mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  02.06.2021 12:00:00, aktualizováno 23:03:40

Průzkum: Lidé chtějí spravedlivé důchody. Jen 22 % lidí považuje nynější důchody za spravedlivé.

Jen 22 % lidí považuje nynější důchody za spravedlivé. Drtivá většina volá po  změně. Vyplývá to z průzkumu agentury MEDIAN, který se uskutečnil ve 2. polovině  května. Většina respondentů podporuje základní důchod, tzv. výchovné nebo  možnost dřívějšího odchodu do penze pro náročné profese bez krácení důchodu

Naopak nesouhlasí se zvyšováním důchodového věku. Průzkum tak ukazuje, že  návrhy změn důchodového systému, předložené MPSV, mají výraznou podporu  veřejnosti.  

Lidé, kteří se do průzkumu zapojili, vítají jak tři obecné hlavní principy reformy:  spravedlnost, udržitelnost a srozumitelnost, tak i klíčové konkrétní změny, s nimiž důchodová reforma přichází. 

Spravedlnost 

Za spravedlivé považují lidé nynější důchody jen ve 22 % případů. Mezi nimi je silná  podpora takzvaného nultého pilíře. Ten by měl zaručovat nejnižší možnou výši důchodu.  „Nultým pilířem chceme garantovat, aby každý, kdo splní povinnou délku pojištění  a dosáhne důchodového věku, měl jistotu, že bude pobírat minimálně  10 tisíc korun,“ říká ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Minimální důchod považuje za  správný 89 % respondentů. Podle 96 % lidí by přitom penze měla být tak vysoká, aby  zajistila důstojné prožití stáří, a podle 90 % dotázaných je nedůstojné, aby důchodci museli žádat o další sociální dávky, jako je například příspěvek na bydlení. Jen 62 % lidí přitom  souhlasí s tím, aby lidé s vyššími příjmy v aktivní části pracovního života měli vyšší  starobní důchod než lidé s nižšími příjmy.  

Odměnu za výchovu dětí považuje za správnou 85 % dotázaných, a zároveň podle  86 % lidí je nespravedlivé, že ženy, které se staraly o děti, mají nižší penze než muži.  „Tuto nerovnováhu chceme změnit. Každý, kdo vychovával dítě by měl dostat navíc  500 korun měsíčně,“ dodává ministryně. 

Poměrně jasný je také postoj k věku odchodu do důchodu. Celkem 86 % lidí nesouhlasí  s tím, aby se věk odchodu do důchodu prodlužoval nad současných 65 let. Možnost jít  dříve do důchodu pro ty, kteří pracují v náročných profesích, podporuje 90 % lidí.  Se zkrácením pojištěné doby pro přiznání penze z dnešních 35 na 25 let pak souhlasí  81 % respondentů. 

Srozumitelnost 

Z průzkumu jasně vyplývá, že lidé chtějí už v průběhu aktivního pracovního života mít  jasno, kdy půjdou do penze (97 % – odpověď ano a spíše ano) a jakou mohou očekávat  výši důchodu (95 %). Po zjednodušení důchodového systému volá zhruba 81 % respondentů, přičemž současný systém je srozumitelný pouze pro 36 % z nich. „Naše návrhy celý systém zpřehlední. Každý si bude moct snadno zjistit, kdy půjde  do penze a s jakou výší důchodu může počítat,“ zdůrazňuje ministryně prácesociálních věcí Jana Maláčová.

Praha, 2. června 2021 

Udržitelnost 

Průzkum agentury Median se zabýval také tím, z čeho by důchodový systém měl být  financovaný. Soukromé spoření většina lidí považuje za dobrý doplněk, ale nemělo by být  pilířem důchodového systému (88 %). Na důchody by podle 69 % respondentů mělo jít  více peněz přímo ze státního rozpočtu. Stát by měl najít potřebné finance v lepším výběru  některých daní (87 %) a z nových daní (například digitální daň, bankovní daň – 71 %). 

Grafy: 

Obecné parametry důchodového systému 

Principy solidarity a zásluhovosti v důchodovém systému

Praha, 2. června 2021 

Zohlednění péče v důchodovém systému 

Náročné profese, pracující senioři

Praha, 2. června 2021 

Financování důchodového systému 

O průzkumu: 

Struktura respondentů: 

Výzkumu se zúčastnilo 1018 respondentů z celé ČR ve věku 18 a více let. Dotazování  probíhalo ve dnech 21. – 25. 5. 2021

Celá zpráva z průzkumu je dostupná ZDE 


Tiskové oddělení MPSV

Ke stažení

10.06. 15:38  33% daň ze mzdy (Kecal)
05.06. 07:21  Důchod ! (Vladimír Kusyn)
04.06. 11:42  duchody (Viola)
04.06. 08:51  duchody (Bejvoč)
04.06. 08:48  duchody (Kurz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688