Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  08.08.2007 07:54:20

DOWER-D: Erste a Komerční banka - porostou?

Problémy americké hypoteční krize se samozřejmě týkají i pražské burzy. Jednak developerů Orco Property a ECM, grafy 1 a 2, a jednak obou bank, grafy 3 a 4.

Graf 1, Orco Property, OS MACD a Bollingerova pásma k 7.8. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, ECM, OS MACD a Bollingerova pásma k 7.8. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 7.8. - pro zvětšení klikněte

Graf 4, Komerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 7.8. - pro zvětšení klikněte

Erste Bank a Komerční banku však nemusí krize zasáhnout přímo. Specializovaně se totiž nezaměřují na investiční bankovnictví. Favoritem na růst je především Erste Bank. Letos se jí zatím zatím příliš nedařilo a ukazuje se, že optimismus se začleněním rumunské banky BCR, který hnal vzhůru akcie Erste Bank v loňském roce, nebyl přehnaný a může "pracovat" ve prospěch jejích akcií i letos. Akcie Erste Bank by se proto měly vrátit k růstu.

Komerční banka ve srovnání s Erste Bank asi poroste méně. Především proto, že se jí dařilo, díky spekulacím o převzetí mateřské Société Générale jinou firmou, už v prvním pololetí. Přesto se však i k ní zvýšila cílovka - na 4700 /akcie ji ocenil finanční dům JP Morgan.

Domácí trh, stejně jako trhy světové, je v těchto dnech jako na houpačce. Hlavní roli při poklesech i růstech sehrávají akcie bank a finančních institucí, viz předcházející text. Právě jejich cenné papíry část expertů vnímá jako nejvíce ohrožené. Ale na trhu  jsou také úplně jiné akcie. Docela levné a vhodné k nákupu. A právě existence obou typů akcií - ohrožených i lákajících k nákupům -  "zajistí" výkyvy akciových trhů i nadále. A které to jsou ty cenné papíry "lákající k nákupům"?

V současnosti nechce téměř nikdo obchodovat s cennými papíry, které jsou jištěné hypotékami. Obchody by ale v USA mohly znovu rozhýbat státem podporované společnosti Fannie Mae a Freddie Mac. Tyto společnosti totiž za CP ručí podle zákona a tím výrazně snižují riziko, že se věřitel svých peněz nedočká. Proto obě společnosti požádaly o povolení vydat více CP, než jim dovoluje legislativa. To trhy uklidnilo a akcie amerických i evropských bank se opět vydaly vzhůru. V Evropě navíc zafungovalo i doporučení investičního domu Dresdner Kleinwort - favorizuje právě akcie z finančního sektoru. "Krize kolem hypoték nebude mít dlouhodobý dopad na bankovní sektor. Jediné, co může klesnout, jsou příjmy investičních bank z poplatků za fúze a akvizice. Po oslabení akcií bank z posledního týdne jsou tyto cenné papíry velmi atraktivní," tvrdí analytici tohoto německého investičního domu. Podle nich může cena akcií evropských bank vyletět ještě letos až o 17%!

Svou roli sehrál i FED a její šéf Ben Bernanke. Prohlásil, že za nejdůležitější považuje boj s inflací. Jinými slovy: ponecháme úroky vysoko. Ekonomové přitom očekávali, že FED, aby pomohl trhu hypoték se zotavit, sazby sníží. Ale Bernanke jedná opačně. Podle něj je ekonomika dostatečně silná, aby problémy na hypotečním trhu ustála.

I přes všechny tyto pozitivní zprávy a doporučení přetrvávají obavy. A právě obavy budou v příštích dnech, možná týdnech, zdrojem neklidu a možných výkyvů.

Středeční domácí obchodování bude opět kritické. Nachází se už trh v postranní akumulační fázi? Úterní obchodování odpovědělo jednoznačně - ano, nachází. Dnešní obchodování musí zodpovědět další důležitou otázku: Má už domácí akciový trh sílu obrátit se opět vzhůru? Odpověď na ni ale asi přinese až příští středa, 15.srpen, kdy výsledky 1H a především výhled do konce roku 2007 představí investorům ČEZ, graf 5.

Graf 5, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 7.8. - pro zvětšení klikněte

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út   8:08  Akcie na Wall Street při vyčkávání na inflaci nenašly směr ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po 17:16  🚀 meme akcie se vracejí X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:39  Akciové trhy: Vyšší inflace pražskou burzu neovlivnila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 12:08  Ekonomická data z USA, Číny a Británie: Co čekat tento týden? Libor Stoklásek (AlgoImperial)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688