mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  16.02.2022 14:48:16

Podmínky cestování do Uruguaye (nízké riziko nákazy) a návratu do ČR - Platnost očkovacích certifikátů je nově stanovena na 270 dní od poslední (zpravidla druhé) dávky. Ovšem: pokud je podána posilovací dávka (tzv. booster), certifikát platí neomezeně.

COVID-19 - aktuální podmínky cestování do Uruguaye (nízké riziko nákazy) a návratu do ČR

17.06.2021 / 10:51 | Aktualizováno: 15.02.2022 / 22:24

Velvyslanectví ČR v Buenos Aires informuje, především pro účely návratu českých občanů z Uruguaye a cestování do Uruguaye, o pravidlech návratu do ČR, situaci v Uruguayi a opatřeních místních orgánů v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru a onemocnění COVID-19.

Velmi doporučujeme českým občanům v Uruguayi a těm, kteří se do Uruguaye chystají, aby se bezodkladně registrovali v systému DROZD.

Prosíme, abyste věnovali pozornost informacím o pravidlech pro vstup na území ČR a karanténních opatřeních. Ucelenou informaci naleznete v platných ochranných opatřeních MZdr ČR, zejména v aktuálním ochranném opatření k omezení překročení státní hranice ČR. Ve dvou názorných schématech, zde a zde, naleznete přehlednou informaci, kdo a za jakých podmínek může vstoupit na území ČR. Upozorňujeme rovněž na ochranné opatření o kontrolách fyzických osob na mezinárodních letištích při vstupu do ČR.

Uruguay patří mezi tzv. zelené země (s nízkým rizikem nákazy).

Věnujte pečlivou pozornost podmínkám návratu do ČR.

Pro cestování věnujte pozornost Rozcestníku informací k cestování do zahraničí.

Pozor: U pravidel návratu do ČR se nově nerozlišuje „barva“ příslušné země, tedy do jakého stupně rizika nákazy je v daný okamžik zařazena (ruší se „semafor“); rozhodující je, zda osoba cestuje ze země EU či ze země mimo EU a o jakou osobu se jedná. Barva země však zůstává relevantní pro imigrační podmínky.

Připomínáme povinnost vyplnit příjezdový formulář (viz také příloha níže).

Pozor: Platnost očkovacích certifikátů je nově stanovena na 270 dní od poslední (zpravidla druhé) dávky. Ovšem: pokud je podána posilovací dávka (tzv. booster), certifikát platí neomezeně.

Informujeme, že uruguayský vakcinační certifikát je postaven na roveň digitálnímu očkovacímu certifikátu EU COVID (viz seznam příslušných zemí).

Pozor: nově se zkracuje platnost antigenních testů na 24 hodin.

Lékařské potvrzení o prodělání onemocnění COVID-19 k doložení při cestě do ČR naleznete zde.

Nadále platí mimořádná a ochranná opatření Ministerstva zdravotnictví vyhlášená na základě zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19. Věnujte pozornost podmínkám přístupu k ubytování a službám (například hotely, restaurace, kadeřnictví, sporty) pouze pro plně očkované nebo osoby s prodělaným covidem-19.


VSTUP NA ÚZEMÍ URUGUAYE

Od 1. 11. 2021 mohou bezvízoví turisté do Uruguaye volně přicestovat, a to za předpokladu, že mají kompletní očkování a disponují příslušným certifikátem. Čeští turisté s očkovacím certifikátem EU tedy mohou zemi za splnění příslušných podmínek navštívit. Podrobnosti viz níže u jednotlivých kategorií osob.

Pro vstup na území Uruguaye je ve všech případech nutno disponovat zdravotním pojištěním, které plně kryje veškeré výlohy spojené s nákazou koronavirem, a vyplnit příjezdový formulář.


OČKOVANÉ OSOBY

Za očkované se považují osoby, které obdržely jednu nebo dvě dávky látky proti viru SARS-CoV-2 (v závislosti na tom, zda se jedná o jednodávkovou nebo dvojdávkovou vakcínu), schválené zemí původu nejpozději devět měsíců před plánovaným odletem a za splnění podmínek k dosažení účinné imunity. Očkování a dodržení výše uvedeného musí cestující prokázat potvrzením vydaným zdravotnickým zařízením země původu. V případě třetí dávky se účinná imunita počítá po uplynutí sedmi dnů.

Test před odletem: cestující jsou povinni prokázat se před cestou negativním výsledkem PCR testu. Výsledek nesmí být starší 72 hodin. Test nemusí absolvovat děti mladší 6 let.


TESTOVANÉ OSOBY

Neočkovaní cizinci mohou do země vstoupit pouze ve výjimečných případech, prokáží-li příslušnost k jedné z autorizovaných skupin (bude upřesněno).

Test před odletem: cestující jsou povinni prokázat se před cestou negativním výsledkem PCR testu. Výsledek nesmí být starší 72 hodin. Test nemusí absolvovat děti mladší 6 let.

Test po vstupu na území: cestující jsou povinni absolvovat další PCR-RT test sedmý den pobytu na území Uruguaye, anebo absolvovat povinnou preventivní sociální izolaci po dobu 14 dnů od vstupu do země. Pokud pobyt v Uruguayi nepřesáhne 7 dní, nemusí tento test podstupovat.


OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

Za takové se považují osoby, které prodělaly onemocnění covid-19 během posledních 90 dnů před příjezdem do země.

Prokázání onemocnění: cestující je povinen předložit pozitivní výsledek PCR-RT nebo antigenního testu, který byl proveden maximálně 90 až 10 dnů před odletem nebo příjezdem do země. Tento výsledek testu musí být připojen k čestnému prohlášení (příjezdovému formuláři) a předložen před nástupem cesty.


DĚTI

Test před odletem: nezletilí jsou povinni prokázat se před cestou negativním výsledkem PCR testu. Výsledek nesmí být starší 72 hodin. Test nemusí absolvovat děti mladší 6 let.


PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Každý cestující včetně dětí je povinen do 48 hodin před cestou vyplnit elektronický příjezdový formulář, který má charakter čestného prohlášení za podmínek uvedených v § 239 trestního zákoníku.


PODMÍNKY NA MÍSTĚ

Uruguay registruje 777 tisíc případů nakažení koronavirem, z toho 6.756 úmrtí. Poslední denní přírůstek je 4.733 nakažených.

Restrikce se postupně uvolňují, případně dočasně zavádějí v okamžiku růstu počtu nakažených. Obnovuje se provoz obchodních center. Ministr zdravotnictví nabádá k omezení sociálních a společenských aktivit na nezbytné minimum.

Po dobu pobytu v Uruguayi platí povinnost podrobit se na žádost změření teploty, typicky při vstupu do uzavřených prostor (restaurace, nákupní centra, hotely apod.).

Platí povinnost dodržování bezpečné vzdálenosti 2 metry a povinnost mít zakrytá ústa a nos v uzavřených prostorách; druh zakrytí (rouška, respirátor, stupeň ochrany) není specifikován.

Vnitrostátní doprava s omezeními funguje. Komerční lety do Evropy fungují v přibližně polovičním objemu oproti situaci před pandemií. Společnost Buquebus v omezené míře obnovila trajektové spojení s Argentinou.


POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

Při potvrzení nákazy koronavirem je nutné dodržet 14-denní karanténu, kterou lze po uplynutí této doby ukončit za podmínky, že osoba nevykazuje příznaky onemocnění; není zapotřebí absolvovat nový test.


UŽITEČNÉ KONTAKTY

Ministerstvo zahraničních věcí

Ministerstvo zdravotnictví

Za účelem podstoupení antigenního či PCR testu na Covid-19 přikládáme níže (soubor ve formátu pdf) seznam certifikovaných laboratoří na území Uruguaye.

V případě potřeby se neváhejte obrátit na naše velvyslanectví na e-mailu buenosaires@embassy.mzv.cz nebo ve zvlášť závažných případech kontaktujte naši nepřetržitou linku konzulární pohotovosti: +54 9 11 4189 4152.


PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Věnujte pozornost přehledu podmínek návratu do ČR.

přílohy

Příjezdový formulář - 224 KB PDF (Acrobat dokument) 24.9.2020
https://www.mzv.cz/file/4081246/Prijezdovy_formular.pdf

Uruguay - seznam laboratoří pro test na Covid-19 - 104 KB PDF (Acrobat dokument) 12.2.2021
https://www.mzv.cz/file/4209763/Uruguay___seznam_laboratori_pro_test_na_Covid_19.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688