Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Okénko kryptoměny  |  24.04.2024 12:25:09, aktualizováno 12:28:32

Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024

Poslední týdny na trhu kryptoměn je možné označit za „slabší“, zatímco první čtvrtletí letošního roku se vezlo na vlně silného optimismu. Rok 2024 odstartoval netrpělivě očekávaným schválením amerických Bitcoin spot ETF, které se zanedlouho projevilo na ceně BTC. Nové obchodované fondy spravované světovými investičními korporacemi jako například BlackRock a Fidelity přilákaly do konce března bezmála 35 mld. USD. Za zmínku stojí, že iShares IBIT dosáhl 10 mld. USD za historicky nejkratší čas od svého schválení.


Zdroj dat: The Block

V průběhu ledna a února se BTC a ostatní kryptoměny připomínaly svou pověstnou volatilitou, ale únor se zapsal jako silný měsíc růstu. Kýžený milník nastal až 5. března, kdy byla oficiálně pokořena doposud nejvyšší cena mince Bitcoinu z 10. listopadu 2021. Nové současné „all-time high“ bylo stanoveno 14. března na více než 73 000 USD (TradingView).

Záři jeviště na sebe upoutalo také Ethereum (ETH), když 13. března došlo k dalšímu velkému „upgradu“ sítě s názvem Dencun. Nejznatelnější změnu přinesl tzv. danksharding, který snížil datovou náročnost L2 roll-upů a podpořil roli Etherea jako základní vrstvy širší infrastruktury. Druhé vrstvy jako například Arbitrum, Optimism apod. zaznamenaly pokles ceny poplatků za transakce o více než 90 % a nyní se pohybují v řádu zlomků centu. Tento fakt se projevil mohutným přesunem kapitálu ze sítě Etherea na druhé vrstvy a všeobecným zvýšením aktivity roll-upů. To umožňuje vznik nových aplikací, pro které je levné škálovací řešení podmínkou.

Dejme si teď pár čísel. Dle OnChain Reportu, vypracovaným datovou platformou Artemis ve spolupráci s web3 vývojářem QuickNode, se počet aktivních uživatelů blockchainu meziročně zvýšil o 73 %. Přestože to vypadá jako enormní změna, stále je kam růst. Největší zájem projevili uživatelé DeFi a Web3 videoher, kterých mezikvartálně přibylo o 291 % a 155 %.

S trochou nadsázky optimismus vzbuzuje také definitivní rozsudek amerického soudu, který posílá na 25 let do vězení finančního podvodníka Sama Bankmana-Frieda. Tím udělal tlustou čáru za černou kapitolou známou jako burza FTX, skrze kterou Bankman připravil své klienty o osm miliard dolarů a pomohl srazit již tak vyčerpaný trh kryptoměn na ještě nižší úrovně. Pozitivem je však plán většinu prostředků klientům během následujících let vrátit.

Protože Bitcoin nikdy nemá dostatek pozornosti, je třeba zmínit také již proběhlé „Půlení Bitcoinu“, třebaže se nevešlo do prvního kvartálu. Došlo k němu 20. dubna kolem 3. hodiny ranní, když se vmžiku odměna pro těžaře největší kryptoměny snížila na polovinu, tedy z 6,25 na 3,125 BTC za blok. Nižší příbytek nových mincí do oběhu ovlivňuje stranu nabídky a dle mnohých je pozitivním impulzem pro budoucí růst ceny BTC.

Autor článku: Tomáš Kalabis

Tomáš Kacerovský

Tomáš Kacerovský působí na pozici portfolio manažera fondu kvalifikovaných investorů WOOD & Company Blockchain+. Sám do Bitcoinu a dalších kryptoměn investuje od roku 2016. Blockchain chápe zejména jako technologii umožňující efektivnější a transparentnější pohyb a alokaci kapitálu, která má potenciál umožnit dosud nerealizovatelné obchodní modely, a tím urychlit inovace. Ve WOOD & Company je zároveň spoluodpovědný za část přímých investic skupiny z oblasti rizikového kapitálu.


WOOD & Company

WOOD & Company je významnou investiční skupinou s více než třicetiletou zkušeností a předním postavením na středoevropském kapitálovém trhu. Specializuje se na správu investičních aktiv, komplexní korporátní transakce a obchodování na burzách.

WOOD & Company Blockchain+ je fond kvalifikovaných investorů. Jeho strategií je tzv. „fond fondů“, kdy investuje do profesionálních investičních fondů zaměřených na trh blockchainu a kryptoměn. Investoři tak disponují expozicí jak do kvalitních kryptoměn, tak přímo do start-upů, které používají blockchain pro získání konkurenční výhody. Cílem fondu je umožnit svým investorům vytvářet zisky spolu s rostoucím trhem a následně je díky realokaci v rámci portfolia ochránit při poklesových obdobích krypotměnového trhu. V roce 2023 WOOD & Company Blockchain+ připsal investorům zhodnocení ve výši  73 %.

Více na https://wood.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688