Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  14.03.2021 18:40:10

Muskova internetová satelitní síť se rekordně rychle rozrůstá

Dnes brzy ráno amerického času odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska raketa Falcon 9, která na oběžnou dráhu dopomohla vynést další várku 60ti internetových satelitů Starlink. Přestože je teprve polovina měsíce, jednalo se v březnu již o třetí úspěšnou obdobnou misi. Společnost SpaceX vizionáře Elona Muska dosud v rámci jednoho měsíce uskutečnila vždy maximálně dvě mise se satelity Starlink. Do konce března by se přitom měla uskutečnit ještě minimálně jedna. SpaceX zkrátka výrazně zrychluje budování své tzv. satelitní konstelace, která má výhledově zajistit dostupnost internetu po celém světě.

K dnešnímu startu došlo pouhé tři dny po předchozím vypuštění satelitů Starlink. V tomto měsíci se první let se satelity Starlink uskutečnil 4. března. Pro dnes použitý první stupeň rakety Falcon 9 se jednalo již o devátou úspěšnou misi. Například před 2 lety napomohl vůbec k prvnímu testovacímu letu kosmické lodi Crew Dragon (Demo 1) k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Jak lze níže shlédnout ze záznamu celé mise, raketa Falcon 9 dnes zhruba 8,5 minuty po startu opět úspěšně přistála na autonomní plošině umístěné v Atlantickém oceánu, tentokrát na „Of Course I Still Love You“. Dočkat se tak v budoucnu bude moci své jubilejní desáté mise. Vypuštění samotných satelitů Starlink lze ve videu nalézt v čase cca 1:20:50 hod.

 

SpaceX se dnešní další várkou vypuštěných satelitů vlastně výrazně přiblížila k dokončení první fáze budování své sítě Starlink, v rámci které má být umístěno 1584 satelitů na orbitu ve výšce 550 km. Tedy však stále vlastně jen nevýrazná část z plánovaných téměř 12 tisíc satelitů. Jak už jsme například naposledy uváděli v článku „Muskův satelitní internet si mohou předobjednat již i zájemci z České republiky“ SpaceX již přesto v rámci beta testování internetové připojení poskytuje v Severní Americe a Velké Británii více než 10 tisícům uživatelům. V Evropě nově služby začíná SpaceX nabízet na západě Německa.

Vizualizace dnešní aktuální polohy satelitů Starlink (v 18:14 hod.)


Zdroj: heavens-above.com

V návaznosti na výtky astronomů je již pozorovatelnost zejména „novějších“ satelitů mizivá. Ať už díky novému barevnému provedení, tak především softwarovým úpravám týkajících se náklonu/orientaci solárních panelů Starlinků.

Připomenout lze, že SpaceX satelitní internet prodává za měsíční poplatek 99 USD (bez daně), tedy v aktuálním přepočtu necelých 2 200 . Zájemce každopádně navíc musí počítat s úvodní investicí ve výši 499 USD (10 900 ) za „Starlink Kit“. Tedy za potřebný hardware skládající se z antény, základního stojanu pro pozemní upevnění a Wi-Fi router. V případě montáže na střechu je třeba si přikoupit lepší konzoli.

 

K aktivitám SpaceX možno zmínit pokračování vývoje „Hvězdné lodi“. Tedy opakovaně použitelné vesmírné lodi Starship, která má být v budoucnu schopna za pomoci nosné rakety Super Heavy dopravovat náklad minimálně 100 tun na oběžnou dráhu Země, resp. zajišťovat cesty na Měsíc, Mars či „jinam“. Samotný nákladový prostor Starship, který má v osobní verzi pojmout i 100 pasažérů, by měl být 18 metrů vysoký. Při startu by zkrátka celý kolos (Starship+ Super Heavy) o průměru 9 metrů měl čnít do výšky 120 metrů. Pro představu v porovnání tedy jako je délka fotbalového hřiště.

Na rozdíl od testovacích verzí Starship SN8 či SN9 se tentokrát modernizovanější SN10 počátkem března podařilo uskutečnit úspěšně celý testovací let včetně přistání. Dosednutí nicméně bylo „tvrdší“ a poškozená SN10 tak několik minut po přistání, díky úniku metanu, přeci jen vybuchla. V testovací oblasti Boca Chica poblíž hraniceMexikem nicméně SpaceX již připravuje k dalšímu 10 km skoku verzi SN11. V pondělí by zřejmě mělo dojít k testovacímu statickému zážehu motorů. V případě úspěchu by tak samotný start neměl být daleko.

Na Floridě pak pokračují přípravy mise Crew-2 k ISS, která by měla zajistit obměnu části posádky stanice. Falcon 9 s lodí Crew Dragon se 4 člennou posádkou se nemá uskutečnit dříve než 22. dubna. Po úspěšném spojení s ISS, a zřejmě několikadenním společném pobytu, má následně dojít na přelomu měsíce (duben/květen) k návratu astronautů z mise Crew-1.

V sobotu dva současní členi posádky ISS Victor Glover a Michael Hopkins strávili téměř 7 hodin mimo stanici. V rámci výstupu do volného prostoru úspěšně dokončili servis chladicího systému stanice a komunikačního zařízení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688