Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  02.03.2022 14:09:03

Svět kryptoměn je v nejistotě stejně jako globální finanční sektor

Minulý týden se událo něco, co si zřejmě nikdo nedovedl představit, Rusko napadlo Ukrajinu a vyprovokovalo tak největší vojenský konflikt od konce 2. světové války na území Evropy. Tyto události uvrhly do nejistoty také trhy s kryptoměnami, když začaly ve velkém ztrácet, místy i dvouciferným tempem. Nejedná se však o nic překvapivého, protože kryptoměny jsou považovány za rizikové investice a rizikových investic se investoři v době nejistoty zbavují jako prvních. Očekávanou invazi na Ukrajinu pocítil Bitcoin ještě před samotnou invazí, když se z hodnot kolem 44,5 tis. USD v půlce února nejdříve propadnul k 39 tis. USD, aby následně po samotném propuknutí konfliktu oslabil ještě o další 4,5 tis. USD. V podstatě za jeden týden si bitcoin celkově pohoršil o 10 tis. USD na úroveň 34,5 tis. USD. Na tuto hodnotu se propadnul ve čtvrtečních brzkých ranních hodinách, když se svět dozvěděl o ruské invazi na Ukrajinu. Stejně na tom byla i druhá nejznámější kryptoměna Ethereum, která se v půlce února obchodovala za takřka 3.100 dolarů. V době vypuknutí invaze se také výrazně propadla a obchodovala se za 2.300 dolarů.

Graf bitcoinu | zdroj ConBank

Sankce ze západu

Ještě v ten stejný den, kdy propukla invaze, světoví leadeři uvalují první sankce na Rusko za jeho agresi vůči svému západnímu sousedovi. Zároveň zmiňují, že pokud Rusko nezastaví ofenzívu a nestáhne svá vojska z okupovaného ukrajinského území, přijdou na řadu sankce ještě výrazně tvrdší. To se nestalo, a tak jsme byli přes víkend svědky utahování šroubů nad ruskou ekonomikou. Byly to právě tyto nové, přísnější sankce, které oživily trh s kryptoměnami. V mediích se začaly objevovat zprávy, že oligarchové, kteří jsou na sankčních seznamech prozápadních zemí, mohou sankce obejít právě díky pomoci kryptoměn. Protože kryptoměny, i když jsou vysoce rizikové a volatilní, mají velkou výhodu v tom, že jejich blockchainové systémy nejsou závislé na běžných finančních trzích a bankovních systémech.

Částečně tomu tak dozajista je a bude. Ale i zde platí pořekadlo: Není nebe bez mráčků. Za situace, kdy máte své investiční portfolio diverzifikováno do různých komodit typu nemovitosti, drahé kovy, cenné papíry, podílové listy apod., bude pro vás jako investora těžké ze den na den vyinkasovat své vklady. V podstatě vám tak ke směně za kryptoměny zbývají jen volné finanční prostředky a v případě oligarchů se dozajista jedná o velké částky. Jenže zde je druhé úskalí. Abyste své fiat měny směnily za vybrané kryptoměny, musíte je převést na kryptoburzy, případně jiným účastníkům, od kterých byste tyto kryptoměny chtěli získat. K tomu však potřebuje využít bankovní převod. Za situace, kdy se prozápadní státy dohodly na omezení přístupu části ruských bank do systému SWIFT, se možnost převodu takových finančních prostředků z území Ruska notně ztížila. 

SWIFT

Přesto, že si většina lidí myslí, že SWIFT je samotný platební systém, není tomu tak. V globálním světě, kdy se běžně dodávají služby a zboží i do zahraničních zemí, které jsou od země původu vzdáleny tisíce kilometrů, je potřeba za tyto komodity zaplatit. Aby platba byla bezpečná, identifikovatelná a hlavně rychlá, vyvinula pro tyto účely jedna belgická společnost systém ověřovaných zpráv, který byl pojmenován SWIFT. Tato společnost pak je jediným správcem celého tohoto systému. SWIFT tak není samotná platba, ale je to zpráva od jedné banky pro druhou, že chce spustit finanční transakci. Bez této zprávy pak banky transakci nemohou zrealizovat. K odpojení ruských bank od systému SWIFT zatím ještě nedošlo, ruští investoři tak mají ještě pár hodin až dní, aby své fiat měny směnily za kryptoměny. 

Přijaté sankce západními zeměmi srážejí kurz rublu na historická minima. Ruský regulátor s cílem snížit dopady sankcí do ruské ekonomiky raději v pondělí ani v úterý neotevřel tamní akciovou burzu. V Rusku drobní střadatelé berou banky útokem a snaží se ještě na poslední chvíli směnit své rubly za zahraniční měny. Nejedné bance tak došly hmotné rezervy např. dolarů nebo eur. Tlak zesílil poté, co Kreml ohlásil, že je připraven znárodnit úspory střadatelů, aby eliminoval dopady sankcí. 

Příležitost pro kryptoměny

Zběhlejší uživatelé na nic nečekají a raději již nyní směňují své fiat měny právě za různé kryptoměny, čímž zvyšují poptávku a alespoň částečně ženou kurz těchto kryptoměn nahoru. Nejznámější kryptoměny jako bitcoin a ethereum smazaly své ztráty a aktuálně se obchodují zpět na úrovních z půlky února. Bitcoin nyní koupíte za 44,5 tis. dolarů a ethereum za 3 tis. dolarů. Zajímavostí je, že z oživení se těší celý kryptoměnový trh včetně rizikovějších titulů. Přičemž nejbezpečnější by v této době bylo, kdyby Rusové směřovali své finanční prostředky do stablecoinů. Ty jsou považovány za stabilnější kryptoměny, protože jsou nejčastěji navázány na fiat měny typu dolar či euro, případně na drahé kovy jako je zlato nebo stříbro.

Jak se bude kryptoměnový trh vyvíjet v dalších dnech je těžké odhadovat. Zřejmě nikdo netuší, co se stane, jakmile budou ruské banky definitivně odstřiženy od systému SWIFT a ruské centrální bance bude znemožněn přístup k devizovým rezervám v zahraničí. 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688