mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:08

Slovinsko - Stavebnictví, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Vláda připravuje řadu stavebních projektů v oblasti bytové, rezidenční a účelové výstavby. Jde jak o bytové stavby pro nájemní účely, tak o stavby účelové v různých sektorech (například kultura, zdravotnictví, justice, školství, věda) či průmyslové objekty. Bytové a rezidenční výstavbě v městských aglomeracích se věnuje také řada soukromých developerů. České společnosti se budou moci zapojit buď přímo do výstavby, popřípadě dodávat stavební materiály, železobetonové konstrukce, výrobky stavebního truhlářství a tesařství či interiérové a exteriérové vybavení.

Po částečném útlumu veřejných investic v oblasti výstavby před rokem 2020 připravuje slovinská vláda k realizaci sérii projektů bytové a rezidenční výstavby pro komerční, veřejné a nájemní účely. Zejména hlavní město Lublaň, přímořská města (Koper, Portorož), ale i ostatní urbánní aglomerace se potýkají s chronickým nedostatkem cenově dostupného bydlení. Intervenční zákon pro odstranění překážek při realizaci důležitých investic pro oživení hospodářství po epidemii covid-19 proto na seznam důležitých investic zařadil vybudování bytových komplexů sídlištního typu v Lublani (Podutik–Glince, Zelena Jama, Litijska–Pesarska, Povšetova, Jesihov Štradon, Rakova Jelša II), Mariboru (Pod Pekrsko Gorco, Novo Pobrežje), Kranji, Koperu a dalších městech (Novo mesto, Nova Gorica, Jesenice, Ivančna Gorica, Dragomelj, Lukovica). Bytové a rezidenční výstavbě v městských aglomeracích se věnuje také řada soukromých developerů a investičních fondů, kteří se zaměřují zejména na nadstandardní rezidenční a komerční výstavbu. Skupina Corwin společně s Hartenberg Holdingem tak plánují alespoň čtyři stavební projekty na území Slovinska, přičemž prvním společným projektem bude obchodní komplex Vilharia v Lublani. Bytový komplex v Lublani plánuje či již částečně realizuje slovinsko-rakouská společnost Tivoli (projekt Palais & Villa Schellenburg), slovinská společnost Lesnep společně s ruským investorem (projekt Regentov kvart), britský fond Zetland (projekt Lagom Črnuče a rezidenčně-komerční komplex ve čtvrti Bežigrad) či bulharský holding MVF (projekt Devana).

Intervenční zákon mezi důležité investice v dalších letech klasifikoval rovněž účelové stavby v různých sektorech, přičemž některé budou financovány převážně z veřejných prostředků, jiné formou PPP či jako státní dotace soukromému subjektu: kultura (např. nová budova Národní a univerzitní knihovny, Kulturní centrum Trebnje, rekonstrukce SNG Drama Ljubljana), zdravotnictví (např. Poliklinika Tezno, Infekční klinika Lublaň, Infekční klinika Maribor, Všeobecná nemocnice Celje, Slovinské centrum protonové terapie, Pohotovost Maribor, Chirurgie v rámci Všeobecné nemocnice Slovenj Gradec a rekonstrukce/energetická sanace mnoha stávajících objektů), sociální politika (výstavba alespoň pěti domovů důchodců), justice (např. nová budova lublaňského soudu), školství (např. ZŠ Loka Črnomelj, ZŠ Oskara Kovačiče Škofije, SIC Lublaň, Veterinární fakulta Lublaň, Strojírenská fakulta Lublaň, Farmaceutická fakulta Lublaň, studentský kampus Lékařské fakulty v Lublani a rekonstrukce/energetická sanace mnoha stávajících objektů), věda (např. Centrum vědy Lublaň, Centrum nových technologií Lublaň), sport (např. Sportovní a horolezecké centrum Ilirija, Bazén Vevče, Atletický stadion Lublaň, Sportovní hala Šentjur pri Celju, Sportovní hala Bovec, Sportovní hala Preddvor, Víceúčelová sportovní hala Ilirska Bistrica, Sportovní komplex Korutanské horolezecké centrum, Sportovní komplex Dobrna, Stadion u Velenjského jezera, Sportovní hala Brezovica, Sportovní hala Ajdovščina, Bazénový komplex Češča vas, rekonstrukce a rozšíření Sportovního parku Ravne) a průmyslové objekty (např. Logisticko-obchodní zóna Podravje, Obchodní zóna Zalog, Obchodní zóna Nova Gorica, nové kongresové centrum na lublaňském výstavišti, Tedi Logistic Sežana, nové výrobní kapacity firem Siliko, Atlantic Droga Kolinska, TAB Haidi či AK Automotive Koper; Centra na zpracování dřeva v regionech Dolenjska, Štajerska, Notranjska a Koroška).

V návaznosti na slovinské rozvojové strategie bude při výstavbě nových objektů kladen důraz na trvale udržitelný rozvoj a nízkoenergetické standardy.

České společnosti se budou moci zapojit buď přímo do výstavby, popř. dodávat stavební materiály, železobetonové konstrukce, výrobky stavebního truhlářství a tesařství, interiérové a exteriérové vybavení a další vybavení dle účelu objektu (nemocniční, sportovní apod.).

Slovinsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688