Silné oživení domácí poptávky zároveň představuje určité riziko pro Českou národní banku (ČNB). Odeznívání inflace v jádrové složce a ve službách totiž díky sílícímu spotřebitelskému apetitu může probíhat pomaleji, než ČNB očekává.

Maloobchodní tržby v březnu meziměsíčně vzrostly ve všech hlavních skupinách – za potraviny o 0,5 %, za nepotravinářské zboží o 1,8 % a za pohonné hmoty o 1,9 %. V meziročním srovnání maloobchodní tržby rostly – za nepotravinářské zboží o 7,7 %, za potraviny o 4,0 % a za pohonné hmoty o 6,7 %.

Meziročně tržby rostly především v prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky (+27,4 %) a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím (+6,3 %). A dále prodejcům oděvů a obuvi (+5,2 %) a velmi solidně internetovým a zásilkovým obchodům (+14,9 %). Růst tržeb byl plošný v rámci sortimentních skupin.

Oživení maloobchodu v posledních dvou čtvrtletích, a především od začátku letošního roku je evidentní a souvisí především s ústupem inflace a obnoveným reálným růstem mezd. Zároveň od začátku roku prudce roste spotřebitelská důvěra a nezaměstnanost zůstává nízká. V tomto kontextu tak nelze vyloučit pokračující rychlé oživení spotřeby domácností v průběhu letošního roku.

V letošním roce lze podle mě očekávat růst maloobchodních tržeb v rozmezí 4 – 4,5 % a to v souvislosti s nižší inflací a reálným růstem mezd. Zároveň se však stále domnívám, že v dalších čtvrtletích letošního roku spotřebitelský boom ze začátku roku přeci jen zpomalí. A to i díky utaženější měnové politice ČNB. Úrokové sazby na vkladových účtech jsou totiž díky 2 % inflaci a vysokým úrokovým sazbám ČNB po dlouhé době reálně v kladných hodnotách, což část domácností více motivuje ke spoření. Stále je tak podle mě nutné počítat spíše s tím, že oživování maloobchodu bude v dalších čtvrtletích pozvolnější (zhruba 1 % mezikvartálně) a na úroveň maloobchodu bez automobilů z r. 2021 ve stálých cenách se nedostaneme ani letos, a pravděpodobně ani v roce 2025. 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk

Pá 11:38 Photon zveřejnil kvartální výsledky (Česká spořitelna) Akcie v ČR

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   9:00  Nový impuls pro zlato: Dubnová inflace v USA Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
St 15:13  Pohonné hmoty dále zlevní. Kolik budeme tankovat v létě? Petr Lajsek (Purple Trading)
St 12:51  Průlomové partnerství: Microsoft a Stockholm Exergi budou dekarbonizovat Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
13.05.2024  Spotřebitelská inflace (duben 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
13.05.2024  Inflace atakuje horní hranici tolerančního pásma Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688