Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Okénko kryptoměny  |  26.04.2024 16:02:36

Komentář k dubnové volatilitě

Po osmi růstových měsících došlo na kryptoměnovém trhu k silnější korekci. Její nejdramatičtější fáze nastala chvíli poté, co íránské drony odstartovaly na Izrael. Stalo se tak během víkendu a jediné otevřené trhy, kde mohli vyděšení investoři bojící se poklesu prodávat svá aktiva, byl ten kryptoměnový. Korekce byla výraznější i díky tomu, že před jejím začátkem sázela většina traderů a spekulantů na derivátových trzích na další růst.

Jelikož jejich pozice byly často otevřené s vysokým pákovým efektem (například při páce 1:10 stačí 10% pohyb a investor nabyde při pohybu správným směrem zisk 100%, nicméně v případě 10% pohybu opačným směrem přijde o celou pozici), byli tradeři po úvodním pohybu trhu směrem dolů nuceni z pozic vystupovat. Pokud měli před korekcí otevřenou pomocí derivátů tzv. Long pozici (tedy sázeli na růst tržní ceny) a byli nuceni ji uzavřít, museli tak učinit skrze otevření zrcadlové, tzv. Short pozice, jejíž otevření je technicky vzato prodej, a tím hnali ceny na trhu stále níže.

Ačkoliv nebylo pro žádného investora v tyto momenty příjemné sledovat pokles tržních cen, měla tato událost na trh velmi pozitivní dopad. Oproti stavu na počátku měsíce, kdy byl trh jasně přepákovaný směrem nahoru, je nyní naopak více těch, kteří v další růst nevěří, a dokonce sázejí na jeho pokles. Je jich tolik, že na trhu tzv. perpetuals (perpetuitní futures) de facto platí protistraně (tedy traderům stále sázejícím na růst) premium, aby tyto pozice vůbec drželi a shortaři tak mohli sázky na pokles provádět.

Zda už bude korekce trvat déle a dostane trh z pohledu cen Bitcoinu a dalších kryptoměn ještě níže, je však z pohledu střednědobého výhledu irelevantní. Náš fond WOOD & Company Blockchain+ situaci vyhodnocuje jako „business as usual“ a investoři by se touto korekcí neměli nechat rozhodit. Ti z nich, kteří dosud váhali a čekali na vhodný moment ke vstupu, nyní mají svou šanci.

Tomáš Kacerovský

Tomáš Kacerovský působí na pozici portfolio manažera fondu kvalifikovaných investorů WOOD & Company Blockchain+. Sám do Bitcoinu a dalších kryptoměn investuje od roku 2016. Blockchain chápe zejména jako technologii umožňující efektivnější a transparentnější pohyb a alokaci kapitálu, která má potenciál umožnit dosud nerealizovatelné obchodní modely, a tím urychlit inovace. Ve WOOD & Company je zároveň spoluodpovědný za část přímých investic skupiny z oblasti rizikového kapitálu.


WOOD & Company

WOOD & Company je významnou investiční skupinou s více než třicetiletou zkušeností a předním postavením na středoevropském kapitálovém trhu. Specializuje se na správu investičních aktiv, komplexní korporátní transakce a obchodování na burzách.

WOOD & Company Blockchain+ je fond kvalifikovaných investorů. Jeho strategií je tzv. „fond fondů“, kdy investuje do profesionálních investičních fondů zaměřených na trh blockchainu a kryptoměn. Investoři tak disponují expozicí jak do kvalitních kryptoměn, tak přímo do start-upů, které používají blockchain pro získání konkurenční výhody. Cílem fondu je umožnit svým investorům vytvářet zisky spolu s rostoucím trhem a následně je díky realokaci v rámci portfolia ochránit při poklesových obdobích krypotměnového trhu. V roce 2023 WOOD & Company Blockchain+ připsal investorům zhodnocení ve výši  73 %.

Více na https://wood.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688