Anna Kortusová (Portu)
Finanční rady  |  02.03.2022 12:37:22

Sankce hýbou trhy. Jaké jsou dopady ve světě?

Sankce hýbou trhy. Jaké jsou dopady ve světě?

 

Celý únor se nesl ve znamení konfliktu na Ukrajině, který se minulý týden rozhořel naplno a ovlivnil trhy po celém světě. Ty kvůli tomu navázaly na lednový pokles a povětšinou dál klesaly, naopak ceny komodit převážně rostly. Co se dělo na trzích v různých částech světa? Čtěte v podrobné analýze světových trhů.

USA: Index S&P 500 ztratil přes 3 %

Strach ze zvýšení úrokových sazeb vystřídal strach z války. Akciové trhy ve Spojených státech poklesly kvůli obavám z konfliktu, ale hlavně kvůli obavám z dopadů sankcí, které se západní státy rozhodly na Rusko uvalit. V roce 2019 měly Spojené státy s Ruskem obchodní vztahy v celkové výši asi 23 mld. dolarů a podílely se na exportu a importu asi 0,6 %, jedná se tedy o zanedbatelný objem. Aktivnější obchodní vztahy mají USA i například s Belgií.

Hlavní americký akciový index S&P 500 ztratil v únoru přes 3 %. Nejhůře se dařilo společnosti Meta (Facebook), která kvůli nečekaně špatným výsledkům hospodaření ztratila přes 28 %. Z velkých společností ztrácel také PayPal (-29 %), Pfizer (-12 %) nebo Tesla, která ještě včera ztrácela přes 10 %, ale pondělí jí bylo obzvláště nakloněno a za únor přidává ve výsledku 5 %. I dalším společnostem se dařilo, Amazon díky skvělým výsledkům zvýšil svou hodnotu o 10 %, stejně tak společnost Walt Disney a výrobce čipů AMD přidal dokonce přes 20 %.

Od začátku roku ztratil index S&P 500 dohromady necelých 9 %.

Akciový index firem s malou tržní kapitalizací Russell 2000 nabral v únoru téměř 1 % a šel tak proti proudu, který udávají velké společnosti. Od začátku roku je však tento index téměř 10 % v mínusu.

Evropa: Silnější reakce kvůli geografické blízkosti

Protože v Evropě se celý konflikt odehrává, evropské akcie poklesly v únoru výrazněji než ty americké a je pravděpodobné, že budou i nadále reagovat silněji. Kvůli zvýšeným cenám energetických i dalších komodit je pravděpodobné, že se v celé Evropě zvýší inflace nad očekávání centrálních bank. Evropská centrální banka až doposud neplánovala zvýšení úrokových sazeb, i když šéfka ECB pomalu mění narativ a zvýšení sazeb koncem roku se začalo jevit jako možné. Kvůli aktuálnímu dění možná bude muset zakročit dříve a rázněji než koncem roku, aby zkrotila inflaci v eurozóně.

Německý DAX odepisuje za únor 6,5 % následovaný panevropským Euro Stoxx 50, který odepisuje 6 %. Londýnský FTSE se drží na podobné hodnotě ze začátku února a odepisuje necelou desetinu procenta.

V tomto roce odepsaly DAX i Euro Stoxx 50 už přes 11 %. Index FTSE klesl od začátku roku jen o 1,2 %. 

Čína a Japonsko: Nejmenší škody

Čínské trhy jsou také volatilnější, nicméně únor zakončují v zisku. Trhy v průběhu měsíce negativně reagovaly hlavně na zprávy o zvyšující se ceně ropy. Její hodnota ovšem poklesla, ustálila se, trhy se uklidnily a čínský SSE Composite končí měsíc únor v plusu. Aktuálně Čína bojuje s nejvyššími čísly covidu-19 za poslední 2 roky, trhy na to ale zatím nijak výrazně nereagují. Od začátku roku klesl tento index o 4 %.

Čína je ve velmi složité situaci. Na jednu stranu by ráda volně obchodovala s Ruskem, na druhou stranu s tím, jak západní země ušlapávají ruskou ekonomiku sankcemi to potřebuje dělat v tichosti. Nechce totiž porušit sankce, které by Číně mohly zkomplikovat přístup na dva klíčové trhy – evropský a americký. Jako silně exportní ekonomika by se v případě nenalezení odbytiště pro své výrobky mohla dostat do problémů.

Japonský Nikkei 225 reagoval na světové události poklesem o 0,6 %. Od začátku roku však ztratil už přes 8 %.

Rusko: Volný pád začíná

Rusko je možné prohlásit za absolutního vítěze soutěže o největší únorový propad. Vojenský konflikt, který Putin rozpoutal v Evropě, se velmi silně podepsal na hodnotě moskevského MOEX indexu, především pak na hodnotě rublu. Ten ztratil za poslední měsíc až 36 % hodnoty a Ruská centrální banka musela nasadit extrémní opatření. Ta částečně fungují a tlačí rubl opačným směrem. Skokově zvýšila hlavní úrokovou sazbu z 9,5 na 20 % a oznámila, že začne od jednotlivců vykupovat zlato.  Zavede tedy jakousi variaci zlatého standardu, kdy ruská měna bude alespoň částečně kryta zlatými rezervami. MOEX ztratil asi 34 %, ale v pondělí burza neotevřela, takže nám chybí důležitý kousek skládačky. Vybrané na Rusko zaměřené fondy (obchodované v USA) však klesly i o 25 %, když některé individuální akcie propadly až o 74 %.

Rusové mezitím čekají hodiny ve frontách u bankomatů a na pobočkách svých bank, aby si vybrali své prostředky. Tamější banky by se tak mohly dostat do problémů s likviditou. Nicméně národní banka již avizovala, že použije všechny dostupné prostředky, aby tomu zabránila. Značně problematické pro Rusko bude zmrazení devizových rezerv a zlata v západních zemích, především však odstřižení od systému SWIFT. To by Rusko vyjmulo z platebního systému a nebylo by možné například přijímat platby za plyn. Tyto sankce se zatím netýkají všech bank a plyn tedy i nadále proudí. Ačkoliv existují dohody o dodání surovin do jiných zemí mimo Evropu, není možné přes současnou infrastrukturu prodat stejný objem jako do Evropy a ekonomika Ruska tyto sankce pocítí.

I když hodnoty indexu MOEX tento týden ještě nejsou známy (otevření burzy pokles umocní), od začátku roku ztratily ruské akcie už téměř 39 % ze své hodnoty.

Komodity: Ceny stoupají, bude dráž

Komodity byly stejně jako akcie celý únor ovlivňovány obavami z konfliktu na Ukrajině. Cena ropy Brent dokonce krátce překonala 105 dolarů za barel, následně ale poklesla těsně pod 100 dolarů, kde se aktuálně drží. Ropa v únoru tedy zdražila o 11 %. S ropou Brent rostla i cena ropy WTI nebo topného oleje. Naopak cena zemního plynu byla začátkem února velmi vysoko a aktuální cena je asi o 8 % níže.

Od začátku roku cena ropy Brent vyrostla o 30 %, cena zemního plynu o 20 %. V lednu však růst nebyl způsoben konfliktem na Ukrajině, ale rychle obnovenou poptávkou po odeznění pandemie nemoci covid-19.

Rusko i Ukrajina jsou největší světoví vývozci pšenice, ta v únoru zdražila o 25 %. Ukrajina vyváží primárně do Evropy a vyšší cenu pšeničných výrobků už brzy pocítíme v obchodech. Rusko exportuje primárně do Afriky a Asie – a panují obavy, že přerušení dodávek vyvolá novou migrační krizi. Rostla i cena sójových bobů a dalších produktů ze sóji. A to nejen kvůli válce v Evropě, ale především kvůli suchům, která postihla Jižní Ameriku.

Cena pšenice od začátku roku stoupla o více než 25 %, cena kukuřice o 20 %. Citelně také zdražily produkty ze sóji, které se nedaří kvůli suchému podnebí v Jižní Americe, kde se hojně pěstuje.

Všechny drahé kovy se obchodují za vyšší cenu než začátkem února. Pomyslným výhercem je stříbro, které za měsíc zdražilo o 8,5 %, následované palladiem (+6,75 %), zlatem (+6 %), platinou (+2,8 %) a mědí (+2 %). Drahé kovy jsou vnímány jako bezpečný přístav. V případě konfliktů se investoři uchylují ke konzervativnějším produktům, jako jsou státní dluhopisy nebo právě kovy.

Drahé kovy od začátku roku také zvýšily svou cenu. Nejvíce zdražilo palladium, a to o 33 %. Je to způsobeno tím, že největším světovým vývozcem je Rusko a trh se na nedostatek tohoto kovu připravoval v předzvěsti války už dopředu. Platina od začátku roku zdražila o 9,5 %, stříbro o 5,4 % a zlato o necelých 5 %.

Anna Kortusová

Anička nám v týmu pomáhá s analýzami tak, abychom mohli dělat informovaná investiční i produktová rozhodnutí. Kromě modelování dat v excelu spolupracuje na rozvoji a vylepšování našich služeb. Také ráda sleduje, co nového se děje na finančních trzích a snaží se, abychom vždy drželi krok s novými trendy.





Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út   8:00  Chytré šetření s chytrou domácností Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688