Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  15.09.2021 06:15:09

Muskova SpaceX uskuteční přelomovou vesmírnou civilní misi

O další milník v dobývání vesmíru by se tento týden měla postarat společnost SpaceX. V rámci mise s názvem Inspiration4 by se na tři dny měli na oběžnou dráhu Země dostat její čtyři běžní obyvatelé. A to bez účasti profesionálního astronauta některé ze světových kosmických agentur jako je NASA či ESA. Misi lze označit za předzvěst vesmírného turismu, když přitom současní civilisté za možnost pozorovat Zemi z vesmíru vlastně neplatili. Spíše se jedná o charitativní akci, která má přinést 200 mil. USD (přes 5 mld. ) pro výzkumnou nemocnici St. Jude Children’s Hospital v Tennessee. A zároveň zviditelnit její činnost. 

Polovinu zmiňované částky nicméně věnoval Jared Isaacman, který má právě celé misi velet. Zakladatel a výkonný ředitel na NYSE veřejně obchodovatelné společnosti Shift4 Payments (FOUR) si dar vzhledem ke svým úspěšným podnikatelským aktivitám mohl dovolit. Je fandou letectví azkušeným pilotem, potažmo dobrodruhem. V roce 2009 se v letadle Cessna Citation Jet účastnil vytvoření rekordu v kategorii nejrychlejšího obletu planety Země. Do dnešních dnů je i členem akrobatického Black Diamond Jet Team, kde se jako „pravé křídlo“ ve skupině československých letadel L-39 Albatros často zúčastňuje leteckých show. Ve 28 letech založil společnost Draken International, která se stala největší soukromou leteckou společností na světě a o osm let později ji prodal společnosti Blackstone za devítimístnou dolarovou částku. Zmiňovaná Shift4 Payments, zabývající se zpracování plateb v hotelech a restauracích, má aktuálně tržní hodnotu 6,5 mld. USD. Jared Isaacman ve firmě stále vlastní více než třetinu.

Jared Isaacman o cestu do vesmíru usiloval dlouhodobě a SpaceX ho i pověřila výběrem dalších členů posádky. Chtěl mezi sebou zdravotníka, který by byl zároveň pacientem prodělajícím rakovinu. Vybrána byla 29letá zdravotní sestřička Hayley Arceneaux. Té byl v 10 letech diagnostikován zhoubný nádor v koleni. A právě ve zmiňované nemocnici St. Jude, kde se úspěšně vyléčila, nyní pracuje a napomáhá získávat finanční prostředky pro její provoz.

Zajímavost se pojí také k Sian Proctor, která bude pilotem mise. Tato 51letá americká profesorka geologie se totiž narodila zhruba 9 měsíců po přistání Apolla 11 na Měsíci. Jak sama uvádí, patrně byla dítětem, které vzešlo z oslavy tohoto historického okamžiku. Její zájem o vesmír je enormní, když se u NASA opakovaně snažila stát astronautkou. Avšak neúspěšně, nicméně účastnila se několika analogových simulací kosmických letů, včetně čtyřměsíční mise Mars, kterou financovala NASA. Vzhledem k automatizovaným řídícím systémům Dragonu by v rámci mise z hlediska pilotování příliš práce neměla mít.

Poslední účastník vzešel losem z dárců finančních prostředků pro zmiňovanou nemocnici St. Jude. Chris Sembroski však nebyl přímo vylosován, šťastlivcem byl jeho kamarád, který mu místo z osobních důvodů přenechal. Chris Sembroski se celý život vlastně rovněž pohyboval okolo kosmonautiky a letectví. V současnosti je jako datový inženýr zaměstnán u Lockheed Martin.

Čtveřice členů posádky má zkrátka reprezentovat čtyři hodnoty, které tato mise podporuje: vůdcovství, naději, štědrost a prosperitu. 

Zdroj: SpaceX

Start ze středy na čtvrtek

SpaceX v návaznosti i na relativně příznivou předpověď počasí stanovila start na středu večer místního času. Tedy z Kennedyho vesmírného střediska ze startovací rampy 39A by se raketa Falcon 9 s lodí Dragon měla vznést ze středy na čtvrtek ve 2:02 hod. našeho času. Přímý přenos započne asi 4 hodiny předem a lze je sledovat níže.

 

V rámci mise bude posádka na oběžné dráze provádět vědecký výzkum, jehož cílem je zlepšit lidské zdraví na Zemi a během budoucích dlouhodobých letů do vesmíru. Přibližně tři dny po startu se pak Dragon s posádkou Inspiration4 vrátí na Zemi a přistane na jednom z několika možných míst u pobřeží Floridy.

Posádka Inspiration4 se zároveň dostane od Země vůbec nejdále, než jakýkoli lidský kosmický let od dob Hubbleových misí. Na orbitě budou v lodi Dragon ve výšce 575 km oproti například Mezinárodní kosmické stanice ISS pohybující se ve zhruba 420 km. Od předchozích lodí Dragon s lidskou posádkou je ta současná navíc vybavena pozorovací kopulí, která je největším souvislým vesmírným oknem, jaké kdy bylo vyneseno do vesmíru.

Zdroj: SpaceX

Vynášení internetových satelitů Starlink obnoveno

Vlastně netradičně z Vandenbergovi letecké základny v Kalifornii uskutečnila SpaceX v úterý ráno našeho času další misi se satelity Starlink. Raketa Falcon 9 jich tentokrát napomohla vynést 51 oproti povětšinou obvyklým 60. Jejich počet se každopádně rozšířil na zhruba 1 800.

Přestože první měsíce letošního roku znamenaly rekordní tempo v rozšiřování tzv. satelitní konstelace, od předchozí poslední mise z 26. května následně nastala neobvyklá téměř 4 měsíční přestávka. Hovořilo se o nedostatku čipů či také tekutého kyslíku coby paliva pro raketu Falcon 9. Důvodem však mohla být také modernizace satelitů, která nejspíše přinesla i jejich zvětšení. Nová generace v1.5 obsahuje laserové systémy pro vzájemnou komunikaci mezi satelity. Konstrukce je také navržena tak, aby celý satelit při deorbitaci shořel. SpaceX již dříve začala také satelity vybavovat speciálními slunečními clonami, takže možnost zahlédnout současnou várku Starlinků na obloze bude zřejmě omezená. Data možných přeletů nad Českou republikou zatím nejsou známa. V následujících dnech nicméně půjde, pokud počasí dovolí, ve večerních hodinách pozorovat výrazně viditelnější ISS, což přiblížíme v samostatném článku.

Závěrem možno zmínit, že SpaceX by mohla nyní přepsat své statistiky. Dosud nejkratší čas mezi starty jejich raket totiž činil necelých 48 hodin. Pokud proběhne start mise Inspiration4 dle plánu, rekordní čas se zkrátí o zhruba 4 hodiny.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688