Okénko kryptoměny  |  18.05.2023 11:43:30

Jaké jsou aktuální trendy ve světě kryptoměn?

Turbulentní období na trhu kryptoměn v roce 2022 přimělo mnoho investorů vážně se zamyslet nad tím, jaký bude rok 2023. Když se podíváme zpět na loňský rok, vyplývá z něj množství ponaučení a poznatků, které je třeba analyzovat a zapracovat do reálné praxe. A přestože aktuální makroekonomická situace ještě není zdaleka ideální, vývoj na trhu kryptoměn se nezastavil a každou chvíli se na něm děje něco, co poutá pozornost komunity i médií po celém světě. Co vnímáme ve Fumbi aktuálně jako nejzajímavější a nejdiskutovanější trendy v kryptu?

NFTčka ovládla Bitcoin

Úvodní měsíce letošního roku se nesly ve znamení obrovské euforie kolem vzniku nezaměnitelných tokenů (NFTs) přímo na Bitcoinu. NFTčka jsou nezaměnitelná digitální aktiva, která reprezentují jedinečné položky vytvořené na blockchainu, jako například obrázek, hudbu, sběratelské předměty či videa. Na Bitcoinu však vznikl nový, specifický typ nezaměnitelných tokenů, který je od ostatních NFTček poněkud odlišný.

Za euforii kolem Bitcoinových NFTček může protokol Ordinals, který umožňuje každému jednomu satoshi (nejmenší měnový jednotka v síti Bitcoin) přiřadit různá data, jako například popisy či obrázky. Tato metadata jsou označována jako inskripce. Na satoshi je zajímavé, že každé jedno satoshi nese jedinečné číslo určené pořadím, v jakém bylo dané satoshi vytěženo. Toto jedinečné číslo neboli „Ordinals“ dává každému satoshi jeho vlastní identitu.

Zdroj: Dune Analytics

 

Ekosystém kolem Ordinals zaznamenal od svého vzniku exponenciální růst, přičemž k 12. květnu 2023 bylo zaznamenáno již více než 5 milionů inskripcí vytvořených přímo na síti Bitcoin. Tento nárůst je primárně připisován širokému přijetí aktualizace Taproot, která umožnila nové případy použití v síti Bitcoin.

Popularita Ordinals se promítla i do výše transakčních poplatků. Standardně platí, že těžaři v síti si vybírají transakce do následujícího bloku podle výše transakčních poplatků, které jsou uživatelé ochotni zaplatit. Vysoká poptávka po blokovém prostoru související s ordinals v jednom momentě vystřelila poplatky za transakce až na téměř 20 dolarů, ale tento efekt po pár hodinách zmizel a poplatky se znovu ustálily. Samozřejmě, mezi ty, kteří se z toho nejvíc těší, patří těžaři, kteří na tom vydělávají extra odměny. Těžaři jsou důležitou součástí sítě, protože zpracovávají transakce a udržují síť bezpečnou.

Regulace sa stává realitou, ne však všude

Regulační nejistota je jedním z hlavních problémů, který brání institucím vstoupit do krypto prostoru. Spojené státy poslední měsíce místo tvorby racionální regulace doslova loví a útočí na krypto společnosti. Několik burz se proto rozhodlo upustit od podnikání ve Spojených státech a různé technologické firmy či Venture Capital fondy hledají svá nová sídla v jiných zemích.

Naštěstí, Evropská unie se na to rozhodla jít mnohem strategičtěji a namísto šarvátek a soudních sporů raději zvolila cestu racionality a schválila nařízení o trhu s kryptoaktivty s označením MiCA. MiCA učiní z trhu kryptoměn regulované a otevřené prostředí, které umožní centrálním bankám v jednotlivých zemích udělovat licence pro podnikání s kryptoaktivy, čímž se zajistí transparentnost a bezpečnost poskytovaných služeb. MiCA zároveň přinese různá nová pravidla a nařízení související s poskytováním krypto služeb, včetně zveřejňování dokumentů, dohledu nad transakcemi či implementace nových zásad v oblasti zvýšení ochrany spotřebitelů. MiCa zároveň doplní stávající směrnici EU o boj proti praní špinavých peněz poskytnutím specifického rámce zaměřeného na kryptoaktiva. Od podnikajících subjektů se bude vyžadovat, aby znali a kontrolovali své klienty a nahlašovali jakékoli podezřelé transakce, které by mohly souviset s praním špinavých peněz.

Bude velmi zajímavé sledovat, jakým směrem se bude regulační vývoj ubírat dál. Tak či onak, přijetím regulace MiCA je jasné, že kryptoměny nejsou už jen zábavou pro pár programátorů, ale že se pomalu ale jistě stávají stabilní součástí finančních trhů.

Víc pozornosti směrem k DeFi

Bankovní krize ve Spojených státech, jejíž obětí se staly až čtyři regionální banky ukázala, že tradiční finanční systém není ani zdaleka tak dokonalý, jak se to prezentuje navenek. Období vysoké inflace přinutilo centrální bankéře utahovat opasky a zvyšovat úrokové sazby s cílem zkrotit inflaci zpět do jejího inflačního cílení. Inflace však zůstává výrazně nad 2% cílem Fedu a model pravděpodobnosti recese newyorského Fedu naznačuje, že v následujících 12 měsících existuje až 57,7% šance, že v USA dojde k recesi.

Vysoké úrokové sazby dostaly do problémů několik bank, přičemž některé z nich nesnadnou situaci nezvládly. Narušená důvěra v tradiční finanční instituce a systém jako celek zároveň opětovně nastartovala zvýšený zájem o decentralizované finance, které nabízejí jakousi alternativu tradičním finančním službám, které jsou však postaveny na decentralizovaných blockchainových platformách. Používání DeFi služeb je transparentní a bez zásahu jakékoli centrální autority. DeFi umožňuje uživatelům mít plnou kontrolu nad svými finančními prostředky, přičemž uživatelé mohou využívat DeFi protokoly k investování, půjčkám, zajištění, pojištění či na jiné druhy finančních služeb bez jakýchkoli omezení.

Zdroj: Dune Analytics

 

 

 Bitcoin je bezpečnejší a odolnejší než kdykoliv předtím

Celkový výpočetní výkon sítě Bitcoin, známý jako hashrate, v roce 2023 pravidelně roste a neustále překonává svá maxima. Podle nejnovějších dat hashrate sítě překročil hodnotu 364 EH/s, což je pro srovnání meziroční nárůst až o 63 %.

Zdroj: Blockchain.com

 

Hashrate je klíčovou bezpečnostní metrikou v síti Bitcoin. Čím větší hashovací (výpočetní) výkon je v síti, tím větší je její bezpečnost a její celková odolnost vůči napadení. Také platí, že čím více těžařů soutěží o těžbu bloků, tím je méně pravděpodobné, že dojde ke škodlivému útoku na síť.

Neustále se zvyšující výpočetní výkon sítě zároveň signalizuje, že těžba bitcoinu je pro těžaře stále rentabilní a zároveň velmi důležitou aktivitou. Zdá se tak, že síť Bitcoin je momentálně ve velmi dobré kondici, která prospívá rozvoji celého ekosystému. 

 


Daniel Mitrovský

Daniel Mitrovský

Daniel působí ve společnosti Fumbi od roku 2021 jako analytik a v současnosti zastává pozici Head of Crypto.Vystudoval obor Finance, bankovnictví a investování na Univerzitě Mateja Bela v Banské Bystrici. Ve světě kryptoměn se pohybuje již několik let a jako analytik zkoumá ekonomické, technologické a aplikační implikace kryptoměn.




Fumbi

Společnost Fumbi přináší jednoduché řešení na stále větší a hůře přehledný trh s kryptoměnami. Jako první na Slovensku, ale také v Česku a Polsku, přináší investiční řešení pro širokou veřejnost – tedy pro všechny, kteří uvažují nad investováním do kryptoměn. S více než 100 000 uživateli je lídrem na českém i slovenském trhu.

Více informací na www.fumbi.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688