mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:37

Tanzanie - Stavebnictví, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Sektor stavebnictví vykazuje během posledních let růst na úrovni 8 % a má se zvýšenou dynamikou pokračovat i v nadcházejících letech. Důvodem je hlavně vládní závazek vydávat na investiční projekty 13 % státního rozpočtu. Růst se bude opírat o investice do výstavby zatím nedostatečné infrastruktury (silnice, mosty, železnice, přístavy), výstavby rezidenčního bydlení a komerčních budov, výstavbu přístavu Bagamoyo a počítá s rozšířením kapacity přístavu Tanga. Rozšíření přepravních kapacit nabízí příležitosti pro dodávky vybavení do logistických center, které na rozvoj přístavů navazují. Již dnes existuje neuspokojená poptávka po bydlení na úrovni 3 mil. bytů. S růstem populace se bude současná situace ještě dále zhoršovat.

Projekty, které mají být financovány vládou v rámci plánu rozvoje infrastruktury, zahrnují výstavbu železnice se standardním rozchodem (SGR) z přidělených financí na železnice v hodnotě 1,19 miliard TZS, výstavbu projektu vodní elektrárny Julius Nyerere (2 115 MW) (zahrnutého do 2,34 miliard TZS přidělených na energetické projekty), posílení společnosti Air Tanzania Company Ltd. a výstavbu projektu ropovodu z Hoima (Uganda) do Chongoleani, Tanga (Tanzanie) a most Busisi v Mwanze.

Podle tanzanského ministerstva pro půdu, bydlení a rozvoj lidských sídel se poptávka po bydlení zvyšuje o přibližně 200 000 jednotek ročně, přičemž současný deficit bydlení se odhaduje na 3 miliony jednotek.

Se stoupající životní úrovní země se zvyšuje poptávka po komerčních nemovitostech. Dar es Salaam je hlavní oblastí kancelářské a maloobchodní činnosti a hlavními prémiovými nákupními centry jsou pouze Mlimani City Mall v Mwenge, Aura Mall v Upanga a Mkuki Mall v Kisutu. Formální maloobchodní sektor v Dar es Salaamu zůstává nedostatečně zásoben, což představuje potenciál pro investory.

Pro zlepšení vnitřního a zahraničního obchodu a obchodních aktivit je potřeba zlepšit stav silnic, přístavů, železnic a letištní infrastruktury. Instituce jako Světová banka a Africká rozvojová banka nadále podporují Tanzanii při dosahování těchto cílů a poskytují zemi granty a úvěry.

DMGP (Dar es Salaam Maritime Gateway Project) plánuje v následujících letech optimalizovat efektivitu přístavu v Dar es Salaamu tak, aby odpovídal světovým parametrům a aby byl vyhovující pro přistávání větších plavidel. Projekty modernizace přístavu zahrnují mimo jiné posílení a prohloubení kotvišť 1-7, terminálu RORO, bagrování vstupního kanálu, otočného kruhu a přístavní nádrže, posílení a prohloubení kotvišť 8-11 a výstavbu nového terminálového mola.

V sektoru stavebnictví je prostor pro rozvoj vnitrozemských kontejnerových skladů a mezinárodních kontejnerových operací v Mwanze, Kigomě, Taboře, Morogoru, Arushi, Tange, Shinyanga, Dodomě a Mpandě. Jsou zde příležitosti pro prodej vlaků a lokomotiv. Existují také možnosti výstavby hotelů na regionálních letištích.

Mezinárodní letiště v Dodomě plánuje vystavět hangár pro údržbu letadel, kongresové centrum, obchodní centrum a čtyřhvězdičkový hotel.

Tanzanie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688