Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.04.2024 09:52:35, aktualizováno 12:00:00

Na pražské burze startuje dividendová sezóna aneb přehled letošních termínů či aktuálních dividendových výnosů a zdanění

Reportem hospodářských výsledků tabákové PHILIP MORRIS se v minulém týdnu na pražské burze uzavřela výsledková sezóna za rok 2023. Loňské vykázané zisky firem dále pootevřely dveře každoroční vlastně štědré dividendové sezóně na pražské burze. Ta prakticky tradičně startuje v dubnu. Ze zákona jsou domácí společnosti každopádně povinny uskutečnit valnou hromadu, která právě primárně schvaluje účetní závěrku za předchozí rok a tedy i rozhodnutí o rozdělení zisku, nejpozději do konce 1. pololetí. Tedy do 30. června. Příslušná pozvánka musí být uveřejněna minimálně 30 dní před setkáním akcionářů. Díky i jen některým avízům jsou aktuálně zatím známy termíny valných hromad od 6 hlavních společností. Navrhovaná výše požitků je však vlastně známa od všech sledovaných 9 dividendových titulů, resp. v případě ČEZ lze tradičně bližší rozuzlení teprve čekat. Pokud by došlo k vyplacení v navrhované výši (kalkulované níže v přehledu), k akcionářům by se v souhrnu mělo dostat 85,4 mld. .

V posledních třech letech sezónu valných hromad otevírala KOMERČNÍ BANKA (dále jen KB). Tentokrát tomu tak nebude. Vyloženě první totiž bude SAB FINANCE, která svolala valnou hromadu na pondělí 22. dubna. Vedení firmy navrhuje z loňského zisku vyplatit nekulatou „haléřovou“ dividendu 60,19 . Zmiňovaná KB obdobně nesmyslně nezaokrouhlenou dividendu navrhuje vyplatit již druhým rokem v řadě, tentokrát ve výši 82,66 . Akcionáři o ní budou rozhodovat na valné hromadě 24. dubna. Uskuteční se opět v centrále společnosti v Praze ve Stodůlkách. Již o den dříve v úterý 23.4. uskuteční ve svém sídle na Praze 4 valnou hromadu MONETA. Z emisí z hlavního trhu pražské burzy (Prime Market) tak tedy tato banka bude letos první vlaštovkou. Akcionáři mohou od ní vyhlížet druhou nejvyšší jednorázovou dividendu v historii ve výši 9 . Vyšší (9,80 ) MONETA vyplatila v následujícím roce po svém debutu na trhu z roku 2016.

Finanční tituly jsou poslední měsíce svým kurzovým vývojem jasným tahounem pražské burzy. Přesto se stále z hlediska výše aktuálního dividendového výnosu jeví jako nejatraktivnější. Aktuálně „vítězí“ zmiňovaná KB. Své totiž sehrává také meziroční nárůst vyplácených požitků. Vyšší dividendu mají letos v plánu vyplatit i obě rakouské firmy. Zatímco VIG pouze o 10 centů, tedy 1,40 EUR, u ERSTE plánovaných 2,70 EUR značí navýšení o 80 centů. U banky historicky nejvyšší dividenda, k akcionářům v souhrnu zamíří již přes 1,1 mld. EUR.

Rovnou však lze zmínit v porovnání s domácími tituly razantnější 27,5 % zdanění dividendRakousku. Společnosti se sídlem v České republice vyplácejí fyzickým osobám dividendy zdaněné v porovnání „jen“ 15% srážkovou daní. Následně v čisté výši vyplacené domácí dividendy se již dále nedaní, resp. neuvádí se ani do daňového přiznání. V některých případech (u vyšších částek) je však akcionář povinen předem emitentovi podat Prohlášení o skutečném vlastnictví příjmů a daňovém domicilu (v opačném případě mu hrozí zdanění 35% sazbou, kterou jsou daněny dividendy např. zahraničním subjektům, se kterými nemá Česká republika smlouvu o zamezení dvojího zdanění). K dividendám od zahraničích firem lze uvést, že pokud má Česká republika s danou zemí uzavřenu smlouvu o zamezení dvojího zdanění, lze v daňovém přiznání uplatnit zápočet daně zaplacené v zahraničí. U v zahraničí vyššího zdanění dividend než u nás, je možno také v případě smlouvy o zamezení dvojího zdanění zjednodušeně řečeno požádat o refundaci rozdílu zdanění. Vzhledem k administrativní náročnosti a výši poplatků se však žádost obvykle vyplatí při vyšších částkách.

Stejnou dividendu jako loni plánují letos vyplatit společnosti KOFOLA (13,50 ) a COLT (30 ). Výrobce střelných zbraní také avizoval, že i letos si akcionáři budou moci zvolit ať už tradiční výplatu hotovosti či u nás neobvyklou akciovou. Na informaci k jakému kurzu akcií COLT to bude, si ještě musíme počkat.

Meziročně nižší dividendu lze očekávat od dvou firem. Prakticky veškerý vyprodukovaný zisk tradičně vyplácí PHILIP MORRIS. Loňský pokles hospodaření tabákové firmy však tedy vede i k poklesu dividendy na 1 220 . Firma přitom drobně sáhne i do nerozděleného zisku minulých let. Ještě větší skok směrem níže lze očekávat od hlavní emise pražské burzy. Loňské enormní zdanění ČEZ totiž ořezalo zisky energetické firmy. Dle platné dividendové politiky firmy loňské hospodaření indikuje letos požitek 39 až 52 . V posledních letech si stát řekl o více, než management navrhoval. Jak známo loni dokonce o 145 vs. 117 . Vzpomeneme-li si však na loňské protinávrhy akcionářů na vyšší dividendu, potažmo analýzy firmy na schopnost jejich výplaty, sázet letos na větší nárůst asi v kontextu příliš nelze. Zvláště když se hovoří o vyšších investicích ČEZ.

Připomenout závěrem lze, že na pražské burze dochází k vypořádání druhý pracovní den po obchodu (tzv. T+2). Z hlediska nároku na dividendu se tak tradičně sleduje především tzv. ex-date. Jinými slovy první obchodní den, kdy se již akcie obchodují bez nároku na aktuální dividendu. Nakoupit akcie s nárokem na dividendu se tedy na pražské burze musí nejpozději den před „ex-date“. Na burze RM-Systém, kde dochází k vypořádání on-line, však tedy ještě i v Rozhodný den pro nárok. Následně v den „ex-date“ tradičně dochází k tzv. kurzové dividendové korekci.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688