Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Internet a telefony  |  25.05.2022 16:40:00

Muskova SpaceX začala nabízet již i „mobilní“ satelitní internet. Zájemci si připlatí

Budování satelitní internetové konstelace společnosti SpaceX dle všeho zintenzivňuje. Jen v tomto měsíci došlo za pomoci rakety Falcon 9 k vynesení čtyř dávek satelitů Starlink. Od počátku roku pak lze v souhrnu napočítat 14 takových misí. Nad našimi hlavami již zkrátka krouží zhruba 2 400 internetových satelitů Starlink, což je nicméně stále jen zlomek z celkového zamýšleného počtu. Každopádně díky nim již došlo k vybudování některých dílčích fází projektu, které umožňují pokrytí poměrně výrazné části světa satelitním internetem. V létě má odstartovat budování třetí vrstvy satelitů Starlink na oběžné dráze, která má přinést, kromě postupného dalšího zrychlování přenosových parametrů internetu, také pokrytí polárních oblastí Země. Obecně zejména v příštím roce by se mělo pokrytí ve světě výrazně rozšířit. Ať už například o celou Afriku či Jižní Ameriku.

Mapa pokrytí satelitním internetem SpaceX

 

Počet uživatelů satelitního internetu od společnosti SpaceX se měl rozrůst již na zhruba 250 tisíc. Jak už jsme dříve informovali, nejedná se přitom o levnou záležitost. V minulém týdnu vstoupil v USA v platnost již v březnu avizovaný nový ceník, který měsíční poplatek zvyšuje o zhruba desetinu na 110 USD (bez daně). Dle webu společnosti u nás zůstává cena za využívání služby v platnosti na 2 579 (včetně DPH), dokonce došlo ke zlevnění dříve naopak zdraženého hardwaru. Souvisí to ale vlastně s nově nabízenou službou. Jak jsme v březnu uváděli, cena místo zhruba 13 tis. Kč letos poskočila na 15 600 . Nyní lze dle webu společnosti pořídit potřebný „Starlink Kit“ za 14 300 . Nicméně se o zhruba desetinu, na téměř již 2 tis. , zvedla vcelku nepochopitelná výše poštovného a balného.

Internet pro karavany, resp. cestovatele

Dosud uživatelé satelitního internetu od SpaceX mohli připojení využívat pouze na předem uvedené stálé adrese. Převést zařízení třeba z Prahy a rozložit na chalupě v Krkonoších sice není problém, nicméně internet takto zkrátka není firmou poskytován. Nově ale SpaceX začala nabízet službu s názvem „RV“, tedy vlastně pro „rekreační/obytné vozy“, která to již umožňuje. Uživatel však musí sáhnout ještě hlouběji do kapsy, když měsíční poplatek je stanoven na 3 259 , resp. v USA na 135 USD.

Pro tuto službu firma navíc nabízí modernější zařízení s anténou tentokrát čtvercového tvaru. A tento „Starlink Kit“ již stojí 15 600 . Tedy tolik co na jaře stálo zařízení pro připojení na „stálé“ adrese. Každopádně zájemcům o satelitní internet od SpaceX obecně hrozí, že v budoucnu budou muset sáhnout znovu do peněženky. Podmínky služeb totiž kromě jiného zmiňují: „Stejně jako jiné nové technologické produkty i sada Starlink Kit časem technologicky zastará. Čas od času může být nutné, aby si zákazníci zakoupili novější model pro optimální Služby.“

 

Otázkou je také rychlost zejména právě „mobilního“ satelitního internetu. Firma sice udává, jako u „pevného“ satelitního internetu rychlost uploadu 50-250 Mbs, avšak přidává doplňující značně širokou položku rychlosti 5-100 Mbs. Ta dle SpaceX může nastat v přetížených oblastech v době vysokého využití služeb. V podrobných podmínkách pro uživatele navíc zmiňuje: „Uvedené rychlosti a nepřetržité používání Služeb nejsou zaručeny. Skutečné rychlosti budou pravděpodobně nižší než maximální rychlosti v hodinách špičkového používání.“

Doplnit ještě závěrem lze, že satelitní RV internet lze dle firmy kdykoliv pozastavit (na měsíční bázi), tedy měsíční poplatek hradit pouze v době využívání. Poměrně překvapením je také informace o okamžité dostupnosti. Neexistuje čekací seznam, aktuálně mají být všechny objednávky obratem vyřizovány. Záležet má následně pouze na dostupnosti hardwaru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688