mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:34

Zambie - Stavebnictví, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

V souvislosti s rychlým růstem obyvatelstva, urbanizace a hospodářským rozvojem zažívá sektor stavebnictví v Zambii v posledních letech rozmach. Odhaduje se, že v zemi aktuálně chybí nejméně 1,5 milionu bytových jednotek. Značné investice směřují do budování dopravní a telekomunikační infrastruktury a průmyslových staveb. Potenciál pro uplatnění českých firem existuje v oblasti komponentů pro inženýrské sítě, elektroinstalace, různého vnitřního vybavení budov, případně i stavebních dílů.

Rychlý rozvoj stavebnictví v Zambii v posledních letech se týká jak rezidenčních a kancelářských objektů, ubytovacích zařízení či obchodních center, tak průmyslových objektů, dopravní, telekomunikační a energetické infrastruktury. Odhaduje se, že v zemi chybí nejméně 1,5 mil. bytových jednotek a ambicí vlády je postavit 110 tis. jednotek ročně v následujícím desetiletí. Vedle množství stavebních projektů lze v poslední době pozorovat také zřejmý trend růstu nároků na kvalitu staveb.

V oblasti budování dopravní infrastruktury je prioritou rehabilitace, resp. modernizace hlavních silničních tahů v zemi. Tyto projekty v některých případech získaly financování ze zahraničí, mj. z EU. V roce 2023 má začít kompletní rekonstrukce a rozšíření silnice z Lusaky do Ndoly, hlavního města provincie Copperbelt. Zakázku získalo konsorcium čínských firem a bude realizována formou partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP), na něž vláda sází i v případě dalších chystaných infrastrukturních projektů. Stejnou formou má být realizován projekt silnice ze Zambie do Konžské demokratické republiky mezi městy Mwenda a Kasomeno (85 km na zambijské straně) a mostu o délce 345 metrů přes hraniční řeku Luapula, který má být také zahájen v roce 2023.

Vláda si je vědoma potřeby zásadně zvýšit objem železniční nákladní dopravy, mj. v souvislosti s rozšiřováním těžby mědi v severní části země a její přepravy do přístavů, která představuje vysokou zátěž na silniční infrastrukturu. Existují plány na rehabilitaci současné železniční sítě, která je ve špatném technickém stavu, a výstavbu nových tratí v úhrnné délce téměř 1 500 km, většinou v rámci napojení na přeshraniční dopravní koridory.

V Zambii se nacházejí čtyři mezinárodní letiště, která procházejí společně s navazující infrastrukturou postupnou modernizací. Ve snaze podpořit cestovní ruch vláda postupně investuje také do modernizace lokálních letišť. Byly zahájeny práce na letištích v městech Kasama a Choma, další projekty se týkají letišť ve městech Solwezi, Mongu, Mansa a Chipata.

V Zambii bylo zřízeno několik ekonomických zón a průmyslových parků, doposud však nenaplnily očekávání co do přílivu investorů. Od počátku roku 2022 vláda zavedla nové investiční pobídky a očekává zvýšení výstavby průmyslových provozů v těchto zařízeních.

V posledních letech (s určitou korekcí během pandemie covid-19) rychle roste význam cestovního ruchu v národním hospodářství. V roce 2019 představoval již 7 % HDP země. V této souvislosti lze zaznamenat rychlý růst výstavby ubytovacích zařízení a příbuzné infrastruktury v národních parcích a dalších turisticky atraktivních oblastech země. Vedle toho se Zambie chce etablovat také v oblasti kongresové turistiky. Mj. v srpnu 2023 má začít stavba nového dvanácti podlažního luxusního hotelu v Lusace. Developerem projektu za přibližně 2,5 mld. je společnost Hip Hing Construction se sídlem v Hongkongu.

Rozvoj stavebnictví v Zambii generuje zvýšenou poptávku po stavebních strojích a technice všeho druhu, nákladních automobilech apod., které se dovážejí z celého světa (ač největší podíl na trhu zaujímají asijští výrobci). Potenciál pro zapojení českých výrobců existuje také v oblasti komponentů pro inženýrské sítě, elektroinstalace, různého vnitřního vybavení budov, příp. i stavebních dílů.

Zambie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:36  ČNB snižuje úrokové sazby cnb.cz (ČNB)
Čt 14:32  ČNB snížila sazbu o 50bps (2.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688