Ing. Pavel Balga (FINANCE Zlín, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  09.06.2000 19:23:17

Komerční banka opět pod prodejním tlakem

 

pátek si většina domácích akcií mírně polepšila. Domácí indexy, spolu se zahraničními, pozitivně reagovaly na zprávu o vývoji indexu cen průmyslových výrobců (PPI) v USA.

Index PX-50 přidal 0,25% a posílil na 567,9 bodu. PX-D posílil o 0,28% na 1562,5 bodu. Obchodní aktivita ve SPAD se ve srovnáním se včerejškem opět snížila a objem pátečních obchodů dosáhl pouze 554,4 mil. . I přes mírné přírůstky v posledních dvou dnech PX-50 v tomto týdnu ztratil 3,5%.  

Stále přetrvává zájem o společnost ČEZ, jejíž akcie se téměř vrátily na úroveň minulého pátku. Po delší době se k růstu vrátil Unipetrol. V poklesu stále pokračuje Komerční banka, která se dnes dostala až na 746,30 .       

Ve stávající situaci, kdy na trh téměř nevstupují zahraniční investoři, panuje spíše negativní nálada. Tento stav se projevuje slabou likviditou, objem obchodů se pohybuje výrazně pod letošním průměrem. Např. dnešních 554,40 mil. představuje pouze třetinu letošního denní průměru spadových obchodů.

Dvě třetiny objemu pátečních obchodů obstaraly dvě emise – Český Telecom a Komerční banka. Obchodování s Komerční bankou probíhalo poměrně živě. Prodeje začaly ihned po otevření trhu, pokles ještě podpořilo snížení doporučení ze strany obchodníka SG Securities. Ten ve svém doporučení snížil svůj původní výrok „BUY“ na „MARKET UNDERPERFORM“. Toto doporučení znamená, že vývoj akcií Komerční banky by měl být horší než vývoj celého trhu. KB poté oslabila až na 746,3 , což je hodnota z počátku letošního roku. Poměrně nízká hodnota kursu přilákala zájemce o koupi, další posílení následovalo po zveřejnění PPIUSA. Z více než tříprocentní ztráty se KB dokázala téměř vymanit a uzavírala na 770,50 , což představuje oslabení o 0,66%

 Český Telecom se pohyboval v intervalu 715-727 . Po počátečním růstu se po několika prodejních pokynech Telecom propadl na 715 . Během odpoledne kurs postupně posiloval a po závěrečné korekci  se ustálil na 719,60 . Akcie Českého Telecomu si polepšily o zanedbatelných 0,07%.

 

Kurs Unipetrolu se zastavil pod 53 . Tento z dlouhodobějšího hlediska zajímavý titul dnes přidal 2,25%.

Další růst dnes předvedl ČEZ, který si opět polepšil. Po dnešním 1,21% zhodnocení na 108 se kurs dostal pouze o 1 níže, než v tomu bylo v minulý pátek.   

České Radiokomunikace zaznamenaly pokles o 0,67% na 1633 , IPB ztratila 1,14% a uzavírala na 83,50 . Navzdory dnes oznámenému dubnovému poklesu stavební výroby o 2,7% posilovaly akcie IPS Praha. Jejich kurs dnes přidal 4,23% a uzavíral na 142 .

Pozitivní zprávou pro akciové trh je hodnota amerického PPI. Index cen průmyslových výrobců stagnoval, což podpořilo většinu evropských indexů a především americký trh. Hrozba zvýšení úrokových sazebUSA je nyní opět menší.

Český trh stále postrádá růstové impulsy a nejpravděpodobnějším scénářem bude kopírování vývoje západoevropských burz a stagnace. Na hodnotách zajímavých pro středně a dlouhodobé investory se nachází Unipetrol a Komerční banka. V obou případech zřejmě platí, že ceny akcií výše zmíněných titulů se mohou dostat ještě níže, a proto doporučujeme spíše postupnou akumulaci.

 Pavel Balga, FINANCE Zlín, s.r.o.

Kompletní zpravodajství si můžete zdarma objednat na finance@financezlin.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

28.12.2022Solana je opět pod prodejním tlakem X-Trade Brokers (XTB)
06.10.2014Komerční banka opět pod 5000 korun Grant Capital (Grant Capital)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688