Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.10.2023 14:10:52

Globální kvantitativní utahování v plném proudu, vyšší sazby po delší dobu a nezájem o elektromobily (Perly týdne)

Yahoo Finance informuje o svém novém průzkumu, podle kterého 57 % dotázaných nechce jako svůj další vůz elektromobil. Ken Rogoff z Harvard University to nevidí na návrat do světa nízkých sazeb, Frederic Mishkin vidí silnou ekonomiku, složitost hladkého přistání, ale malou pravděpodobnost hlubší recese. Přinášíme pravidelné Perly týdne.

Svět vyšších sazeb? Ken Rogoff z Harvard University hovořil na Bloombergu o tom, že on je „rozhodně v táboře, který si myslí, že sazby zůstanou výše po delší dobu.“ A to i sazby reálné, které by se podle něj mohly u desetiletých vládních dluhopisů pohybovat kolem 1,5 – 2 %. Podle ekonoma je takový pohled mezi akademiky stále minoritní, většina tvrdí, že sazby a výnosy dluhopisů budou opět klesat. Opírají se přitom o faktory, jako je demografický vývoj či vývoj produktivity.

Rogoff tedy zastává jiný názor a zmínil v této souvislosti dlouhodobý historický vývoj, který podle něj ukazuje, že když sazby výrazně klesnou tak, jak k tomu došlo po finanční krizi, „většina z toho časem zmizí.“ Nyní bude klíčové, jakým směrem se budou pohybovat inflační očekávání. Na sazby pakbudou působit i faktory, jako je rozdělení příjmů, energetická transformace a s ní související velké investice do zelených energií.

Ekonom také zmínil, že dříve mohla sazby snižovat rovněž globalizace, která zvýšila nabídku na trhu globálních úspor. Ben Bernanke hovořil o tomto faktoru a podle Rogoffa „to mohl přehánět, ale něco na tom bylo.“ I zde se však situace otáčí do značné míry kvůli zpomalujícímu tempu růstu v Číně. Podle ekonoma tak existuje řada fundamentálních sil, které by měly držet sazby výš.


Kvantitativní utahování v plném proudu: Deutsche Bank se věnuje vývoji rozvah centrálních bank zemí G10. V grafu je vidět, jak tyto centrální banky jako celek výrazně zvyšovaly své rozvahy v roce 2020. Pak jejich růst ubíral na tempu, aby se ke konci roku 2022 změnil v pokles. K němu vedle amerického Fedu nejvíce přispívá Evropská centrální banka:

Perly týdne: Globální kvantitativní utahování v plném proudu, vyšší sazby po delší dobu a nezájem o elektromobily
Zdroj: X

Nezájem o elektromobily? Podle Yahoo Finance si 57 % řidičů v USA jako své další auto nehodlá koupit elektromobil. Opírá se o svůj čerstvý průzkum, jehož výsledky shrnuje následující graf:

Perly týdne: Globální kvantitativní utahování v plném proudu, vyšší sazby po delší dobu a nezájem o elektromobily

Zdroj: Yahoo Finance

Podle Yahoo jsou příčiny nezájmu o elektromobily stále stejné a jde zejména o jejich vysokou cenu, obavy z dojezdu a vnímaný malý počet nabíjecích stanic. Významná část dotázaných také nesouhlasí s plány na eliminaci vozů se spalovacími motory. Největší zájem by pak mezi dotázanými byl případně o elektromobily od Toyoty (30 %), až za ní se v tomto žebříčku nachází Tesla (23 %), pak Honda, GM a Ford. K tomu na Yahoo dodali, že Honda ještě ani nemá vlastní model elektromobilu.


Trhy už pochopily, že sazby zůstanou výš po delší dobu: Frederic Mishkin, který mimo jiné působil ve vedení americké centrální banky, pro CNBC uvedl, že Fed stále nedosáhl svého cíle, ale trhy už pravděpodobně pochopily, že jeho snaha o snížení inflace je míněna skutečně vážně. To vede k růstu výnosů dluhopisů a následně k utahování finančních podmínek. Ekonomika je přitom stále silná, ale změna podmínek by se na ní mohla začít projevovat.

Mishkin si myslí, že co se týče rostoucích výnosů dluhopisů, „moc nepomáhá chaos na straně vlády,“ rozhodující je ale přehodnocení dlouhodobějšího vývoje sazeb, jak bylo zmíněno výše. Ekonom k tomu dodal, že pro Fed je složité dostat hospodářství k hladkému přistání a podle svých slov má stále pochyby, že se to centrální bance povede. Ovšem stejně tak si nemyslí, že by americká ekonomika mířila k hlubší recesi.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688