Randstad (Randstad)
Práce  |  22.04.2024 12:42:54

Český trh práce v éře AI: Polovina firem je AI otevřena, třetina se obává snižování počtu pracovních míst

Čím dál více českých firem si uvědomuje přínos umělé inteligence a její využití podporuje již polovina společností. Třetina podniků přitom předpokládá, že v důsledku AI dojde ke snížení počtu pracovních míst na trhu práce. Největšími benefity umělé inteligence je podle respondentů průzkumu HR Trends automatizace opakujících se úkolů a rychlejší zpracování dat, zatímco za hlavní výzvy označují zabezpečení dat a nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Firmy využívají AI nejčastěji v administrativě, personalistice a marketingu.

Průzkum HR Trends 2024 společnosti Randstad ukazuje, že české firmy jsou stále více otevřené využívání umělé inteligence. Zatímco 14 % firem plánuje její rozsáhlé nasazení a 33 % je otevřeno jejímu cílenému použití v konkrétních oblastech, 47 % nemá k AI jasný postoj. Pouze 5 % společností nasazení AI nepředpokládá. „Adopce AI není jen o technologii, je to také o změně postojů a kultury ve firmách. Čísla ukazují, že naše firmy začínají rozumět výhodám, které AI může přinést, a jsou připraveny investovat do jejího využití,“ vysvětluje Martin Jánský, generální ředitel společnosti Randstad Česká republika.

Podle HR Trends 2024 se 64 % respondentů domnívá, že počet pracovních míst se v důsledku zavádění umělé inteligence nezmění. 31 % očekává snížení počtu pracovních míst, zatímco pouhých 5 % věří, že jejich počet se zvýší. Otázka ohrožení pracovních míst umělou inteligencí se v médiích často skloňuje. Jako podstatnější však vidím výzvu pro každého jednotlivého zaměstnance, aby se naučil AI používat. Ať už místa ubydou či přibydou, jedno je jisté – charakter práce se změní, už se dokonce mění. Dopady na strukturu pracovních činností vidím v tomto směru jako důležitější než absolutní počet pracovních míst,“ říká Martin Dostál, člen investičního výboru fondu LOOK AI Ventures a expert na AI.

Výsledky průzkumu ukazují, že český trh práce čekají díky zvyšující se implementaci umělé inteligence významné změny, což přinese nové výzvy i příležitosti pro firmy a jejich zaměstnance. Mezi hlavní benefity AI patří automatizace (69 % firem vidí výhody právě v automatizaci opakujících se úkolů) a rychlejší zpracování dat (68 % oceňuje lepší předpovědi a zpracování informací). Tato technologie také přináší vyšší produktivitu (48 %), podporu HR činností (34 %) a zlepšení kvality práce (24 %). Za největší výzvy považují podniky zajištění bezpečnosti dat (60 %), nedostatek kvalifikovaných pracovníků pro práci s AI (43 %) a nedůvěru zaměstnanců i vedení v přínosy AI (43 % a 23 %). „Přijetí AI vyžaduje nejen technologické změny, ale také kulturní posun v organizacích, kde musí být zajištěno školení a podpora zaměstnanců, aby mohli s novými systémy efektivně pracovat,“ upozorňuje Martin Jánský. „Zajištění důvěrnosti a bezpečnosti dat se musí stát prioritou. S novými regulacemi, jako je EU AI Act, se otevírá cesta k transparentnější a bezpečnější implementaci AI,“ doplňuje Martin Dostál.

Průzkum HR Trends naznačuje významnou roli umělé inteligence v řadě sektorů: 59 % respondentů očekává její nasazení v administrativě, 44 % v IT, 40 % v personalistice a stejný podíl v marketingu. Martin Jánský k tomu poznamenává: Umělá inteligence přináší efektivitu i do oblastí, které dříve jako technologické vnímány nebyly. V oblasti HR například umožňuje personalizovanější přístup k náboru a rozvoji talentů, což snižuje náklady a zvyšuje produktivitu.“ A Martin Dostál dodává: Výsledky odhalují veřejné vnímání potenciálu AI v daných sektorech. Z mé zkušenosti však mohu říci, že i oblasti s nižším skórem, jako je například logistika nebo rozvoj podnikání, mají velký potenciál, který se může oborům s nejvyšší mírou využití AI vyrovnat.“

O průzkumu HR Trends

Průzkum Randstad HR Trends 2024, realizovaný společnostmi Randstad a Evalueserve, se uskutečnil mezi prosincem 2023 a lednem 2024. Zapojilo se do něj 154 vedoucích pracovníků z oblasti HR a managementu z různých sektorů českého trhu. Organizace zaměstnávající více než 500 lidí představovaly 35 % vzorku, nejvíce zastoupenými odvětvími byly výroba a průmysl, obchod, IT a služby. Cílem tohoto výzkumu bylo identifikovat aktuální trendy, výzvy a přístupy k řízení lidských zdrojů v České republice pro rok 2024. Výsledky průzkumu odhalují klíčové informace o očekávaném vývoji podnikání, strategiích pro získávání a udržení talentů, plánech na zvyšování mezd a integraci umělé inteligence do HR procesů. Tyto poznatky nabízejí cenný přehled, jak firmy v Česku plánují čelit výzvám a využívat příležitostí na trhu práce v nadcházejícím roce.

Randstad

Společnost Randstad je globálním lídrem v segmentu HR služeb, specializuje se na řešení v oblasti flexibility práce a poskytování personálně poradenských služeb. Podporuje lidi a podniky v dosažení jejich skutečného potenciálu. Věří, že nejlépe se toho dá dosáhnout spojením lidského přístupu s využitím nejmodernějších technologií a aby poskytovala správná řešení ve správný okamžik, využívá jedinečnou kombinaci Tech a Data. Portfolio služeb, které společnost Randstad nabízí, zahrnuje klasické agenturní zaměstnávání a vyhledávání pracovníků na hlavní pracovní poměr, in-house řešení, executive search a komplexní řešení v oblasti HR.

Společnost Randstad N.V., která byla založena v roce 1960 se sídlem v Diemen (Nizozemsko), je kótována na NYSE Euronext Amsterdam. V roce 2022 měl Randstad 46 000 vlastních zaměstnanců a vytvořil příjmy v hodnotě 27,6 miliard eur. Společnost, působící ve 39 zemích celého světa, pomohla v roce 2022 najít smysluplné zaměstnání téměř 2 000 000 uchazečů u 230 000 klientů.

V České republice poskytuje společnost Randstad služby v oblasti agenturního zaměstnávání, procesního řízení lidských zdrojů a vyhledávání zaměstnanců na stálé úvazky prostřednictvím 21 pracovišť a sítě 170 konzultantů.

Více informaci na: www.randstad.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688