Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Státní rozpočet  |  02.05.2024 16:27:36

Pomalejší růst příjmů zrychluje růst deficitu rozpočtu

V prvních čtyřech měsících stát hospodaří o čtvrtinu lépe než loni, když snížil meziroční schodek o 46,9 mld. . Růst příjmů však zaostává za růstem výdajů, což způsobuje znepokojivý růst podílu plnění plánovaného salda.

Z hlediska příjmů si státní rozpočet v dubnu meziročně polepšil o 10,9 %, když stát získal o 31,7 mld. více na daňových příjmech, více se vybralo i na pojistném (+19,5 mld. ). Na příjmech z fondů EU a dalších finančních mechanismů stát získal o +4,5 mld. více. Příjmy z výběru daní v dosavadní části roku rostou rovnoměrným tempem, oproti loňsku se však projevuje růst reálných mezd, který podpořil spotřebu a vedl k meziročnímu nárůstu příjmů z DPH o 3,4 mld. . Výrazně vzrostly i daně příjmů (o 6,4 mld. u právnických osob, o 5,7 mld. u fyzických). Letošní znovuzavedení 0,6% nemocenského pojištění zaměstnanců se opět projevilo meziročně vyšším výběrem pojistného na sociální zabezpečení, a to o 19,5 mld. (+8,8 %). Další vysoký nárůst příjmů ještě zaznamenáváme ze spotřebních a energetických daní, ačkoli v těchto položkách není nárůst zcela přesvědčivý. Celkové příjmy státního rozpočtu zatím dosáhly 591,8 mld. , tedy 30,4 % všech ročních plánovaných příjmů.

Přes silný meziroční růst na příjmové straně, výdaje v současném roce rostly ještě rychlejším tempem, ačkoli meziroční růst činí pouze 1,5 % (11,1 mld. ). Nejvýraznější složkou byly sociální dávky, resp. výplaty důchodů (+13,8 mld. ), jejichž nárůst je ovlivněn zejména řádnou valorizací ve výši 1,8 %. Mírně vzrostl i objem vyplacených příspěvků na bydlení, podpor v nezaměstnanosti a nemocenské. Snížit výdaje na sociální dávky pomohl pokles u výplat rodičovského příspěvku a pomoci v hmotné nouzi. Celkové kapitálové výdaje jsou meziročně vyšší a z pohledu ročního plnění dosahují již 30,1 %, největší složku tvoří investiční transfery rozpočtům územní úrovně a podnikatelům, které dosáhly již 102 %, resp. 79,1 % plnění. Vyšší výdaje na investice podnikatelům vyvažují běžné transfery, které meziročně klesly o 18,9 mld. a odrážejí pokles dotací v energetice, přičemž se v této oblasti oproti loňskému roku neprojevuje již ani mimořádná pomoc z důvodu růstu cen energií. Meziročně vysoké výdaje na běžné nákupy (nárůst o 24,6 %) jsou stále tvořeny zejména uskutečněnými nákupy víceúčelových letounů F-35 (+3,7 mld. ). Celkové výdaje státního rozpočtu prozatím dosahují 745,0 mld. , tedy 33,9 % ročních plánovaných výdajů.

Jelikož výdaje státu dosud rostou rychlejším tempem, než jaké odpovídá schválenému saldu, podíl současného schodku na celoročním (plánovaném) saldu rozpočtu činí již 60,8 %. Očekáváme sice, že ve zbytku roku dojde ke zrychlení růstu příjmů, což bude pomáhat udržet rozpočet v plánovaných mezích, i tak je ale prozatímní výše výdajů vzhledem k příjmům znepokojivá s ohledem na schopnost dodržení schváleného salda 252 mld. .

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.12.2023Deficit rozpočtu v listopadu podle očekávání výrazně rostl Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.06.2023Vláda poodhalila návrh rozpočtu, deficit roste o dvě miliardy denně Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
01.08.2022V červenci rozpočet nepřekvapil a deficit rostl Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688