OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  02.01.2024 19:24:22

Německo: Ceny pojištění za obytné budovy stoupnou v roce 2024 o 7,5 %

Podle statistik Celostátního svazu německého pojišťovnictví (GDV) dosáhly v roce 2022 pojištěné škody na domácnostech, firmách, vybavení domácností a motorových vozidlech přibližně čtyř miliard EUR. Z toho přibližně tři miliardy EUR připadly na pojištění obytných budov nebo vybavení domácností.

„Kromě vysokých škod způsobených vichřicemi v roce 2022 nadále stoupaly náklady na stavební materiály, jako je ocel, ocelové výrobky, dřevo a sklo, a to z důvodu mezer v dodávkách, nedostatku materiálu a vysokých cen energií,“ řekl André Boudon, generální ředitel pojištění obytných budov ve srovnávací společnosti Check 24. To má zásadní důsledky pro pojistné u obytných budov.

Vzhledem k tomu, že někteří pojistitelé v oblasti bydlení pojišťují budovy na klouzavou novou hodnotu (korekční faktor), jsou náklady na opravy nebo obnovu v případě pojistné události pojišťovnou pokryty, i když jsou vyšší než původní stavební náklady.

GDV každoročně zveřejňuje nový korekční faktor. Ten je stanoven na základě indexu cen stavebních prací pro obytné budovy a indexu obvyklých mezd ve stavebnictví. Pojišťovny však nejsou u obytných budov povinny přizpůsobovat své pojistné tomuto zvýšení indexu. Některé pojišťovny nemají vazbu na index, protože pracují na bázi tzv. tarifů obytné plochy.

Pro rok 2024 dojde k navýšení korekčního faktoru o 7,5 %, uvádí Check 24. Klienti mají právo na mimořádné zrušení pojistky nebo možnost podat námitku pouze u několika poskytovatelů pojištění. V případě odporu proti navýšení však již není budova pojištěna na reprodukční (novou) hodnotu. V případě pojistné události může být pojistné plnění poměrně sníženo.

Podle výpočtů srovnávacího portálu Check 24 stojí pojištění rizik, jako jsou požár a úder blesku, únik vody z vodovodního potrubí a pojištění proti živelním nebezpečí, se spoluúčastí do 300 EUR pro bytový dům o rozloze 230 metrů čtverečních v Duisburgu v současné době přibližně 2 178 EUR ročně. Vzhledem k úpravě indexu se pojistné na přelomu roku zvýší přibližně o 163 EUR. Kromě toho se v novém roce obvykle připočítává příplatek kvůli zvyšujícímu se stáří budovy (2,35 %, tj. dalších asi 51 EUR).

U rodinného domu v Drážďanech o rozloze 120 metrů čtverečních se roční pojistné zvýší z 238 EUR na 256 EUR. I zde se v novém roce připočítává příplatek z důvodu zvyšujícího se stáří budovy (2,58 %, tj. asi 6 EUR).

Pokud pojišťovna zvýší pojistné o více než 10 %, mají zákazníci právo na mimořádné storno smlouvy. V případě smluvních úprav, například při zvýšení korekčního faktoru nebo příplatku za stáří budovy, zvláštní právo na odstoupení od smlouvy zaniká, protože se vztahuje pouze na zvýšení tarifu. „Pojistníci by si měli při úpravě pojistného proto pečlivě zkontrolovat fakturu, z čeho zvýšení platby pramení,“ radí André Boudon ze společnosti Check 24.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

03.01. 00:16  pokrytectvi (R2)
03.01. 00:08  pokrytectvi (Tomasso)
02.01. 23:56  pokrytectvi (R2)

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Po 17:00  Počet úrazů loni výrazně stoupl (Rakousko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688