Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  30.04.2024 13:32:16

Fed ponechá sazby beze změny, první „cut“ očekáváme v březnu (Tématické reporty)

Americká centrální banka ponechá na svém středečním zasedání podle našeho odhadu úrokové sazby beze změny. Rétorika se vzhledem k přetrvávajícím inflačním tlakům ponese spíše v jestřábím tónu. Vzhledem k dobré kondici tamní ekonomiky i listopadovým prezidentským volbám očekáváme první uvolnění měnových podmínek až v březnu příštího roku. Trh zatím ve svých cenách pro letošek zahrnuje necelé dva „cuty“. Kombinace odmazávání těchto očekávání spolu s prezidentskými volbami povede podle naší prognózy k posílení amerického dolaru. Klíčovou otázkou také je, kam až úrokové sazby klesnou a kde leží jejich dlouhodobá neutrální úroveň. My ji odhadujeme na 3,00-3,25 %, finanční trhy na 4 %, samotný Fed pak na 2,6 %. Diskuse o tom, zda by neměla ležet výše již nicméně v americké centrální bance probíhá.

Americká centrální banka ponechá na svém středečním zasedání sazby beze změny (na 5,00-5,25 %). Inflace ve Spojených státech sice již výrazně ubrala na tempu, zpomalování se ale nyní zastavilo (3,5 % y/y v březnu). K tomu, aby se inflace navrátila udržitelněji na 2% inflační cíl, bude třeba výrazné zpomalení růstu cen imputovaného nájemného (směrem ke 3,5 % y/y, v březnu to bylo 5,7 % y/y). Jeho vývoj je silně navázán na situaci na trhu práce, která zůstává utažená. To společně se solidní výkonností ekonomiky podle našeho názoru povede k tomu, že úrokové sazby zůstanou v USA po delší období beze změny.

Z výroků centrálních bankéřů vyplývá, že jsou připraveni snižovat úrokové sazby i přesto, že ekonomika zůstává v solidní kondici. I tak ale podle našeho názoru bude třeba, aby inflace několik měsíců v řadě jasně vykazovala, že se blíží ke 2% cíli a že zde i zůstane. To ale podle našeho názoru v nejbližším období nenastane. Inflace sice bude zpomalovat, vývoj bude ale kolísavý. Situaci navíc komplikují i nadcházející listopadové americké volby, před nimiž předpokládáme, že Fed bude chtít zůstat neutrální a nebude chtít se sazbami hýbat. „Cut“ v závěru letošního roku sice vyloučit nelze, jako pravděpodobnější se nám ale jeví odložení uvolňování měnových podmínek až na březen příštího roku. Medián výhledu úrokových sazeb Fedu pro letošek počítá se třemi uvolněními měnových podmínek. To se nám v tuto chvíli jeví jako nepravděpodobné. Naopak rétorika se na středečním i tom dalším červnovém zasedání podle našeho názoru ponese spíše v jestřábím duchu.

Pokud Fed tedy sazby letos nesníží a finanční trhy budou postupně svá očekávání umazávat, ovlivní to i vývoj amerického dolaru. Ten pak podle naší prognózy posílí ve druhém čtvrtletí k 1,04 USD/EUR.

Podle naší prognózy bude americká centrální banka snižovat sazby o 25 bb až do doby, než dosáhnou neutrální úrovně, kterou odhadujeme na úrovni 3,0-3,25 %. Finanční trhy jsou v tomto ohledu agresivnější, když předpokládají, že se sazby budou v delším horizontu držet kolem 4 %, když samotný Fed vidí neutrální sazbu na 2,6 %. Kolem tohoto tématu nás tedy čeká ještě diskuse, která už v americké centrální bance probíhá. Jejím výsledkem bude pravděpodobně vyšší úroveň neutrální sazby. Otázka je, zda to budou až ta zmíněná trhy nyní očekávaná 4 %.

Autor: Jana Steckerová

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

30.01.2024Fed ponechá sazby beze změny (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.12.2023FED i ECB ponechají sazby beze změny (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688