TNBiz (TN.cz)
Práce  |  26.12.2019 22:22:23

V roce 2019 rostly mzdy i kupní síla. Ke konci roku roste obava z ekonomické krize

Rok 2019, který pomalu končí, byl pro Česko podle ekonomů úspěšný. Rostly mzdy a o necelých pět procent i kupní síla obyvatel. V příštím roce ale očekávají mírné zpomalení. A existuje i riziko, že přijde ekonomická krize. Té se v současné době podle průzkumů obává zhruba polovina obyvatel.

Podívejte se také: 2020 - Co nového bude ve financích v roce 2020? 

Rostou nám příjmy a podle kupní síly jsme na starém kontinentu na 24. místě. Ze zemí střední a východní Evropy jsou na tom lépe jen Slovinci a Estonci. Průměrně si letos přijdeme na zhruba 254 tisíc korun.

Podle průzkumů tři čtvrtiny Čechů očekávají, že na tom budou v následujícím roce ekonomicky lépe nebo alespoň stejně jako letos.

Kupní síla by v příštím roce měla stoupnout přibližně o 3 %. Po roce blahobytu si ale někteří zřejmě budou muset utáhnout opasky. A to především v odvětvích, která jsou závislá na zahraničním obchodu.

"V roce 2020 budou problémy zejména v hutnictví, v těžebním průmyslu a také v automobilovém průmyslu. To znamená, v těchto průmyslových odvětvích se lidé budou bohužel bát o práci," sdělil ekonom Lukáš Kovanda.

Mírné zhoršení na trhu práce by ale mělo do budoucna začít zvyšovat kvalitu pracovní síly. Na obsazení většiny volných pracovních míst není v současné době potřeba téměř žádná kvalifikace. Podniky proto zaměstnávají často cizince. 

"To udržuje velmi nízkou hladinu mezd v České republice a bohužel na to doplácí také čeští občané tím, že nemají vyšší mzdu a tím že tedy stále dramaticky zaostáváme, co se mzdy týče, za zeměmi typu Rakouska nebo Německa," doplnil Kovanda.

Zhruba polovina Čechů se přitom obává, že by v příštím roce mohla přijít krize. I když se Češi krize obávají, připraveni na ni většinou nejsou. Takzvaný finanční polštář, ze kterého by pokryli nečekané výdaje, má podle průzkumů jeden člověk ze 40. Podle odborníků bychom přitom měli mít finanční rezervu na tři až šest měsíců, ideálně na rok.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688