mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:38

Senegal - Stavebnictví, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

V posledních letech zažívá Senegal stavební boom (stavebnictví tvoří až 11 % HDP), zejména rezidenčních a kancelářských budov. Stát plánuje rozsáhlé projekty v oblasti sociálních bytů (odhadem jich chybí cca 300 tisíc) a také velké infrastrukturní investice především v rámci silnic. České firmy se mohou zapojit zejména dodáním stavebních technologií či vybavení interiérů, od nábytku po koupelnová zařízení či lampy a doplňky.

Stavebnictví hraje ústřední roli v ekonomice rychle se rozvíjející země jako je Senegal. Nemovitosti jako celek vykazují jasnou dynamiku, která se projevuje budováním velkých státních a developerských projektů. Senegalské stavebnictví zažívá stabilní růst: od počátku roku 2000 zaznamenává sektor průměrnou expanzi kolem 20 % a stal se tak jedním z největších poskytovatelů pracovních míst a lákadlem pro investory. Podle studie Knight Frank Africa Report 2020-2021 se výnosy z nemovitostí v Senegalu pohybují kolem 6 % u rezidenčních nemovitostí a okolo 13 % u průmyslových nemovitostí. Podle téže studie se během posledních 10 let v Senegalu silně rozvinula kancelářská zástavba.

V rozvojovém vládním programu PAP 2A dosahují výdaje na infrastrukturu a dopravu cca 1 069 mld. XOF (cca. 39,7 mld. CZK). Mezinárodní letiště Blaise Diagne, multifunkční sportovně-kulturní aréna Dakar Arena, mezinárodní konferenční centrum Abdou Diouf, fotbalový stadion Abdoulaye Wade, budoucí největší přístav západní Afriky v Ndayane, administrativní a business centrum Diamniadio, největší hotel západní Afriky RIU Baobab v Pointe Sarene, výstavba 18 mostů a nadjezdů, regionální expresní vlak (TER), velké divadlo pro 3 000 hostů, muzeum černých civilizací, zpoplatněná dálnice a další tisíce kilometrů silnic, projekt obnovy železnice Dakar-Bamako, rekonstrukce regionálních letišť (jehož první fáze, zahrnující 5 letišť, byla svěřena české společnosti) a mnoho dalších příkladů ilustruje angažovanost státu za posledních deset let ve spolupráci se zahraničními partnery a dynamiku stavebního sektoru.

V následujících letech se očekává nadále převyšující poptávka nad nabídkou na senegalském realitním trhu. Ministerstvo městského plánování, bydlení a veřejné hygieny eviduje deficit více než 300 000 bytových jednotek, který by se měl každým rokem prohlubovat o 10 % díky silnému demografickému růstu. Propast mezi nabídkou a poptávkou po nemovitostech se stále více zvětšuje, a proto stát zavedl několik programů s cílem diverzifikovat a usnadnit Senegalcům přístup k bydlení. Stavební materiály, jako je železo a ocel, ale také nábytek a vybavení interiérů, barvy, solární energie, to vše jsou produkty, jejichž poptávka roste současně s poptávkou ve stavebnictví a stavebním sektoru, soukromém i veřejném. V příštích letech je v plánu výstavba 100 tisíc sociálních bytů (cca 10–15 tis. bytů za rok).

Senegal, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688