OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  03.11.2022 15:51:09

V Německu roste zájem o kybernetické pojištění

Podle Celostátního svazu německého pojišťovnictví (GDV) roste zájem o sjednávání kybernetického pojištění. Toto pojištění chrání zvláště před následky hackerských útoků a aktuálně zažívá velký rozmach i u malých a středních podniků. Velké koncerny toto pojištění využívají již delší dobu, ale menší firmy reagovaly doposud dosti váhavě.

Pojistné smlouvy kybernetického pojištění, které slouží k zabezpečení před IT riziky, resp. kryje zejména finanční náklady způsobené ztrátou a odcizením dat, se v Německu stává známějším a oblíbenějším i u malých a středních podniků. To potvrzuje reprezentativní šetření provedené společností Forsa na objednávku GDV. Ještě před pěti lety bylo kybernetické pojištění v podstatě neznámé v mnoha oblastech podnikání středně velkých podniků. Mnozí manažeři nabídku vůbec neznali, nebo se stavěli k odpovídající pojistné ochraně skepticky. Od té doby se podle Jörga Asmussena, výkonného ředitele GDV, hodně učinilo. Především u firem s obratem větším než 2 mil. EUR se stalo sjednání kybernetického pojištění z výjimky pravidlem.

Zpráva GDV obsahuje i některé konkrétní výsledky. U středně velkých podniků (50–249 zaměstnanců; obrat ve výši 10–50 mil. EUR) je pojistná ochrana poskytovaná kybernetickým pojištěním mnohem více známá a je mnohými manažery brána v úvahu. Zatímco v roce 2018 ještě 37 % respondentů nevědělo nic o kybernetickém pojištění, tak v roce 2022 to bylo již jen 22 %. Pozitivně se vyvíjí i počet uzavřených pojistných smluv. Aktuálně 44 % respondentů sdělilo, že již mají sjednáno dané pojištění, nebo je plánují sjednat, což oproti šetření v roce 2018 znamená zdvojnásobení jejich počtu.

V případě malých podniků (10–49 zaměstnanců; obrat ve výši 2–10 mil. EUR) zná aktuálně nabídku kybernetického pojištění již téměř 70 % dotázaných manažerů, což je o zhruba 20procentních bodů více než v roce 2018. Podobně potěšitelně se vyvíjí také akceptace tohoto pojištění. V roce 2022 mělo 42 % malých podniků zájem o kybernetické pojištění, nebo již je mělo sjednáno. V roce 2018 to bylo toliko 30 %.

U nejmenších podniků (do 9 zaměstnanců; obrat do 2 mil. EUR) se situace od roku 2018 v podstatě nezměnila, i když tendence je mírně pozitivní. Ve srovnání s rokem 2018 zná nyní nabídku každý druhý respondent (+ 5 %). Pokud jde o uzavřené pojistné smlouvy kybernetického pojištění či zájem o toto pojištění, tak i zde se projevil nárůst o 5 % na 26 %.

GDV v závěru uvádí, že celkově vzrostl počet pojistných smluv kybernetického pojištění od roku 2018 do dubna 2022 o 45 000 na cca 155 000, což značí, že se více než ztrojnásobil. Pojistné přitom vzrostlo ve stejném období ze 47 mil. EUR na 160 mil. EUR.

Zdroj:
Celostátní svaz německého pojišťovnictví - www.gdv.de/de/medien/aktuell/im-mittelstand-steigt-das-interesse-an-cyberversicherungen--85626

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688