Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Cestování  |  28.12.2023 13:10:16

Listopad zlepšil podzimní výsledky cestovního ruchu v ČR, ale co bude znamenat otřesení důvěry v bezpečnost města?

ilustrační

Nejnovější listopadová data poradenské společnosti STR po dlouhé době byly pro české hoteliéry příjemným čtením. Česká republika patřila k nejrychleji meziročně rostoucím evropským zemím. Hodně z hoteliérů ale trne v obavách, zda tento trend vydrží.

Listopadová čísla českého trhu je nutno číst jednoznačně pozitivně. V porovnání s rokem 2022 došlo k signifikantnímu nárůstu v obsazenosti českých hotelů a také v cenách. Listopadové tržby vzrostly meziročně o více než 22 %, což je v evropském měřítku třetí největší nárůst po Rusku (+41 %) a Turecku (+37 %). Mezi „klasickými“ evropskými zeměmi – jsme první.


Tři velká „ale“


Zaprvé NÁKLADY:

Data STR ukazují jen příjmy, nikoli náklady. Dvacetidvou-procentní růst českých tržeb je krásný, ale růst nákladů v českých hotelích je bohužel vyšší nebo minimálně srovnatelný. Energie vzrostly o 60 % a více, potraviny rozhodně o více než zmiňovaných 22 % a o tlaku na mzdy s tím vším souvisejícímu si asi nemusíme dlouze vypravovat,“ vysvětluje Jaroslav Svoboda, majitel největší české hotelové sítě Czech Inn Hotels. „Náš listopad 22/23 je růst nákladů okolo 15 % a to byl nákladově měsíc letos nejlepší . Lidé většinou inflační úvahy a počítání moc nechápou, ale je to pro ekonomiku mor .“

Zadruhé SROVNÁNÍ S ROKEM 2019:

I přestože (viz výše), pokud se porovnáváme s listopadem 2022, nejde o 22% růst, ale po odečtení hotelové inflace o růst „o trošku“, úplně jiný pohled dostaneme, pokud současnou situaci porovnáme s rokem 2019. Zde nejenže je ČR svým růstem hluboko pod růstem nákladů, ale zejména zaostává za srovnatelnými zeměmi. Růst tržeb České republiky je totiž jen 4 %, zatímco Maďarsko dosahuje o více než 30 % lepších výsledků, Polsko o 23 % a výrazně rychlejší růst ukazují i Slovensko a Rakousko. Více v tabulce. Jezdit do Maďarska i Polska je teď „trendy“, mají hodně akcí, stadiony na sportovní akce a infrastrukturu.


Zatřetí BEZPEČNOST MĚSTA

Velkou výhodou České republiky a Prahy byla kromě turistické přitažlivosti a mírného klimatu i bezpečnost. Čím dál více západních turistů oceňovalo pouliční bezpečí a klid, na který v jejich domovských státech často již jen vzpomínají. Je proto velkou otázkou, jak poptávku ovlivní vražedný prosincový útok jen pár metrů od Karlova mostu a hlavních turistických památek. „Upřímně, Praha byla ve všech velkých světových médiích za posledních třicet let jen jednou, při devastující povodňové vlně v roce 2002, a turistický trh se z toho dost dlouho vzpamatovával. A nikomu jste nevysvětlil, že většina hotelů a turistických lákadel leží v naprostém bezpečí a nebyla vodou vůbec nijak ohrožena. Teď jsme byli bohužel v tragické souvislosti ve všech světových televizích opět,“ neskrývá obavy Jaroslav Svoboda.

Meziměsíční srovnání

Listopadem začíná krátká mimosezóna, která je pak přerušená adventní, vánoční a silvestrovskou turistikou. Graf ukazuje, jak do ČR přišel podzimní pokles později než do srovnatelných destinací.

Graf také dobře ukazuje vývoj turismu během celých dvanácti měsíců.


Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako STR, poskytuje tržní údaje o hotelovém průmyslu po celém světě. V současné době sleduje více než 60 000 hotelů s více než 8 miliony pokojů. Mezi českými hoteliéry jde o nejznámější nástroj pro porovnávání výsledků. V České republice STR sleduje 19,5 tisíce hotelových pokojů (tedy zhruba třetinu celkové kapacity), ovšem v segmentu lepších hotelů podíl výrazně roste. Například v Praze se již blíž polovině. Výhodou je také především měsíční báze vyhodnocení, což je třikrát aktuálnější než ČSÚ, a relevantní data o cenách pokoje a obsazenosti opřená o celosvětově prověřenou metodiku.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688