Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  21.12.2020 13:14:06

Covid srazil příjmy Čechů, pohoršila si třetina z nich


Příchod pandemie koronaviru ovlivnil příjmy Čechů, třetina z nich si pohoršila. Příjem jim letos klesl v průměru o čtvrtinu. I to je možná jeden z důvodů, proč mnozí během pandemie změnili přístup k finančním produktům jako ke spoření, úvěrům, investicím a online bankovnictví. Nezvyklá situace přiměla některé domácnosti k efektivnější správě peněz. Češi si zvykli více používat online bankovnictví. Ve srovnání s předcovidovým obdobím jej více využívá každý čtvrtý (26 %). Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Sberbank o finanční situaci v domácnostech.

 

Stoupá zájem o spoření

Pokles osobních příjmů zaznamenal během pandemie každý třetí Čech. Se snížením výdělků začali někteří více spořit. Alespoň to vyplývá z průzkumu Sberbank, podle kterého nyní 15 % Čechů využívá spořicí účty více než před koronavirem. „S nastalou situací si část klientů začala uvědomovat důležitost finančních rezerv, které mohou právě v takových případech, jako je pandemie, využít. Spořicí účet je efektivnější možností, jak ukládat finance, které jsou kdykoliv k dispozici, než je nechat na běžném účtu,“ vysvětluje Radka Černá, tisková mluvčí Sberbank. Lidé také častěji využívají online bankovnictví, v průzkumu to uvedla čtvrtina z nich (26 %). „Zvýšený zájem o internetové bankovnictví evidujeme zejména u běžných požadavků. U klientů ale stále zůstává důležitá i možnost zajít si na pobočku, aby se mohli poradit osobně,“ dodává Radka Černá. Banky zaznamenaly nárůst zájmu i u kreditních karet. Téměř pětina respondentů (17 %) v průzkumu uvedla, že nyní používá kreditní karty častěji.

 

Se spotřebitelskými úvěry jsou Češi obezřetnější

Pokles Češi naopak uvádějí u jiných produktů. Menší zájem deklarovali o odložené platby (5 %) či kontokorent (6 %). I u spotřebitelských úvěrů jsou mnozí opatrnější. Z těch, kteří už nějaký úvěr čerpají, přiznalo 7 %, že další úvěr už by si nevzalo, vyplývá z průzkumu. „Současná situace v domácnostech je složitá. Obezřetnost je tedy na místě, což vnímáme pozitivně. I proto jsme přišli se spotřebitelským úvěremúrokovou sazbou 1,99 procent, která je srovnatelná se sazbami u hypotečních úvěrů. Uvědomujeme si, že nutnost půjčovat si ve společnosti nemizí, je třeba se ale rozhlížet po solidních podmínkách i společnostech,“ vysvětluje Radka Černá ze Sberbank. Zdrženlivost panuje i u investic, skoro každý desátý Čech (9,3 %) uvedl, že v současné době investuje méně než před koronakrizí.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688