Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  23.07.2022 14:59:22

Cena benzínu a nafty v Evropě aneb aktuální přehled vždy na kurzy.cz. Nejlevnější tankování stále na Maltě, nejdražší v Řecku

Probíhající prázdniny potažmo dovolené přinášejí zejména o víkendech zvýšenou soukromou automobilovou dopravu. A při zahraniční cestě nejednoho řidiče zajímá cena nafty či benzínu v jednotlivých zemích. Při přejezdech mezi evropskými zeměmi se totiž dá při natankování nádrže ušetřit i pár set korun. Každopádně stejně jako u nás, nižší ceny pohonných hmot lze obvykle nalézt u pump ležících mimo hlavní tahy. A nemusí se jednat o žádné velké zajížďky, nižší ceny nabízejí čerpací stanice v přilehlých městech u dálnic. Tradičně je vhodné tankování směrovat k nákupním centrům. Lze tak „zabít dvě mouchy jednou ranou“, při cestě zde nakoupit či se najíst a zároveň výhodněji natankovat.

Malta. Tento malý ostrovní stát na jihu Evropy je z Evropské unie jakoby rájem pro řidiče. Pomineme-li v současnosti pro domorodce cenově výhodné Maďarsko, vlastně dlouhodobě jsou totiž na Maltě ceny benzínu (Natural 95/ Super 95) a nafty v porovnání s náskokem nejlevnější. Dochází zde ze strany vlády rovněž k výrazné regulaci pohonných hmot. Od nás se však na Maltu těžko někdo vydá přímo po vlastní ose. Každopádně při půjčení vozu zde může řidič při tankování zavzpomínat na dobu loňské dovolené. Benzín zde totiž stojí 1,34 EUR, tedy 33,20 . A naftu lze natankovat dokonce za 30 , resp. za 1,21 EUR.

Ve zmiňovaném Maďarsku průměrná cena nafty dosáhla v minulém týdnu v přepočtu 1,43 EUR, u benzínu pak dokonce sotva 1,23 EUR. Tedy jen něco přes 30 korun. Avšak za tyto ceny natankují pohonné hmoty pouze rezidenti. O cenách pro cizince země přitom data Evropské komisi nesděluje.

V našem nejbližším dosahu každopádně nejlevnější při tankování zůstává Polsko. Cena naftyPolsku dosahovala v průměru 1,59 EUR, resp. v  místní měně 7,60 PLN. V korunách tedy 39,40 . Cena benzínu pak vyšla nepatrně levněji, resp. na 1,56 EUR.

Na cestě do Chorvatska levněji než v průměru u nás

Dovolenou v Chorvatsku také letos zvolili statisíce Čechů. Většina z nich po vlastní ose a tak jistě nejednoho řidiče zajímá, kde nejvýhodněji natankovat. Zatímco v minulosti nebylo příliš cenového rozdílu, zda při úvodní části cesty natankovat u nás či v Rakousku, aktuální situace je odlišná. U našich jižních sousedů jsou zkrátka pohonné hmoty výrazněji dražší, když lze hovořit o 50 korunách za litr, resp. překračují 2 eura. Nezvykle levnější jsou pohonné hmity v Itálii.

Zkrátka pokud někdo nezvolí méně častou trasu do Chorvatska přes Maďarsko, primární volbou zůstává pro naplnění nádrže Slovinsko. Ceny pohonných hmot jsou oproti ČR nepatrně levnější avšak více než kde jinde, nutno poohlédnout se po tankování mimo hlavní trasy. Benzín vyjde v průměru na 1,75 EUR (43,40 ), nafta na 1,84 EUR (45,60 ).

V samotném Chorvatsku začala být situace trochu nepřehledná, když někteří řidiči hovoří také i zde o dvojích cenách. Dle oficiálních údajů jsou nicméně ceny pohonných hmot srovnatelné jako u nás. Benzín vyjde na 1,84 EUR, resp. 13,80 kun. Tedy přes 45 korun, u nafty lze hovořit o ceně o 1,50 vyšší.

Grafický přehled průměrných cen benzínu v EU


K výše uváděným cenám pohonných hmot nutno připomenout, že se jedná o průměrné ceny. Stejně tedy jako u nás, lze v daném státě natankovat v poměrně širokém cenovém rozsahu. Rozdíl mezi nejlevnější a nejdražší čerpací stanicí dosahuje u nás mnohdy i 8 korun na litru. Podobné výrazné rozdíly lze v poslední době v přepočtu vysledovat například také v sousedním Rakousku.

Přehled průměrných cen v jednotlivých státech EU je zveřejňován ze strany Evropské komise v pondělí vždy za předchozí týden. Zmiňované průměrné ceny tedy zohledňovaly stav k 17. červenci. Vzhledem k situaci na trhu s ropou, potažmo cenách rafinerií, lze hovořit v mezičase o zlevňování. A tento trend by měl ještě pár dní vydržet.

U nás aktuální průměrná cena benzínupátek dosáhla 46,60 korun, nafty pak 46,90 korun. Lze však tradičně natankovat podstatně levněji. Cenově nejlevnější řetězec pump ONO již od poloviny července prodával naftu i benzín za 43,90 . A v pátek benzín zlevnil dokonce již na 42,50 , resp. naftu „jen“ na 43,50 . Za nevýrazně vyšší ceny lze pak aktuálně tankovat u pump obchodních řetězců Globus a Makro. Pro porovnání v Řecku litr nafty v minulém týdnu vyšel v přepočtu na 58 korun.

Aktuální týdenní průměrné ceny pohonných hmot v jednotlivých státech EU lze sledovat na stránkách kurzy.cz. V případě benzínu zde, resp. u nafty zde.

Poznámka: pro přepočet zmiňovaných cen byl použit kurz 24,80 /euro.

25.07. 09:50  Ceny klesnou (Petr Ježek)
24.07. 09:17  Ceny PHM MAĎARSKO (eva)
23.07. 23:11  Ceny PHM MAĎARSKO (eva)
23.07. 23:00  Ceny PHM MAĎARSKO (Kurz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688